Summa sidvisningar

2 januari 2019

2019

Nytt år och nya gråa hår.

Nja vi får väl se, vad året kommer med för överraskningar. Förmodligen kommer vi att veta mer exakt vart vi kommer att ta vägen med alla hästar/hundar/katter och bohag.

Vi har mindre hästar på gården nu än vad vi brukar. Det  bara 17 hästar här hemma. Vi har 2 på island, 2 i Luleå och 3 i Gävle.

Hexa är syster till Lusifér. Deras farfar heter Kvistur fra Skagaströnd
morfar är Oddur fra Selfossi och Nagli fra Phufu


Luisifer från Galgbacken
Inridningsarbetet med Hexa ska fortsätta här hemma. Freya ska ridas mer och rakriktas och stärkas.

Under våren ska vi ta hem Lusifér för att även påbörja inridning av honom.Áfangi och Ragnarök, försöker jag nu rida mer och mer så de ska vara tränade inför våren.De andra hästarna har haft en rätt lugn period nu under december, men måste nu börja röras igen innan ridskolan drar igång.Lusifér
Fast det är ju ett problem att planera för långt fram då vi ännu inte vet var vi ska bo och när vi kan börja förbereda en flytt.


Kommer vi inte överens med Boliden nu inom kort så kommer vi att försöka stanna kvar här så länge som möjligt och kämpa på till Tjalve gått ut 9an. Vilket han gör våren 2021.


Det finns då ingen anledning för oss att stressa. Får vi ingen lösning som verkar vettig, så kommer jag att ta emot hyresgäster igen och utöka ridskoleverksamheten. Just nu ligger nästan all ridverksamhet nere. Vi har sålt flera av de hästar som använts till bla ridskolan. Bolidens målsättning var att allt skulle vara löst under sommaren men allt har dragit ut på tiden och det på bekostnad av vårt företagande.

Vi kan inte ha det på de sättet och kommer att sträva framåt ännu mer envist och ihärdigt om det ska dröja mycket länge till innan vi kommer överens.

Alla i vår by och 2 andra byar måste flytta från sina hus och hem för
att gruvan ska växa. Den kommer bla att breda ut sig mer åt vårt håll.'
Det blir också en helt ny gruvan intill väg E10 alldeles vid byn
Liikavaara.

En del i våra byar har valt att flytta från orten. De har valt att flytta till kusten. Andra har valt lösningen ny tomt och hus. De kommer att flytta till lite olika ställen inne i och runt om Gällivare. Problemet är de som har jord/skogsbruk med större tomter. De människorna har många uthus ladugårdar mm och det kan inte ersättas så enkelt. Folket som valt att bo här ute i byarna, har valt detta liv för att ha nära till skog och mark. De flesta fasar för att bo i ett villakvarter. 
Här är en film med Hild från Galgbacken som finns till salu hos Jamila Berg för mer info se jamilaberg.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar