VECKANS HÄST Vera från Vallby


Vera är en långbent fux med strimbläs. Vi köpte henne för några år sedan i Kalix. Vera är född 2001 och uppvuxen i mellansverige.

Vera har lika lätt för trav som tölt. Bra galopp och är en mycket pigg och rolig häst att rida. Mjuk och fin i munnen och lydig. Hon är 4-gångare

Vera har råkat ut för lite av varje. En gång höll hon på att drunkna i ett dike/bäck som vi har här på gården. Hon hade ramlat ner och kom sig inte upp då hovarna bara sjönk längre och längre ner i dyn. Till slut hamnade hon på rygg i det kalla vårvattnet. Men efter några minuters slitgöra så fick Mårten upp henne ur vattnet. Till hjälp hade han en gren som stack ut och där kunde han placera Veras bakhov så hon fick stöda att häva sig upp. Det tog några år innan hon kunde gå över diken och bada utan problem. Hon blev lite rädd för vatten kan man säga.


I sommars fick hon något i ögat och fick behandling 5 ggr dagligen under några veckors tid. Vi hade henne nere på betäckning hos Reynir. Skadan hade redan skett här uppe i Gällivare, men då trodde vi att hon blivit bromsbiten i ögat. När ögat aldrig läkte fattades det misstankar och en veterinär tillkallades. Nu är ögat bra igen. Hon ser med ögat fast tittar man riktigt noga så ser man en blå prick inne i det bruna.

Vera är efter en hingst som heter Haleggur från Oskarslund och mamman heter Rönd fra Eyrarbakka. Bägge de hästarna har en enorm vilja och framåtanda. Det är säkert därför Vera tillhör de piggare hästarna.

Hon är lydig i ridningen och lätt i all hantering. Hon är en häst som de flesta kan rida på. En mycket omtyckt häst här på gården.

Nu hoppas vi att hon är dräktig och att hon får ett litet föl till sommaren.

Vera betyder Sanning på latin...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja