Summa sidvisningar

27 december 2013

Normal svenska ?Nu under jul och nyårshelgerna så kommer folk hit till Gällivare från när och fjärran. Släktingar och ridgäster och övriga bekanta dyker upp under dessa dagar.

Tjalve satt och funderade och sa helt plötsligt. Att folk från Stockholm och skåne, de har ingen normal svenska.

Vi här uppe pratar ju normalt men de från andra ställen pratar ju så konstigt och svårt att förstå. 

Ja det är ju bara att förklara och försöka reda ut begreppet om vad som är normal svenska ?? Det kanske ingen riktigt vet. Det finns säkert län och städer som pratar en ganska ren rikssvenska förstås men det är i allafall  varken Stockholm  eller skåne och inte heller Gällivare skulle jag tro.
Här har julhelgen varit lugn. Vi har haft några glöggritter och någon jullovsridning. Vädret har varierat kraftigt från att ha varit ganska kallt med fin vit snö på alla träden i skogen till att börja blåsa bli + grader och tösnö.
Nu har allt det fina vita från träden blåst bort och det ligger bara snö kvar på marken.                                     
Här hemma på gården passar vi på att vara lite extra lediga. Vissa hästar tränas på lite olika sätt. En del får man backa med och gå tillbaka några steg andra ska kapaciteten ökas på och det ska stegas upp ytterligare i tempo, takt och form.


Våra unghästar är roliga. Vi har 2 st som är lite egensinniga och hittar på olika busgrejer. De är ganska lika varandra till utseendet fast det skiljer 1 år mellan dem. Den ena är årsfölet Freja som är en riktig isländsk turbo och töltar som en galning i hagarna. Hittar på en hel del bus och är helt självständig och inte ett dyft brydd i sin snälla mamma Náma. Pappan heter Frakkur fra Mýnesi
Bilden är tagen från Västeråsens hemsida
de är ägare av Frakkur fra Mýnesi
     
Frakkur har fått flera fina tävlingshästar efter sig och vi ser nu att Freya förmodligen kommer att bli en av dessa. Den andra rackarhästen som vi har just nu är Pvermodska = Tvärmodska efter Vera och hingsten
Reynir fra Holhusum. Hon är inte så stor men ett riktigt busfrö som tillsammans med Freya hittar på mycket bus. De påminner mycket om varandra till utseendet också.


Freya från Galgbacken
Pvermodska
           

Nu lider 2013 mot sitt slut. Nu kan vi summera året som gick.
Både roliga och mindre roliga saker har hänt och vi tittar på tillförsikt mot
2014 och hoppas att alla får vara friska och glada  hela året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar