Summa sidvisningar

6 maj 2011

VECKANS HÄST Saeta från Sakajärvi.

Att Saeta kom till var det ingen som hade någon aning om. Bara någon vecka innan Saetas mamma fölade, så uppdagades det att Saeta fanns där inne i magen. Hon var resultatet av en kastrerad hingst som när den sattes in med ett sto förmodades vara valack. Vilket den givetvis var men den hade ändå ett skott kvar och det tog.


Saeta föddes hos en granne här i byn och bodde där i något år innan hon såldes vidare till Boden trakten. Därifrån hamnade hon söderut och var där under flera år. Ett upprop på facebook om en häst som skulle säljas fick mig att ringa till kvinnan som sålde hästen. Hon bodde söderut någonstans mellan Göteborg och Stockholm. I de där obekanta trakterna neröver.

Men sa hon när jag ringde, hästen är från dina trakter och heter Saeta från Sakajärvi. Hoppsan hoppsan.


Dessutom så stod Saeta inte alls i södra Sverige som jag trodde utan hon var hos systern till hon som annonserat hästen utanför Boden. Saeta ägdes av en flicka som bodde i Boden men hade hästen i Harads alltså hos systern till den som annonserat hästen. Hänger ni med ??

Sagt och gjort vi hoppade i bilen Sara som hyr en liten stuga här på gården och jag och åkte iväg.
Sara provade hästen och slog till. Henne ska jag ha ! och på den vägen är det Saeta är tillbaka till sin födelseplats. Där hon en gång föddes en dag i maj 2005.

Samtidigt med bara några dagars mellanrum fick vi också ett föl. De var så lika tyckte alla nästan samma teckningar och färg. Den ena hade vit svans och Saeta hade svart. På det sättet kunde vi skilja på fölen. Nu när de vuxna så är de inte alls som kopior något mer. Saeta är mycket mindre och med mer massa i kroppen. Tyr är den andra hästen han har mycket längre ben och mer spolformig kropp.

De kanske minns ännu hur de lekt med varandra som små föl.


Saeta betyder den söta...

1 kommentar:

  1. Åhhh! Red hennes mamma i ett år! Tror inte att hon fanns med på Worldfengur förut så viste inte vad hon hette men har hört historien om den kastrerade hingsten ;) typiskt saga

    SvaraRadera