Summa sidvisningar

16 april 2012

Lösgörande arbete och lite andra funderingar

Här är en häst som förmodligen har svårt att vara avspänd.
Just nu står den och spänner halsen har en sk underhals
sänker ryggen

Denna häst har en sk underhals. Vilket troligen är ett resultat av
felaktig ridning eller dåliga förutsättningar (arv)
Vad är det ? Jo du ska få hästen avslappnad både i skallen och kroppen. En spänd häst tar inte till sig information och lär sig inte. Därför börjar man VARJE ridpass med att hästen avspänd = lösgjord.
Häst som just utsatt för något så den INTE är lösgjord.
Fast den kanske var det just innan
Lösgjordhet är en färskvara ! tom under ett ridpass Det kan hända något oförutsett tex ett plötsligt ljud och plötsligt var den fina lösgjorda hästen inte längre avspänd.

I lederna finns vätskor som behöver smörja igång skelettet som en olja i ett maskineri. Det är därför viktigt att man alltid börjar ett ridpass med skrittarbete i ca 10-15 minuter.

Det kan ta olika länge på olika hästar innan hästen är lösgjord. För vissa hästar kan det ta flera ridpass och andra kanske bara några minuter.

Rätt sorts galopparbete är fint för avslappning
Hur kan jag få min häst lösgjord ? Några exempel är Skrittarbete, volter, galopparbete, longering och alla samsidiga rörelser tex sidvärtsförflyttningar.

Varför ? För att våra  hästar ska hålla och inte skadas av ridningen och belastningen vi utsätter dem för. För att vi ska kunna gå vidare mot andra övningar tex samlande övningar, för att hästen ska lära sig mer.

Trevlig lösgjord häst
Man ska akta sig så man inte fastnar på en och samma övning. För både hästen och ryttaren blir det lätt slentrian och man börjar slarva. Nöter man på i samma takt, tempo och samma övningar hela tiden är risken stor att man istället förvärrar hästen och det blir nötande istället

Variera tempo, variera övningar och gör både häst och ryttare gladare med en fin och avslappand häst.

Framför allt ställ krav på hästen och var konkret och bestämd. Är det raka linjer som gäller eller klot runda volter, skritt en viss sträcka.


fin avslappnad skritt


Bra lösgörande arbeteLåt inte hästen själv välja gångart, väg och tempo. Det ska du som ryttare göra uppe på ryggen eller nere i longeringsvolten.


Målet med all ridning är att man till slut ska bli ett med hästen, som en kentaur. Hästen ska bära sig själv = den hänger inte på framdelen utan är komprimerad och liksom ihoptryckt av sig själv. Den bär sig med sina bukmuskler och komprimerar sina bakben till att bära mer vikt.
Det ska vara lätt att rida. Målet är att du ska kunna rida med så små hjälper som möjligt (hjälper är tyglar, skänklar, spö, säte) Det ska inte synas att du använder skänklarna. Men man ska använda mer ben än händer. De flesta ryttare använder händerna för mycket. Säte, ben, röst måste komma i första hand.

Går hästen inte fram är det bättre att använda ett ridspö en gång rejält än att sitta och banka med skänklarna under hela ridpasset. Jag tycker mig se att ryttare inte vill ta till ridspön i tron om att man gör illa hästen. Vad är bättre att sitta och slå in sina hälar i hästen sidor under hela ridpasset eller att ha ett ridspö, som man kanske inte ens behöver använda bara ha i handen ?

 Ridspöet är tänkt som en förlängd arm som du kan peta på hästen och visa vad som menas. Ibland måste man förstärka och kanske använda det kraftigare, men tänk på hur de fostrar varandra i hagarna. Inte är det några mesiga duttar där inte. Utan där får sig en som inte uppför sig en rejäl spark av en annan häst.Bilderna i det här inlägget är hämtade från internet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar