Stall,lösdrift och utemiljöer

Vi har varit på seminarium som hållits av Häst i Norr och Hushållningssällskapet i Luleå.

Michael Ventorp som skrivit"boken" som är regeln om hur/vad/ man ska bygga för stall, var och föreläste.

Lösdrift verkar vara på tapeten och mycket inne. Det verkar om man ska bygga nytt att man ska titta på det alternativet. Att föredra för att minska jobbet är naturligtvis stora hagar, helst med hårdgjorda ytor. Gärna lite kuperad terräng och ligghallar med stora öppningar eller flera öppningar så hästar som är låga i rang kan ta sig in och ut utan större problem från ranghöga hästar.

För att underlätta ytterligare har man foderstationer. De fungerar så att hästen får ett chip i halsen eller i grimman. En dator som är placerad i stationen känner av vilken häst det är och så får den hästen exakt den fodermängd just den ska ha. Detta gäller både i hö och kraftfoder. Grovfoderätandet räknas i tid. Det finns uträknat färdigt ungefär hur länge en häst äter. Annars kan man helt enklet "klocka" sin häst för att se hur länge det tar för den att äta 1 kg hö.

Hästarna är alltid ute. De tas in i spiltor eller boxar när man ska borsta och sadla dem. Detta kallas skötselspiltor. Utrymmen för personal är ju givetvis uppvärmda.

Det här verkar vara det senast inom hästhållning. Grans naturbruksskola i Öjebyn blir den första här i norra Sverige som bygger efter den här principen.
¨
Det blir nog billigare än att bygga nytt stall och sparar både personal och personalens ryggar mm.

Fördelarna är många både för hästarna och människorna. Nackdelen är vä förstås att det krävs ganska mycket utrymme för att kunna göra detta verkligt.

Michael påpekade också detta med att häststall är ytterst brandfarliga och att det INTE RÄCKER MED ATT FLÄKTAR OCH BELYSNING har en etikett där det står att det är godkänt för stall. Det gäller oftast för Svinstall och andra djurslag men just för hästar är det extra viktigt att man ser till att ha godkänt elmaterial.

På en föreläsning från Agria och länsförsäkringar sa man att märkningen ska vara IP 55D D: et står damm


Verkar ovanstående intressant om detta ham man nog söka på HIR Malmöhus (Michael Ventorp)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag skäms än idag !

Snoppstenar !

Nuortikon Marja