29 januari 2016

Solen återvänder i norr




Vår telefonkabel har lossnat och vi har ingen internet uppkoppling. Men en bekant som verkar vara en hejjare på det mesta gick det att koppla in sig via mobilen till datorn och sedan ut på nätet.

Idag var det kallt 20-24 grader kallt och några av hästarna fick istället för att ridas longeras i volten.

Nu har vi börjat träna hästar på allvar. Vi försöker dela upp dem så vi ska hinna med 3-4 hästar var per dag.

Ovalbanan har plogats och är öppen för träning. Lag till tolktävlingen kan anmäla sig och träna from nu.  Om 2-3 veckor ska våra hingsföl flyttas ner till pojkhagen och lämna sina mammor.


21 januari 2016

Rakel har nya ägare

Rakel från Is är såld till Anne-Sophie Henriksson & Peter Nilssons familj.

Vi önskar dem lycka till med deras fina häst och gissar att vi kommer att se dem på tävlingsbanorna i framtiden

.

Vi får se vem i familjen som är på 5 personer som kommer att rida mest på Rakel..




 Anne-Sophie & Peter här på bilder tagna från deras FB sidor.



20 januari 2016

Kallt för alla ?

Här i norr har vi haft kallt väldigt kallt. I morse var det -39 grader och som varmast i söndags under denna sista vecka var det kring -20.

Jag får ofta fråga om hästarna fryser när det är så här kallt.

Nej inte om de har mat och päls. De flesta hästar får en tjock fin päls om man låter de gå ute hela tiden under hösten inte bara islandshästar. Vissa raser kanske inte utvecklar lika kraftig päls men alla får mer behåring under vintertiden. Om jag inte missminner mig så styrs pälssättningen av ljuset.



En dag mätte vi temperaturen på utsidan av en normalt vinterpälsad islänning. Det var  43-45 grader ute och på utsidan av pälsen hade hästen 12,7 grader varmt. Då stacks termometern inte in speciellt långt i pälsen heller.

Ingen av hästarna hade täcke på sig den dagen, annars hade vi mätt upp en häst med täcke också för att visa skillnaden. Men det kan man kolla ganska enkelt själv.

Sätt ett finger på din hästs rygg under täcket långt in i pälsen och sedan ex på halsen eller något annat ställe där täcket inte täcker. Då känner man en tydlig skillnad på att det är varmare där inte täcket ligger som ett lock på pälsen.

Vi har inte riktigt alla hästar ute i denna kyla. Vi har en sjuk häst som har mycket päls och rätt så tjock päls. Jag har aldrig sett att den står och fryser men hon har så hemskt lite underhudsfett och är verkligen mager under all pälsen. Hon får vara inne för att hon behöver sin energi till att få behålla sitt fett. Hon vill vara ute men i denna kyla tror jag att det är bästa att så magra hästar hålls inne.

Detsamma gäller en av våra hästar som vi rakat  bort en  del av pälsen på sent i år. Den hästen är rakad rätt så mycket och i tidiga december. Den har fått för lite päls för att kunna hålla värmen när det är så här pass kallt. Den har klarat sig bra upp till -25-30 grader utan täcke tom men nu är det för kallt för henne också.

Vi har ingen värme i stallet och fast det är över 30 grader ute blir det mycket varmare i stallet. Visserligen inte plusgrader men iallaall så dessa hästar kan stå där inne utan att börja svettas och tycka att det är för varmt.

Det allra viktigast om man måste ha sina hästar inne pga lite päls, sjukdom eller annat är ju att man har en ventilation som fungerar bra.

Det är mycket bättre att ha ett kallt och dragit stall än ett varmt och fuktigt stall.

Här missar många stallägare. Följden blir bronkit, kronisk hosta, svampangrepp och andra tråkiga följder.

Vi har däremot 2 hästar här på gården som vi vet är mer känsliga i sin rygg när det regnar och är blåsigt. Den tiden på höst/vår när termometern är mellan +5 -  -5 grader. De här hästarna står då och spänner sig och behöver ett regntäcke för att undvika att få ont i ryggen.

Vi har många hästar på gården & har haft under många år. De har varit friska och krya de allra flesta. Vi har haft några skadade hästar av sparkskador el stickskador under åren och 1  häst avlivad  pga tarmomvridning. Hittills har vi klarat oss från allvarliga kolikfall, gallor i ben, kotledsinflammationer, mm.

Snart är det detta vi får se. All päls ska bort
 Hästarna i det stora hela är friska och krya. De står ute när det är kallt, de äter ibland fryset ensilage hö. De har is i sitt vatten många gånger trots att vi  har termobarer som är uppvärmda. Några  av dem är hemmagjorda och andra är original termobarer. Men när det blir så här kallt över -30 grader så håller de inte  sig inte ofrysta. Det bruka bli en tunn hinna med is som i de flesta fall går att knacka sönder.

Vad gör hästarna då i denna kyla. De yngre stona, hingstarna och valackerna springer och busar leker, stegrar sig och sparkar bakut. De äldre stona står mer stilla och glor på de yngre och på killarna. Men även de får ryck ibland och springer som tokar. De springer sig inte svettiga kan tilläggas.

Inget väder är för dåligt för en ridtur
Pälsarna fungerar som bästa goretex kläderna. De kan se blöta och hemska ut på utsidan men de är torra och varma längst under.

 En del väldigt feta hästar får ju förstås en rand längst ryggraden och där kan det samlas fukt och vatten som fuktar ryggraden ända ner. De kan lätt få svampangrepp i sin päls om den inte tas in och torkas med jämna mellanrum.





 I normala fall torkar ju hästarna själva och de här svampangreppen brukar i regel komma när det är kring 0 grader och väldigt fuktigt ute.




Snaedis blickar i kylan bort mot horisonten och den nästan osynliga solen


Under helgen ska jag på hästtävlingar i Strömsholm. Vi har 2 hästar som ska vara med och tävla därnere. Mer info under helgen. Samtidigt ska naturligtvis min syster i Stockholm få besök av sin kära syster.

Här är pappa och syrran i skogen någon gång i början av 1970 talet. Maggi har en mjölkmustasch och pappa ser mest nöjd ut.

15 januari 2016

Lucifer har fått en fostermamma

 Bending fra Sperdli heter ett sto som vi har här på gården. Hon har fått flera föl och är en superbra mamma. Nu har hon adopterat Oddas föl Lucifer.




Lucifer  med både Hródur fra Refstödum
Thokki fra Kyrhólti samt Oddur fra Selfossi i sin bakstam

Odda har fått PPID det som förut kallades Curshings syndrom. Nästan som en slags sockersjuka hos hästar. Hon dricker supermycket och verkar allmänt loj.

Odda får medicin varje morgon för sin sjukdom och den är livslång. Medicinen hjälper bara att hålla den i schakt någotsånär.
Bending och Jessica Lundberg för några år sedan


Bending kommer inte att föla i år men vi väntar föl redan från mitten av april. Det är Hrefna & Diva som ska föla med Àfangi fra Saudanesi i april och sedan är det Odda om allt går vägen som ska föla i slutet av juli. Även Erica Bomans häst Feiminn ska föla i juli/augusti. Feiminn och Odda är betäckta med Kolskeggur från Kambo en bluphingst vi har här på gården.

Hrefna är har Dökkvi fra mosfellsbae och morfar Flipi från Österåker och  Diva  är efter Divar från Lindnäs och Byssa fra Kirjubae.   Kan vara intressant att veta för den som är avelsintresserad som jag är.                      

När Hexa föddes i sommras hade Bending en besvärlig förlossning. Det var tur att vi såg när hon fölade och kunde hjälpa Luhenne ut med fölet.




Vi håller på att spekulera på nya ridskolehästar. Vi har nyligen sålt Skrida & även Rakel är tingad som vi använt i ridskolan. Vi tittar på lite olika hästar runt om och ser vilka som kan passa.

