Summa sidvisningar

26 juli 2015

Över berg och djupa dalar


Fredag morgon kl är 04,00 lastar vi Odinn och börjar vår färd neråt Sveriges rike. I bilen sitter Mårten, Tjalve & jag + våra 2 hundar. Vid 6,00 tiden ringer mobilen. Vi har hunnit till Morjärv/Töre trakten. Hästar är lösa i Liiikavaara där vi har några hagar med hästar på bete.

Nu var goda råd dyra. Vem kan snabbt få in hästarna i hagen igen innan de ev tar ut andra hästar ur deras hagar. Det finns massor av hästar på bete i den byn just nu.


Eva Beckman vår rådiga granne i samma by som hästarna är i, får rycka ut och efter en stund har alla rymlingarna fångats in och sätts tillbaka i sin hage. Ulrika som har helgjouren får sätta ett nytt batteri på plats och allt är i sin ordning igen i byn.

Vi kommer fram till Rimbo utan mer missöden och placerar Odinn där han ska vara hos Isa som ska rida och träna honom inför nästa års tävlingar. (Vi har bytt Odinn mot Admirall som nu Jessica äger istället).

Vi tar in på hotell och räknar med att vi får en minisemester på 1-2 dagar innan vi ska vända hemåt igen med våra dräktiga ston Diva & Hrefna.
Men kl 02,00 ringer telefonen och en vän till oss ringer och meddelar att hon läst på Facebook att någon häst var lös i Ripats och på Nattavaaravägen. Personen hade satt tillbaka hästen i hagen och repat staketet hjälpligt men var osäker om det skulle räcka.


Ja vad kan vi göra mitt i natten bara hoppas på att hästen är kvar i hagen. Men kl 08,00 får vi nästa samtal att hästarna/hästen är ute på Nattavaaravägen igen. Nu fick vår kära granne Eva Beckman rycka ut igen.  Med sin Thomas åka till Ripats & kolla vad som var problemet. Då upptäckts det att någon djur (älg ? ) har varit in i hagen och dragit ner trådar och stolp. Desstuom hade strömaggregats tråden lossnat från staketet och gav ingen ström alls.

Det var en häst ute ur hagen och det visade sig vara samma häst som tidigare nämligen Frey.

Här är Frey föl för 2 sommrar sedan. Han var dödligt sjuk men klarade livhanken och har växt upp till en
gänglig högbent 2 åring som hittar på både det ena och det andra.


Eva&Tomas och eventuellt Monika Johasson som jag också ringde där på lördagsmorgonen fick till slut ordning på allt och vi trodde det var frid och fröjd tills klockan var 11,00 då ringer nästa person och säger att hästar/häst är ute på vägen igen.


Lägg till bildtext

Ulli hade åkt omkring med postbilen på morgonen men var klar och fick rycka ut tillsammans med Isac (rörmokare som jobbar åt Mårten) för att hämta hem rymmaren. Det var naturligtvis Frey igen som förmodligen struntar i trådarna och hade smitit tror vi. För när Ulli och Isac kom dit var han inne i hagen igen. Om han gått in själv (vilket vi tror att han gör vandrar in och ut som han själv vill) eller om någon satt tillbaka honom vet vi inte.

Det var inte tänka på att sova utan bara för oss att stiga upp, hämta de dräktiga stona från sin sommarhage och börja färden norröver igen. Inte sova många timmar fick man minsann inte. Dessutom hotade väderprognosen med ett fruktansvärt regnoväder efter norrlandskusten om vi skulle ha väntat och åkt upp på söndagen istället. Inte kul att köra så långt i regnoväder.

I bilen satt nu även Ronette som vi hämtat från Roslagen. Ungarna hade sina plattor med sig och efter en stund somnade Tjalve och lade plattan på laddning. Men på något sätt måste den ha hamnat i en av våra stora skräppåsar som upptog mer än halva golvet i baksätet.

När Tjalve vaknade upptäcker vi att jag som slängt soppåsarna vid en rastplats också råkat slänga bort Tjalves platta. 

Ja nu är vi iallafall hemma. Men det verkar vara svårt för oss att vara helt lediga. Den här helgen var dessutom i princip alla som har sina hästar här på gården borta på semester.


Tjalve och Pax på natten i Rimbo

På hemvägen såg vi detta !!! Vem kan gissa var ?

Solens nedgång och uppgång några timmar senare var otroligt vackra. Här syns solen bakom dimman som var tjock
som välling på vissa ställen


In i dimman


 Hrefna & Diva kommer att få vara basen i vårt avelsmaterial. Bägge har toppenstam bakåt i flera led och gångarter + exteriör som gör att vi tror på dessa två som potentiella avelsmammor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar