Summa sidvisningar

8 december 2010

Bruna hästar

Nu i pepparkakstider kom jag att tänka på bruna hästar

De kan tyckas lite trista. Det första som slår mig när man hör en brun häst, då tänker jag på en stor brun nordsvensk.

Vad är då en brun häst ? enligt wikipedia följande:Brun är en av de fyra standardfärgerna som en häst kan ha. En brun häst har bruna täckhår (päls), svart man och svans och svarta ben.
Brun är den vanligaste hästfärgen och den finns i många olika nyanser, alltifrån väldigt ljusa, till nästan helt svarta. Täckhåren hos en brun häst är bandade, alltså två eller fler färger finns på samma hårstrån. Håren är ljusa närmast huden och mörka i toppen, detta syns extra tydligt på ljus- och mellanbruna hästar som klipps på vintern och då får en ljus, rödorange färg.
Bruna hästar kan lätt blandas ihop med fuxar, särskilt svettfuxar (mörka fuxar) och mörka borkar. Motskuggning längs hästens rygg kan se ut som en ål och en på det sättet färgad brun häst kan förväxlas med en black.
Bruna hästar har alltså ALLTID en svart man och svans och bruna täckhår. Fast det svarta håren i manen kan vara slingade och solblekta och det bruna i täckhåren kan vara mörka ända mot nästan svart och väldigt väldigt ljusa.


En brun häst kan alltså ha en väldigt stor variation och behöver inte alls vara tråkigt brun som det låter.

På vår gård har vi flera olika bruna hästar och de ser inte alls likadana ut

Här kommer ett axplock av någraInga kommentarer:

Skicka en kommentar