12 januari 2016

Färgglad tävling i mars

I mars kommer vi att ha en likadan tävling som vi hade förra året här på Galgbacken.

Söndagen den 6 mars start kl 14.00

Pris 350 kr ( för de som inte går Sandra kurs)

Sista anmälan vill jag få in senast den 1 mars till galgbacken@gmail.com alt via facebooksidan.

Skriv namn på häst/ryttare och ålder på ryttaren

Domare : Sandra Marin


Förra årets segrare Wilma Oscarsson med Jarnsaxa
Grenar:

4-gång


Äpple  valfritt tempo tölt, trav skritt galopp hit anmäler man sig om man har fått poäng upp till 4,5 på tidigare tävlingar får man 4,9 eller över på denna tävling har man kvalat upp sig till : 

Blåbär kort tölt, trav , skritt, galopp samt valfritt tempo tölt  här anmäler man sig om man brukar ligga upp till 4,5-5,5 eller aldrig tävlat förut. Får man 5,5 heller över har man kvalat upp sig till nästa klass som är: 

Apelsin  hit anmäler man sig om man brukar f å 5,5 eller högre på andra tävlingar eller om man lyckats kvala under dagen här rider man alla moment tölt, trav skritt galopp samt ökad tölt
Vit som snö svart som ebenholtz





Tölt:  

 Grön en sträcka kort tölt en sträcka valfritt tempo tölt  hit anmäler man sig om man brukar ligga upp till 4,5 el aldrig tävlat förut kval för blå är 4,9

Blå hit kvalar man upp sig från grön eller bruka ligga på andra tävlingar mellan 4,9-5,5 i tölt

Röd här rider vi om någon lyckas kvala och få 5,5 i blå gren eller om man annars på tävlingar ligger 5,5 el över i tölt.


För passhästarna har vi även 100 meter pass. Vem har snabbaste passhästen. 3 försök och snabbaste tiden vinner !!




1an & 2.an rider ärevarv



9 januari 2016

Årets första tävling på Galgbacken..

Vi gillar tävlingar av olika former här på Galgbacken.

Den här lördagen var det dags för årets första tävling och det var en  hopptävling.

Placerade 1-4 ställer upp



Det var 11 ekipage anmälda till tävlingen, men på tävlingsdagen var det några som hade struckigt sig.

Men följande de som blev placerade 1-4 och fick rosetter var följande personer;

1) Erika Boman/Feiminn    gick 0 i grunden och hade snabbaste tid i omhoppningen

2) Ronette Roshag/Jarngrima gick 0 i grunden och hade näst snabbaste tiden i omhoppningen

3) Evelina Engström/Nilsson/Hel gick 0 i grunden och hade 3a snabbast tid. Men Hel tog en extra sväng och hoppade ett extra hinder i omhoppningen. 

4) Ellen Horneij/Snaedis fick 4 fel i grundomgången


Under våren planerar vi att ha:

 islandshästtävling med de olika gångarterna i mars mer info senare (Sandra Marin som domare)

Tolktävling i mars

Trekk tävling i april

Gångartstävling för islandshästar i maj (Carro Wintell som domare)

Dressyr alt hopptävling i slutet av maj.

Kylan har släppt sitt grepp om oss här uppe i norr. Vi hade som mest -44 grader under torsdagen. Just nu är det rena blidan och är -12 grader.  Det gäller att klä sig lager på lager. Det är oftast händer och fötter som man fryser om. 

Stora skoterskor eller varma kängor som är förstora och detsamma gäller med hadskar köp några nr för stora då fryser man inte lika lätt.


Ridskolorna startar i februari och jag håller just nu under helgen på att gå igenom de olika grupperna. Någon grupp har blivit omplacerad till annan dag men de har fått info om detta. Några nya elever kanske får plats i någon av grupperna. Men till er som står på kö ! jag hör av mig när jag sammanställt.  Ni kan också skicka mig ett mail så jag inte missar någon som står på kö.




Just det jag en liten kort kort snutt på Ronette när hon fick prova rida med Kolskeggur idag. Kanske inte världens bästa film men roligt har vi..




6 januari 2016

Nystartad islandshästförening Draugur har årsmöte

Tisdagen den 26 januari kl 19.30 har den nya islandshästföreningen Draugur årsmöte.



s
Ni  alla som är intresserade av islandshästar med eller utan egen häst är välkomna.


Vi fikar & pratar och har trevligt samt får information om vad föreningen har för planer för framtiden



Styrelsen består av följande personer:

Ordförande  Monika Johansson
Sekreterare   Isabell Endmyhr
Kassör          Pia Lindgren
               Ledamot    Stefan Olofsson & Rosmarie Roshag
Suppelanter  Mårten Lantto & Ann Waara


Inom kort kommer en ny facebook sida som rör den nya föreningen att finnas tillgänglig


Kom på mötet och gör din röst hörd ! Vad vill du att föreningen ska jobba för ? tävlingar/kurser/utbildningar utan häst/ sammankomster/ studiecirklar/ mm ?


Om jag fattat allting rätt ska en tävlingsgrupp väljas och ev andra utskott/grupper som ska jobba för olika medlemmars önskemål om framtida evenemang.

Ev klubbkläder/mössor/Jackor diskuteras

Platsen för mötet denna gång är Sakajärvi Galgbackens islandshästars Baracken


Draugur = spöke och uttalas med ÖÖÖ Drögur




3 januari 2016

Lite planering inför våren 2016

Isa Gustafsson Hovslagare samt instruktör
Under helgen har vi skott hästar i massor. Ätit god mat och haft det trevligt. Vädret har varit varmt som på våren.

Under våren kommer Sandra Marin hit och har kurs den 5-6 mars. Man kan läsa mer om henne på
http://www.hestanet.net/sv/. Ev har vi en TÄVLING då vi får hit Sandra som är lokalklubbsdomare samt Gaedingadomare.
Sandra Marin




Kursen är fullbokad men reservlista finns för de som är intresserade.








Isa Gustafsson kommer och skor igen kring påsk jag gissar att det blir under vecka 12 eller vecka 13.
Då kommer vi att ha en ridkurs även för henne.






I april/maj kommer Carro Wintzell hit och har kurs. Mer info om när man kan anmäla sig, kostnad och exakt datum kommer längre fram.



Caroline Wintzell





Tolktävling lördagen den 12 mars... Mer info under början av februari. Träna redan nu. En person rider den andra tolkar på tid 2 varv runt ovalen. Obs man ska ha hjälm och miniskidor. Snabbaste tiden vinner. Alla har 2 försök







Tolkningsbilderna är fotade av Anna JOhansson och Carro samt Sandra är tagna från nätet.


1 januari 2016

Månadens ryttare December

Denna årets sista månad valdes Fanny Järdeholm till månadens ryttare.

Hon jobbar som veterinär assistent hos Distriktveterinären i Gällivare. Om man är uppmärksammad kan man kan träffa på henne promenerande omkring med sina 2 svarta hundar i Gällivare. Hon bor inne i centrala delarna.

Fanny har varit en verksam ryttare under många år.

Flera olika personer ville ha Fanny som månadens ryttare denna gång. Hon har med sitt milda lugna sätt hjälpt många här med sina hästar.

 En del har varit sjuka eller haft annat för sig så de inte kunnat rida och då har Fanny ställt upp och ridit en hel del olika hästar här på gården. Hon rider mjukt och fint och har en bra känsla för olika hästars temperament och sätt.





En vardagsbild på Fanny ovan och en festbild här nedan. Bägge är hämtade på hennes facebooksida.

Här rider Fanny en stekhet sommardag tillsammans med sin arbetskollega
Brittis Mallfors. Fanny rider på Saga och Britt-Marie på Vera



En vacker höst

Hösten har rusat fram september och nu redan är vi i slutet av oktober. Här nere har vi haft varmt och soligt. Hoppas den fina hösten fortsä...