VECKANS HÄST Odda fra Pjotanda

Odda importerades till Sverige när hon just skiljts från sin mamma. Hon var ca 6-8 månader. Hon tog resan hårt och var liten och förskräckt när hon kom till Sverige. I den nya flocken blev hon hårt ansatt vad jag har hört. Så lilla Odda växte inte mer hon stannade i växten och är idag som ett 1 års föl i storlek.


Odda har en bra stam. Hennes pappa heter Oddur fra Selfossi och mamman är ett högt bedömt 2.a klass sto.

Vi köpte Odda sommaren 2010. Hon var då betäckt med Sedill fra Holum som i sin tur är efter Baldur fra Bakka. Odda var intressant av flera skäl. Hon var liten passande till Tjalve tyckte jag och bra stam och betäckt med en fin hingst med bra bakstam även han. Vi slog till och köpte Odda osedd. Det har vi aldrig ångrat.

När vi hämtade henne i Piteå var så så liten och tjock att hon såg mest ut som en Shetlands ponny. Hon fick gå och skrota hela hösten efter sin fölning. Hon fick ett hingstföl samma sommar som vi fick upp henne.

När hon började att ridas på ( hon har under alla år mest gått som fölsto och fått normal stora föl trots sin egen litenhet) så visade det sig ganska snabbt att det här var ingen passande häst för en 6 åring.

Så det fick bli jag som började att rida henne. Odda är toppen kul att rida på positiv och framåt med stor fin trav och bra tölt med fin aktion. Under våren reds hon korta pass och utvecklade sig positivt. I sommras började hon gå på längre pass.

Under hösten kändes hon inte riktigt okey och häst sjukgymnasten Maria Öhmalm var här och tittade på henne och upptäckte en snedhet i korset. Nu har hon blivit behandlad för detta så vi får se hur det går.





Men en roligare häst att rida på är svårt att hitta. Hon har tävlats lite under året och fått allt från 0 ej visad gångart upp 5,5. Hon har fått 5.5 i alla gångarter utom galoppen som är lite springig. Tyvärr har det aldrig lyckats att få 5,5 samtidigt på en tävling för hennes gångarter. Men om hon kan fortsätta tränas så kommer det att komma det är jag säker på.




Odda har 6 avkommor och blir nästa år 14 år gammal.

Odda betyder Annat

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja