Summa sidvisningar

16 november 2010

Skimmlar

En skimmel är en häst som föds som brun,svart fux eller annan basfärg och som senare avbleknar och blir först grå och sedan vit. Det här med avblekningen brukar ta några år.

Här kommer lite info från Wikipedia om skimmlar.

Jag visar även hur min häst Snaedis såg ut som 2 åring och hur hon ser ut som 8 åring
Avblekbar skimmel [redigera]
Fölet föds med en vanlig färg ex. svart, brun, fux, isabell. Med åren bleknar färgen bort med början på huvudet (runt ögonen) och ersätts med vita skyddshår. Man och svans bleknar också och blir vita. Hos avblekbara skimlar som har vita tecken på huvud och ben syns tecknen inte när hästen bleks av utom i skinnet, som under tecknen är opigmenterat.

Ett vanligt exempel är Lipizzanerhästen som ofta föds mörkt brun eller svart men så småningom blir helt vit. En avblekbar skimmel blir efter ett tag helt vit. Runt 10-12 års ålder brukar de flesta avblekbara skimlar ha blivit nästan helt vita, men detta varierar kraftigt hos olika hästar.

Apelkastad skimmel [redigera]
Apelkastad (alt. apelgrå) kallas en skimmel som har äppelstora ljusa fläckar (kan också uppfattas som mörka ringar) i hårremmen. Apelkastning är mycket vanlig hos skimlar och kan också finnas på andra färger. De flesta skimmelfärgade hästar är någon gång i livet apelkastade.

Flugskimmel [redigera]
Flugskimmel kallas en häst med små bruna eller svarta stänk i vit hårrem. Stänken utvecklas med tiden alteftersom hästen bllir vitare.

"Blodig skuldra", (även "blodmärken"), syns vanligast på arabiska fullblod och innebär att hästen har en stor koncentration av "flugskimmelprickar" på ett litet område. Trots namnet så kan blodig skuldra finnas varsomhelst på hästens kropp. Blodmärken är vanligast på Engelska- och Arabiska fullblod

Fölfärger [redigera]
Föl som kommer att bli skimlar senare i livet föds ofta med en klarare färg än föl av andra färger. Till exempel föds bruna föl med ljusa ben och en blekare version av den färg de kommer att ha som vuxna. Skimmelföl med brunt som basfärg föds ofta med en "vuxen" variant av brunt. Föl kan också födas med varierande "skimmelfaktor", ibland har de t.ex vita ringar runt ögonen eller annat vitt, oftast på huvud och ben. Det finns till och med fall då fölet fötts som helt utblekt skimmel, och även hästar som inte börjat blekas förrän mycket sent i livet.

Konstantskimmel [redigera]
Konstantskimmel är en beteckning på färgen stickelhårig. Namnet kommer av likheten mellan de båda färgernas fenotyper (vita hår instuckna med färgade). Färgerna har annars ingenting med varandra att göra, en häst kan t.ex. vara både stickelhårig och skimmel, då föds den stickelhårig och de färgade håren blir sedan gradvis vita de också.

Skimmel och stickelhåriga hästar kan lätt skiljas åt genom enkla jämförelser. Stickelhåriga hästar har mest vita hår på korset med mörkt eller helfärgat huvud och ben, till skillnad från skimlar som börjar skimla av runt huvudet och sedan resten av kroppen för att till slut bli helt eller nästan helt vita.

Genetik [redigera]
Skimmel (G) är ett dominant anlag; hästen måste ha minst en skimmelförälder för att bli skimmel.

Skimmlar är fina så länge de är gråa tycker jag och även som helvita. Perioden där emllan är de kanske inte lika snygga. Men det är förstås en smaksak.

Det finns ett annat problem som dyker upp bland dessa vackra skimmlar och de är att av någon anledning får de lättare tumörer. Tumörerna börjar oftast dyka upp i området kring svansroten och känns som små små knutor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar