Nytt föl på Galgbacken



Náma fölade den 3 juni tidigt på morgonen. När vi på morgonen gick ut vid 8-tiden var där redan ett torrt brunt stoföl vid Námas sida. Moderkakan låg brevid och var ännu lite fuktig.





Námas tidigare föl har fått namn från figurerna i Nordisk mytologi. Týr, Asa-Thor, Heimdal och nu sist då en liten tjej.

Vi får fundera ett tag på vem i mytologin hon påminner mest om.

Vi håller samtidigt på att flytta om hästar, några är redan på bete och andra ska köras ut i dagarna. Vissa hästar ska vara kvar på gården ett tag till av olika anledningar.









Efter att ha varit på våra hemma tävlingar här under helgen och sett alla hästar så har vi funderat och spekulerat lite med olika personer. Efter en del googlande och tänkade har vi kommit på följande.


Konstaterande nr 1
De hästar som var nere och tävlade på Vindur gick alla mycket sämre denna helg hos Bifrost !

Konstaterande nr 2
Det var fruktansvärt varmt och full sommar i Skellefteå och de flesta hästar har kvar mycket vinterpäls.

Konstaterande nr 3
De flesta hästar åkte långt i transport, de närmaste kom från Luleå och den som åkt längst från Kiruna.

Konstaterande nr 4
Mycket hett och varmt både i stall, tävlingsbana, hagar och i transporterna vilket syftar i att hästarna svettas enormt mycket och dessutom tränas och rids = ansträngs.  Vilket resulterar i att de får en störd saltbalans.
De dricker vatten förstås men inte alltid tillräckligt men det värsta är att man inte kan kompensera salt el eg natrium förlusten genom att bara ge dem en saltsten.  Ja i normala fall räcker det med saltsten men detta var extrema förhållanden för våra vinterklädda hästar.

Konstaterande nr 5
För att återhämta sig när man haft Na-brist tar det 7-9 dagar för en häst. Vilket innebär att det var tidsrymden mellan de bägge tävlingarna.

http://www.hippson.se/artikelarkivet/foder/sa-fungerar-hastens-saltbalans.htm






Trav och galopp hästar har det forskats
mycket på när det gäller natriumbalansen
Det är mycket vanligt att hästar som får natriumrubbningar, presterar sämre. De kan tom få rörelseströrningar  Det har något med de röda blodkropparna att göra. Röda blodkroppar har hand om syreutväxling i blodet och om det inte funkar som det ska kan hästen få uttröttade muskler lättare, med sämre förmåga till engeri och borttransport av slaggprodukter




För att förhindra sådant kan man se till att hästarna innan hård ansträgning och varma dagar får i sig salt genom att blanda lite i foder/el vattnet. Ibland dricker  hästarna inte vatten när de tex under en tävling flyttas till andra områden och vattnet smakar annorlunda än hemma. Då kan man sätta i äppelcidervinäger el nyponsoppa el vad som helst och blanda i sitt eget hemmavatten några dagar innan avfärd. Så fortsätter man så även de dagarna man är på bortaplan så känner hästarna inte att vattnet smakar annorlunda.

Man ska också spola av hästarna med vatten och dra dem torra med en skrapa för att minska svettningarna. (Alltså när man tränat hästen). Det räcker inte med att bara spola av hästen konstigt nog och dessutom måste man upprepa flera gånger samma duschning och skrapning enligt forskning.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja