Summa sidvisningar

10 mars 2014

Casper & Sture

Nu är det dags att presentera gårdens två gammel gubbar ( då är inte Mårten inräknad).

 Det är Sture och Casper bägge födda 1991.

Casper var under 13 år ridskolehäst och var lite less på att vara alla till lags så det bestämdes att han skulle skänkas bort till någon. Erica Boman fick Casper sommaren 2012. Han var sur, grinig och tvär när han kom till oss.  

Jag försökte prata allvar med Erica och förklara att hon nog troligast skulle måste ta ett beslut och avliva en så gammal häst inom kort.  I princip hade jag räknat bort honom inom 1 år, men så fel jag hade.

 Casper blev piggare än någonsin, fick bättre ben och muskler och blev 10 år yngre i kropp och själ enl vår hovslagare som skott honom sedan han kom och ser honom mer sällan än vad vi gör.

 Dessutom träffade han i veckan någon som haft hand om honom under tidigare år och enligt henne var han bättre i sina knän och bakben än tidigare ? då vet jag inte vad han haft för fel i benen tidigare, men kanske lösdriften har gjort susen för hans ligament och leder.

Erica brukar rida på rida bana,  longera,  hoppa hinder, rida ut ja allt går att göra med honom.  Han trivs bra där  han går med sin lilla flock. Han verkar vara glad och visar sig inte sur och vresig längre.

Om Caspers bakstam vet vi inte mycket.  Kanske kan han vara en russ/nordisblanding ? men vem vet ? inte ens Casper vet vem som är pappan.


Men visst Casper är en gammal häst nu och är säkerligen inte så mjuk och fin som han var i yngre dar. När Casper kom till Gällivare hette han Korven men döptes snabbt om till ett mer passande namn har jag fått höra.Sture heter egentligen Fleygur från Rönnliden. Fleygur betyder fickplunta.  Rönnliden ligger i Västerbotten och där födde de också upp en helbror till Sture som tom gick på NM o SM med Jennie Lindberg.

Mårten köpte Sture via Maria Berg på Slätterne gård och det blev Mårtens första häst. Stures pappa är Atli fra Sydra-Skördugili och mamman hette Fenja fra Ytre-Dalsgerdi.


Ibland dammas Sture av och Mårten  rider på honom. Tro nu inte att det är någon isländsk bonde som far och flänger med Sture på filmen. Men det är väl en Sakajärvi bonde väl så  likt varandra kan man tycka.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar