VECKANS HÄST Fleygur från Rönnliden = STURE


Sture är Mårtens häst ! Han föddes på hos en tomatodlare i Västerbotten. Stures några år äldre helbrorsa tävlade på VM och de som ägde Sture tyckte det var bäst att han såldes iväg till någon som kunde rida in honom och ta tillvara på hans kapacitet.

Han hamnade på Bärby gård där bla Camilla Hed var en av de första som såg Sture när han lastades ur transporten den där dagen för många år sedan.

Efter många träningar och olika instruktörer som ridit och tränat honom hamnade han hos en kvinna som bor/bodde i Vallentuna. Hon hade nog Sture i något år tror jag.

Jag och Mårten, Annika Hagstedt och Jessica Engman åkte ner en solig dag i maj 2002 till Slätterne gård i Hälsingland. De hade tävlingar och saluhästar på gården. Det var ruschigt och mycket folk. När vi vandrade omkring där på gården såg vi en häst som stod i stallet och såg så ledsen ut. Senare samma dag så var det en karl som skulle provrida Sture. Man kan väl säga att det inte gick så bra...





Jamila Berg som inte var speciellt gammal vid den här tidpunkten red och tävlade Sture med bra resultat senare under helgen. Mårten var lite nyfiken och frågade om han fick prova Sture.

När han senare red omkring med Sture såg vi bara hur han for som en skottspole fram på vägen i ökad tölt. ONEJ tänkte vi och oroade oss för hur det skulle gå nu när Sture dragit fram helt okontrollerat.

Men Mårten kom tillbaka och sa bara att

Den här hästen ska jag ha..

Sen har turerna på Sture varit många och långa. Han har fantastiska gångarter. En trav som alla andra hästar får galoppera i snabb takt för att kunna ligga brevid och en ökad tölt som är kanon.





På senare år har Sture fört en mer stillsamn tillvarao. Han får mest ta det ganska lugnt. Mårten har börjat rida några andra hästar. Men Sture ska nog dammas av endera dagen och börja sättas igång ordentligt hoppas vi.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja