Bland tomtar och riddar ättlingar eller var det vampyrer ?

Dagen började med strul. Mårten åkte iväg med vår bil och körde nerför vår backe. Då märker han att bromsarna inte tar. Utan bromsar susade han nedför vår branta backe. Han svängde ner på vägen och fick till slut stopp på bilen och kunde vända och köra tillbaka på gården. Det vísade sig sedan att någon tätning i bromsoket gått sönder.

Dagen före körde han med firmabilen och plötsligt svänger bilen kraftigt åt vänster och är helt ostyrbar. Det visade sig att däcket lossnat och någon del gått av inne under bilen. Tur i oturen var att de just då befann sig på en stor plan utan andra fordon eller folk i närheten.


Tjalve stiger upp och springer till sitt rum. Han tänder taklampan och PANG ! SÅ EXPLODERAR LAMPAN. Alltså inte hela belysningsdelen utan bara glödlampan. När vi senare úndersöker lampa är hela glödlampan är försvunnen och kvar i lampan är bara sockeln. Hela glasbubblan är spårlöst borta.


Här hemma på gården rustade Sofie, Malin, Eva och jag oss iordning för tomtarnas vinterspel inne i Gällivare. Vi hade lovat att komma dit med lite hästar. Precis när vi ska börja lasta hästarna i transporten, ser jag hur Kerstin H, Andreas och Malin springer som tokar ner till den nedre ligghallen.

Där inne ligger draumsyn och har fastnar med bägge hovarna in i väggen ! Där det var ett stor hål som hon måste sparkat upp. Hon kom inte lös och levde om där nere på spånbädden i ligghallen. Efter någon liten stund tog hon sig lös och verkar ganska ok just nu. Hon står inne under natten så får vi se hur hon ser ut i morgon.

Andreas och Kerstin fick ta hammare och spik och börja repa väggen medan vi lastade hästarna för att åka. När vi kommit nerför backen upptäcker vi att stödbenet till transporten ramlat ner. Vi kunde inte få upp benet för det hade blivit lite skevt.

Vi fick ringa en vän.... som snabbt kom på plats och kunde dunka till stödbenet och med hjälp av lite stockar och kubbar fick vi iordning på stödben och transport.


Nu fortsatte vår färd till centrum i Gällivare där 54 st glada ungar fick rida på den bästa hästsorten av dem alla nämligen islandshästen. Med i transporten hade vi Náma, Odda och Snaedis. Tyvärr var Snaedis inte på något humör att bära något barn på ryggen. Hon hade en sån där hoppig dag och skulle absolut inte gå lugnt och bli ledd. Där fick hon istället stå och se vacker ut. Vi får väl se om det dyker upp bilder med henne någonstans för hon var ett flitigt fotoobjekt.

Med lite luft i däcken på transporten bestämmde vi att vi skulle fylla mer luft i dem på OK. Sagt och gjort alla däck fick ca 2,9 kg luft. Men när vi lastat ur alla hästarna hemma och burit bort alla grejjer, så kommer Mårten och konstaterar att vi har punktering på ett av transportens däck. Det var i tusenbitar ! vilket vi inte alls märkt av.


Nu är det kväll och vi hoppas att inget mer händer. Imorgon ska vi förbereda för treck tävling och galgbacken fest.







I övrigt har det visat sig att en flitig besökare här på Galgbacken är av adligt släkte. Och som om det inte vore nog så, i flera generationer var de bla riddare i skottland. Där några av anfäderna enligt sägen spärrade in ett barn i ett igenmurat rum på ett slott. Det gick nämligen hemska rykten om att ett barn i varje generation av denna adliga släkt skulle födas till VAMPYR ! Det passar ju ganska bra i dessa tider när vampyrer är på högsta modet. Många spännande historier om denna släkt finns att läsa. Det kan säkert hända att fler Gällivarebor är släkt med ovannämnda riddarsläkt från skottland.


Kanske bäst att testa med lite vitlök i framtiden... för att se om man är säker

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja