27 september 2020

Nu kommer hästarna efter Áfangi fra Saudanesi

 Nu är hösten här. Vi har fortfarande varmt kring 20 grader men några av träden har färgats av höstens färger. Rött och gult börjar skönjas. De flesta är ännu gröna och med mina mått mätta så är det fortfarande sommar.




Under helgen har vi haft helgkurs på Brösarpsgården för Magnus Skúlason. Det har under september varit 2 såna helgkurser på Brösarpsgården. Nästa kurs är i slutet av oktober. Jag försöker gå så ofta som möjligt.





Aegir är hämtad hem från 1,5 månads träning hos SE hästar Eyvi Mandal Hreggison och Natt är hämtad hem från Mette Lund Lindberg som haft henne 1 månad.


Eir är såld till Emilia Eliasson i Luleå, som för många år sedan hade sin praktikplats via skolan hos oss på Galgbacken. Hon åker upp till Luleå i början av november och ska då vara grundinriden.


Av Áfangis avkommor är Aegir äldst och var som 4 åring mycket lovande. Men han skadade sig och har vilat i många månader. Men är nu igångsatt igen och tränas för närvarnade vidare. Jag hade honom med mig på kursen under helgen.



De avkommor till Àfangi som nu är inridna är Aegir som är äldst och så kommer Dag och Natt. Alla 3 har varit mycket lovande och haft otroligt lätt för sig. Man kan då förutsätta att Àfangi nedärver bra gångarter och enkla hästar som redan som 4 åringar har stor potential.


Här kommer några filmer som vi gjort under den senaste veckan då jag kommit igång med filmerna igen. Någon film har inte så bra kvaliteé och filmen om Dag är från i somras då han nu är såld.

Vi har sökt efter att få någon att hjälpa oss här och fått några svar. Under veckan kommer jag att kontakta några av dem för att träffa dem  och prata med dem lite mer.




Vår hund Isa börjar bli gammal.. Hon är överviktig och svår att få ner i vikt. Vi ska försöka ge  henne ett dietfoder men hon skyndar sig att äta upp både kattmat och hunden Pax mat. Hon ser dåligt och har problem med sina ögon. De ska medicineras varje dag.

Nästa år får vi inga föl alls, men kommer att betäcka några ston igen med Áfangi och kanske med ytterligare 1 hingst till.


19 september 2020

Medhjälpare sökes




Känner du för att jobba på en islandshäst gård. Vi har 9 st ridbara hästar som ska hållas igång och tränas under vintern. Dessutom 2 st unghästar som ska ridas in. Med arbetet med unghästarna är vi alltid 2 st som jobbar tillsammans.














Jag har annat arbete vissa dagar och har svårt att hinna med. Vi bor strax utanför Kivik i Skåne. Egen  häst kan medtages. Boende ingår.

Vi har nära till havet och till ridhus. 15 min ridväg till havet och lika långt åt andra hållet till ett ridhus.
 I närområdet bor många islandshäst instruktörer så kurser och tävlingar kan man vara med på under vintern. 



I arbetsuppgifterna ingår att ta in och ut hästar ur stall och hagar. Ge dem som inte ännu betar foder och vatten. I de flésta hagar finns det vatten hela vintern. Vara behjälplig när veterinär och hovslagare dyker upp. 




Rida , tömköra, longera hästar mm. Mocka i stallet och andra göromål som kan komma på tapeten. Vi har inte så många på stall, de flesta går ute på lösdrift. Det kan röra sig om 2-4 hästar som står inne på stall.

Krav att du har mångårig vana att rida och jobba med islandshästar och att du kan skilja på gångarterna och känner om hästen blir passaktig el travtaktig.


 
Meriterande är unghästvana, utbildning på något islandshästgymnasium eller jobb på islandshästgård, körkort.

Vi har allt från årsföl till äldre hästar. Just nu finns det 17 hästar på gården. 



Vi har katter och 2  hundar och vill därför inte att den som kommer har någon hund med sig.




Om du tror att du skulle passa och vill ha något att göra under vinterhalvåret så maila mig och berätta om dig själv. mail galgbacken@gmail.com



7 september 2020

September



 Efter torkan i augusti har vi  haft lite regn då och då. Vädret växlar ständigt, ena stunden sol nästa regn o blåst. Men det varar inte speciellt länge. Här nere är träden ännu gröna. Hästarna betar fortfarande.  Vi har inte öppnat någon av höbollarna ännu.

På hästfronten, så ska lilla fölet operera sina extra hovar i slutet av september. Hon ser annars väldigt fin ut exteriört, men kommer inte att gå att använda i någon avel.


Ragnar och Mestur är ännu hingstar och betar tillsammans med några andra unghingstar uppe på Brösarps backar. Under hösten ska de kastreras.



Flóki, Járn och Kraftur går här hemma på gården i en stor hage och äter sig feta och fina. Járn har alltid varit lite tunn av sig behövde verkligen detta. Flóki som bara är 2 år har vuxit till en riktig gigant och är säkert någonstans mellan 142 till 145 redan. Det ska bli kul att jämnföra med Ragnar som är lika gammal, när vi hämtar hem honom från backarna.

Jarn här till höger..


Àfangi har inte betäckt något sto alls iår.  Vi har satsat lite på ridning och kurser. Nu under helgen som gick var jag på helgkurs för Magnus Skúlason.  Jag har anmält mig med jämna mellan rum till hans kurser, så man får lite inspiration och fortsatt träning för sig själv och hästen. Jag brukar välja att varva med Ragnarök och Affe. 

Denna sommar går till historien då vi inte har betäckt ett enda sto. Men vi ska dra ner på hästantalet. Vi kommer att sälja av några hästar till under hösten/vintern och våren. Vilka av de unga får vi se men de som är ridbara kommer att vara Hexa, Járn och Kraftur i första hand.



fotona på Afangi är tagna av Lena Emmoth

Kraftur går att sitta på stoppa stanna svänga och rida fram. Han visar både tölt och trav.  Kan sidförande skänkel. Men rids bara korta stunder. Han ska fortsätta utbildas och kommer att säljas om någon månad gissar jag. Han verkar vara stabil och trygg, orädd. Jag gissar att han är 5 gångare men vet inte säkert ännu. Hans pappa är den vackre Kolskeggur från Kambo ( han som skulle tränas och avelsvisas men miste ena ögat). Kolskeggur ägs nu av Sofie Kangaas, Krafturs mamma är min lilla favorithäst som dog i somras Odda. 






Hexa bär troligvist splashgenen. Hennes farfar är Kvistur fra Skagaströnd se bedömning nedan

Huvud7.5Stora öppna ögon - Köttigt
Hals-Manke-Bog8Lång hals - Smidig - Hög manke - Tjock hals
Rygg och kors9Mjuk rygglinje - Bred rygg - Välmusklad rygg - Djupt kors
Proportioner9Välproportionerad - Högbent - Spolformad kropp
Benkvalitet8Starka leder - Rikligt med hovskägg - Dåligt markerade senor
Benställning7Framben: Nystar
Bakben: Trång
Hovar8.5Kraftiga trakter
Man och Svans9
Exteriör8.26

Ridegenskaper

Tölt9Bra tempo - Hög aktion - Vägvinnande
Trav9Bra tempo - Säker
Pass9Högt tempo - Säker - Stora rörelser - Bra sväv
Galopp8
Spirit9Mycket framåtbjudning - Samarbetsvillig
Helhetsintryck8.5Mycket aktion
Skritt7Korta steg
Ridegenskaper8.79
Sakta tölt8
Sakta galopp8

Hennes morfar är Nagli fra Pufu med nedanstående bedömning

Exteriör
Huvud8.5Vackert
Hals-Manke-Bog8Smidig - Hög manke - Tjock hals
Rygg och kors9Mjuk rygglinje - Bred rygg - Jämnt format kors
Proportioner8.5Välproportionerad - Spolformad kropp
Benkvalitet8Starka leder - Dåligt markerade senor
Benställning7.5Bakben: Trång
Hovar9.5Djupa - Jämn yta - Kraftiga trakter - Välvd sula
Man och Svans8
Exteriör8.39
Ridegenskaper
Tölt9
Trav9.5Bra tempo - Säker - Vägvinnande - Mycket sväv
Pass5
Galopp9.5Bra tempo - Bra sväv - Bra aktion - Bra takt
Spirit9Mycket framåtbjudning - Samarbetsvillig
Helhetsintryck9
Skritt7.5
Ridegenskaper8.46
Sakta tölt8.5
Sakta galopp9.5


Mamman heter Bending fra Sperdli IS1999284706 ett icke bedömt sto som vi importerade från Island Hon var en pigg och framåt häst med mycket tölt.

Pappan heter  Alsvidur fra Hléskógum   IS2010166150 också en icke bedömd hingst som hade hög blup som unghingst pga sin blodslinje.



Hexa är 5 gångare men riden än bara som 4 gångare.  I höstas valde hon att mest tölta eller galoppera. Hon har en enormt fin galopp rumslig. Under vintern förändrades detta och i våras ville hon helst trava eller galoppera. Nu håller jag på med att få gångarterna jämnstarka och rida henne mer rakriktad och jämnstark. Hon är en häst som nästan alla kan rida på.  



Járn är rätt högbent och smäcker. Pigg och framåt med kraftfulla rörelser. En enorm trav o galopp. Tölten sitter lite långt inne ännu och han ska tränas vidare nu under hösten för att få den att släppa mer.

Tjalve har börjat gymnasium i Ystad och går transport. Här hemma på gården flyter allt på som vanligt. Vi har haft hyresgäster i vårt gårdshus från juli tom 1/2 augusti. Man kan säga att det var en ny upplevelse för oss i både positivt och negativ bemärkelse måste jag säga.






Nu under helgen får vi nya gäster, till drängalängan. Vi finns under booking,com också sök hjälmaröd kivik.


 Aegir en sen sommarkväll




Natt är kvar hos Mette Lund Lindberg och Aegir ska vi hämta hem under nästa helg från SE Hästar. Vi hoppas att vi kan få en vettig bedömning av bägge. Men det viktigaste är väl att hästarna kan visa vad de går för på tävlingar sedan. Kanske avelsvisning kan vara en fingervisning och om man vill ha en hingst godkänd är det ju ett måste.



 
Här är Carro Wintzell ridlärare för mig och Affe nån                höst


Men det är ju inte alltid förstås som högt avelsbedömda  hästar blir någon bra tävlingshäst sedan. En bra häst ska gå att använda till allt. Sätta barn på den, rida ut i skogen, hoppa lite hinder,  tävlas mm. En bra häst är en allsidig häst. Den ska vara lätt att lasta, sko hantera på alla sätt och vis. Trafiksäker såklart. Man ska utsätta sina hästar för olika moment. Vara tydlig och ta plats som hästens ledare.




Jag har anmält mig till vikariepoolen i Simrishamns kommun och ska hoppa in som vikarie i låg-mellanstadie samt förskola helst i Kivik eller sankt Olof som är de skolor som är närmast oss. Även på en montessori förskola är jag ibland och hoppar in när någon är sjuk. 



I vintras köpte  vi en ny kamera för att kunna få bättre bilder. Men tror ni inte att jag ramlade med den en dag här i våras och förstörde objektivet. För att kunna använda kameran måste ett nytt fixas och det får vänta ett tag till tror jag. 








En vacker höst

Hösten har rusat fram september och nu redan är vi i slutet av oktober. Här nere har vi haft varmt och soligt. Hoppas den fina hösten fortsä...