Summa sidvisningar

19 september 2010

Avelsvisning i Nordnorge

Vi har nyss kommit hem från en avelsvisning i Nord Norge. Det är Norska islandshästföreningen NIF som var arrangörer och den hölls i Målselv på Nord norsk Hestesenter.

Resan tog inte speciellt länge det är 38 mil så man är där på ca 4 timmar. Pices of cake för en norrlänning.

Tillsammans med Ofelas islandshästar (Matti och Kerstin) hyrde vi en liten stuga som vi bodde alldeles vid en jättefors som heter Målselvsforsen.

Hästarna visades exteriört inne i ridhuset först och sedan ute på en stor travbana, de som uppvisades under ryttare. Något sto fick 1.a klass egenskaper för sin exteriör. Tyvärr var det lite äldre hingstar som visades denna gång. Den äldsta var en 3 åring efter Skorri fra Blöndousi som enbart visades exteriört.

Jag har glömt programbladet ute i bilen så jag har inte några namn på hästarna i huvudet.

Men det var roligt och vi får hoppas att det blir fler gånger. Tullen i Norge ställer däremot till besvär för svenskar som vill åka över med häst på såna här visningar. Mycket besvärligt och mycket dyrt blir det. Nu ska det iallfall börja utredas och forskas i hur/om/vad man ska göra för att göra det här lättare i framtiden. Som regelverket är nu kan vi inte åka över med hästar på avelsvisning utan att det blir mycket mycket dyrt. Visserligen får vi igen pengarna sedan men man ska ju ligga ute med 10 tusentals kronor om det vill sig illa.

Vi pratade också om att träffas igen föreningarna på nordkalotten och prata om ett tätare samarbete med tex tävlingar och annat kul man kan göra tillsammans. Norrmännen i nordnorge har också långt till sina kollegor i södra Norge och har därför lättare att komma över till Sverige för tävlingar mm

En sak är viktig när man åker över till vårt grannland i väster. GLÖM INTE ATT TA MED DIG Norska pengar. (Det kan hända visakorten inte fungerar) och några svenska pengar vill de inte ha..

En unghästmönstring här i Gällivare planeras nu lite som smått. Flera verkar vara intresserade och det skulle då gälla hästar från föl upp till 4 år. Man får en enklare bedömning (som inte hamnar i WF) om sin häst för att höra hur den ser ut JUST DÅ ska väl tilläggas. De växer och ändrar sig ganska fort. Men iallfall får man en någorlunda koll på vad en avelsdomare tycker om sin häst. Den ska även ledas fram och tillbaka i skritt och trav för att man ska kunna se benställningen.

Sedan släpps de lösa i ridhuset och ska springa i valfri gångart för att man ska se vilken gångart hästen väljer och hur den rör sig.

(De här unghästvisningarna har inget att göra med en riktig avelsvisning som den i Målselv, där resultaten hamnar på World fengur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar