Summa sidvisningar

26 december 2012

Terna från Kavelbro och hennes föl

Terna från Kavelbro var vårt fina sto som dog i höstas i någon form av tarmvred.
 
 
 
 
Hon var ett fint avelssto som fick 6 avkommor.


Hennes första föl heter Nattrun från Kambo ägs av Marielle Hed. Nattrun avelsvisades och gick in i 1;a klass exteriör och med en bra 4-gångsbedömning på ridegenskaper

 
Nattrun bor i Vännäs och har tävlats framgångsrikt av sin ägare Marielle.Hennes andra föl heter Járnsaxa från Galgbacken och hon ägs av Galgbacken men rids och tävlas av Isa Gustafsson. Hon har också avelsbedömts och gått in i 1:a klass exteriört och fått en bra 4-gångsbedömning. Hon har tävlats och fått som bästa resultat nu som 6 åring på 5,77 tror jag det var.

 
 
 
 
Jarnsaxa är ett otroligt flott och stiligt sto om än lite "lurig" i skallen och lite svår att bemästra.
Vi hoppas att Isa får henne lite lugnare så hon kan ha roligt med henne även denna tävlingssäsong.
När Jarnsaxa föddes var det ett otroligt åskväder. Det var som om himmelen öppnade sig och blixtar och dunder hördes i hela Norrbotten. Rulle Mårtens pappa ringde på morgonen och meddelade att ett beige föl var fött i hagen. Yippee tänkte vi en rödblack !Hennes tredje föl heter Járnvilja från Galgbacken. Den ägs av Kerstin H. Den blev lite missbildad vid födseln hade krokiga ben som vi fick spjäla. Hon fick gå med dessa spjälor de första veckorna i sitt liv. Med hjälp av Annika Stenman med familj lyckades vi rädda henne till livet, eftersom hon inte kunde gå och stå från början.Vi fick hjälpa henne att dia och lägga sig igen efteråt.Vi fick rådet att avliva henne. Men vi beslöt att kämpa på för att få henne att överleva. Var det rätt ? man kan undra ibland ?


 Hon har dessutom ett stort underbett som gör att hon har svårt att äta när gräset blir för kort eller under vårvintern då hon alltid faller ur och dessutom visade det sig att hon fick sår och inflammationer när Sara Ellevik hästtandläkare var och tittade på henne i våras.


Jarnvilja som 1 åring

Jarnvilja i feb 2012

Jarnvilja och Ragnarök

 På sommaren blomstrar denna häst upp igen och blir fet och fin på hösten. Hoppas Kerstin lyckas med den svåra uppgiften att hålla henne i hull även under vårvintern. I våras föll hon ur som vanligt och trots att hon fick extra mycket mat och en dunderavmasking så tog hon sig inte.
Vi får hoppas att hon håller sig i hull och att detta bara tillhörde hennes tillväxt period. Det var också extra svårt i våras att hålla henne i hull eftersom ägaren ville longera och träna att ha henne henne som handhäst rätt ofta.


Hennes fjärde föl heter Hel från Galgbacken,. Mjuk och smidig som en katt. Mest lik sin mamma  av alla fölen. Lång vacker man och svart stor och ståtlig. Gummibollar under fötterna gör att hon liksom studsar sig fram. Hon ägs av Galgbacken
Hel fyller 3 år 2013 och ska nu börja tränas genom longering, tömkörning och handhas från marken.
Det fjärde fölet är Bergelmir och han är STOR ENORMT STOR Påminner om Jarnvilja i storlek och färg. Men Bergelmir är ännu större än vad hon var vid samma ålder. Han travar med stora stora steg och liksom älgar sig fram i hagen. Bergelmir blir 2 år till sommaren och ägs av Galgbacken.
Unghingstarna där Bergelmir är den största och yngsta


 
Ternas 6;de och sista föl heter Hild från Galgbacken. Hon blev utan sin mamma 4 månader gammal men adopterades av de andra stona i flocken. Hon är svart och kommer nog mest att bli lik Hel skulle vi tro. Mycket man och ganska stor. Hon är ett helsyskon till Järnsaxa här ovanför. Detta kommer att bli en bra avels och tävlingshäst bara hon får vara frisk och kry. Hon verkar var lugnare,stabilare än sin storasyster som är yster.

Vi har haft tur som fått äga ett sånt fint avelssto som Terna. Vi får tacka Gun-May Romar för att vi fick äran att köpa henne. Det tar lång tid att få fram fina hästar och se om man lyckats, men av de 2 första som kommit till bedömning och båda blivit stamboksförda får man väl säga att det lyckades med Terna. Det ska bli roligt att kunna följa hennes avkommor i framtiden och se hur de kan bli på tävlingsbanor, avelshästar, ridhästar och annat som de ska användas till

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar