28 februari 2013

En oturs dag





Dagen har INTE varit bra. Den började med att 4-hjulingen stannade mitt i en hage när jag höll på att ge hästarna hö. Det innebar att jag fick bära höet som var kvar i vagnen till den andra hagen som skulle ha sin morgondos av hö.

Mitt i allt detta kommer Tjalve gående. Han har väntat på bussen i  25 minuter och den syntes inte till. På något sätt var den mycket försenad. Det var bara att snabbt hoppa i bilen och försöka hinna köra honom till skolan innan jag skulle på mitt inbokade läkarbesök. Nåja tänkte jag hurtigt jag hinner skjutsa in Tjalve till skolan och ta en dusch hos morsan som bor inne i Gällivare.




När jag slängt ut morgonhö till de som inte har fri tillgång är man ganska svettig och skitig. Snabbt plockade jag ihop lite rena kläder hoppade i bilen och körde iväg. I morse snöade det och var mycket snörök samt så isiga fönster på bilarna att det var supersvårt att kunna se något överhuvdtaget. När jag äntligen kom fram till skolan med Tjalve är klockan ca 8,50 och jag har min läkartid 9,20 och hade inte hunnit duscha.



Jag skyndade mig att köra den lilla sträckan mellan skolan och min mammas hem. Men Ve och fasa, när jag kommer körande så ser jag att en främmande bil står på hennes uppfart. Slarvigt parkerad och med en bildörr på vid gavel. Föraren syntes inte till någonstans. Jag förstod med ens att någon var på snabb visit hos min mamma och jag som var skitit och svettig hade noll lust att visa mig för vidare diskussioner med hennes bekanta. Efter några sekunders fundering kom jag på att en av mina fd arbetskompisar bor i närheten. En snabbt telefonsamtal och det visade sig att jag kunde ta mig en dusch hemma hos dem. Det gick bra trots att ingen var hemma...


Till farbror doktorn bar det av i rasande hast med det blöta håret hängande ner efter ryggen.

 Han konstaterade snabbt att jag behövde slemlösande medel mot min envisa hosta och cortisonkräm till mina händer som liksom självspricker och blir konstiga med eksem på just nu.

När jag väl var här hemma, hade jag Hilda (Tjalves kusin) med mig och Tjalve förstås. De skulle hjälpa mig att slänga ut mer hö till vissa hagar. Sagt och gjort vi startade 4-hjulingen igen ( som nu startarde utan problem) slängde ut hö i hage nr 1 och Tjalve sätter sig för att köra in den i hage nr 2 då han råkar köra ner i ett dike med vagnen. Där fick den stå........ och vi fick återigen bära in höet i hagen till hästarna.

När elgrinden öppnades trängde sig en häst ut och sprang rakt på Isa. Hon skrek till och vi såg att det blödde från tassen. En brodd hade tryckt ett hål i hennes tass. Det var bara att lasta in henne i bilen och åka iväg till VETERINÄREN. Där fick hon först röntgas för att utesluta en skelett skada. Det visade sig att hon fått en skada på senskidan. Det fick sys med pyttepytte små stygn och nu måste hon bäras in och ut. Vara kopplad ute och i bur eller fast i koppel inne, för att inte röra sig för mycket får då är det stor risk att hennes operationsstygn går upp.



Dessutom måste hon få olika sorters medicin  en tid framöver och såret måste noga rengöras varje dag.

27 februari 2013

Våren är här !

Tvärmodska, Heid, Mestur
 Onsdag mitt i veckan och förkylningen är ännu inte över.  Hosta och feber härjar både med mig och Lena. Det låter som om Galgbacken är ett sanatorium för svårt lungsjuka just nu. Orken är inte den bästa, så nå mycket ridning och träning med några hästar har det inte blivit.

Det blåser och viner i buskar och träd. Solen gassar och det droppar från taken. Våren är här.


Nya Galgbacken kläder ska beställas. Kom in när ni är här får ni se hur storlekar och modeller ser ut. Samt priserna för de olika plaggen.

Vår islandshästförening Bifrost ska ha en sommartävling helgen den
1-2 juni. Är det någon som känner att de vill hjälpa till som funktionär någonstans hör gärna av er till mig.
Höghus för fåglar
Det behövs alltid glada funktionärer som kan ställa upp och hjälpa till. I går hade vi ett möte här på Galgbacken angående sommartävlingen.

Det kommer att vara brist på stallplatser i närområdet. Ni som har box/spiltor eller ställen där man kan göra hagar under tävlingshelgen kan passa på att tjäna en hacka på att hyra ut plats.

Mer info om tävlingen finns på http://bifrost-norrbotten.se/  under fliken tävlingar. För box och spiltplatser på ridklubben kommer en prioriteringsordning att finnas. 1) Hingstar  2) långväga gäster   3) När anmälan kom in.






Hrefna

Hrefna jobbas från marken


BB = RR
Bästa hästen Ragnarök ??




Det är alltid diskussioner här på Galgbacken vilken häst som är DEN BÄSTA HÄSTEN... och det beror givetvis på vem man frågar och vid vilket tillfälle.

Jag tycker mycket om Odda som är en skojig häst att rida. Men bästa hästen just nu, tror jag nog att Ragnarök är (enligt mig iallfall) Men fråga någon annan Galgbackare och du får säkerligen ett helt annat svar.

Vi brukar ha lite hetsiga och retsamma diskussioner där vi hetsar varandra till att mötas i olika kamper. Vem har snabbast häst från punkt A --- B eller vem har snabbast trav, tölt   osv.

Odda brukar vara snabb som tusan. Hennes korta ben trummar på som ena riktiga kulspruteben. Men i galoppen var faktiskt Idi snabbare ( men det ska vi aldrig erkänna så Mårten hör)

Lýsingur har en otroligt snabb ökad tölt som han håller hur länge som helst, utan att hetsas att ta ett enda galoppsprång. En jämn häst är Skrida. Hon har alla sina gångarter väldigt stabila och en bra lägsta nivå. Hon är lätt och okomplicerad att lägga i pass. Hon har inte världens snabbaste men är säker och jämn. Däremot kan hon se små gröna troll överallt och vara lite osäker om något händer runt omkring henne.
Ragnarök

Stugan i vårsol. Den ska repareras och hyras ut från sommaren
Det blir en toa och nya tapeter/golv ev ett litet sovrum också

Tjalve kikar in i ligghallen
Snön har rasat ner från de flesta taken och vår stege upp till taket följde med. Den var ganska rutten och dålig så det var nog lika bra. Nu ligger den i 1000-bitar här bakom huset, tillsammans med snön som kom ner.

25 februari 2013

Liten filmsnutt från kvällens tempoväxlingar

Febern verkar vara borta men en fruktansvärd hosta har jag och ett himla kraxande har det varit hela dagen.

I sena ridgruppen filmade jag lite idag. De var mindre deltagare än normalt då 3 av deltagarna hade jobb, möten och andra viktigare saker för sig denna kväll.

Arngrim bärsärk fick sin man och svans ordentligt genomgångna med pälsglans idag. Vi får se om han lyckas få behålla den så de andra inte biter av den. Han är lite lik en 80 tals hårdrockare som blekt håret lite too much.  Vackre Kolskeggur longerades och var lydig och fin som vanligt. Imorgon ska han tömköras el longeras med 2 linor.

Ni som rider för Isa under helgen hittar ridtider på Galgbackens facebook sida.
Ni som är med i Team Galgbacken har också info att läsa på team Galgbackens sida på Fb.
Vi träffas på lördag under Isakursen för att stämma av ekonomin mm.

De första tävlingarna börjar nu i april och är över i mitten av september oftast. Nu börjar en hektisk tid med träning kurser resande och tävlingar. Kul och spännande. För Jessica Lundberg och Odinn gick det superbra då hon fick hela 6,6 i tölten på Dilles tävling. Nu planerar hon att tävla på Vångens vårtölt i mars. Här hemma håller vi tummarna.



Håll till godo med en film från kvällen. Kan vara lite mörk och dyster eftersom det hann bli ganska svart ute el rättare sagt kolsvart ute

.


24 februari 2013

Man blir glad att man blir bättre...



Fortfarande feber och inte alls pigg och kry ännu. Men jag kunde i alla fall ha 2 ridgrupper på lördag och rida  
med Skrida, Odda och Heimdal under helgen. Inte för att det blev att träna speciellt mycket men de blev  i alla fall ridna på. Ridskolegrupperna på fredag hade vikarie och på onsdag och torsdag fick vi ställa in helt då jag låg helt däckad i feber.

Tjalve med sovande sittande med
plåster på näsan. Bilden tagen för
något år sedan

Tjalve verkar nu hel ok och ska få gå till skolan i morgon. Under helgen har en hel del folk varit här och passat på att rida i det fina vårvädret. Snön har rasat från taken till Skridas förskräckelse förstås och i + graderna och det vackra vädret har katterna trivts som fisken i vattnet.

Pernilla red med sin nya häst Galsi. Han fungerade bra och lyssnade på henne. En fin och ståtlig häst. Åsa har   tagit med sig Laufi uttalas Lööjvi på uteritt. Han är också en väldigt lugn och behaglig häst. Casper har hoppat med sin ägare Erika på ridbanan. Cecilia hann med bägge sina hästar. Ida reds ut och Snaerfari tränades på bana. Bassi och Sofie tränade tillsammans ena dagen ute och andra dagen på banan.



I morgon om jag är bättre ska fler hästar tränas och ridas igen och inför ridskolorna ska vi bla träna på tempoväxlingar.

En filmsnutt gjordes men något konstigt hände med musiken den hörs dubbelt ??? konstigt kanske har att göra med min feber topp ; - )

Jag funkar inte riktigt 100 ännu....

Här hemma luktar hela huset rök fortfarande. Möbler, kläder och väggar, tak lampor mm är täckta av ett fint svart sotlager. Det blir väl tvunget att se till att städa i veckan.

23 februari 2013

Pälsätare

Brenna

Brenna har fått några konstiga kala fläckar. När jag började undersöka dem närmare ser jag att hon troligtvis har pälsätare. Det  är några små rackare som kan drabba vissa hästar (ofta hästar med lång tjock päls ) under vårvintern. De  trivs där i den varma fuktiga pälsen och äter av hästens päls så det uppstår stora kala fläckar på hästen.
Hästen på bilden är tagen från nätet och visar hur det
kan se ut när man drabbas av pälsätare


Varför just Brenna har fått det är det svårt att veta, men kan vara att hon tas in på natten tillsammans med Heimdal. De står inne hela nätterna. Hennes päls hinner liksom inte torka utan är jämt lite småfuktig. Medan de hästar som är ute har torr och fin päls hela tiden. När Brenna kommer in så tinar hon upp men hinner alltså inte torka helt till morgonen därpå och så där fortsätter det. På Heimdal som är hennes hagkompis syns det ingenting. Men han har också en helt annan pälskvalité


En gång tidigare har vi drabbats av pälsätare och då var 2008  en importerad häst från Island som kom till oss i februari. Strax efteråt uppträdde kala fläckar på henne också. Det enklaste är att raka en sk lusränna under mankammen och vid svansroten. Det är oftast där de huserar som mest. Nu är Brenna rakad där och på lite andra ställen där hon verkade vara angripen.

Det är ingen orsak till panik. Det smittar OFTAST inte andra hästar och den första hästen som vi hade fick aldrig det igen efter det första året då vi rakat under mankammen. Vi tvättade henne också ordentligt med vanlig grönsåpa i varmt vatten för säkerhetsskull. Detta gjorde vi till en fredagsrutin under 1 månad. Inga mer pälsätare där iallfall och de har inte synats i vår stora hästflock förrän nu i veckan på Brenna.

Om ni tittar noga på bilder speciellt på hästar från Island ser man ofta att de har en rakad kant under manen. Det är en sån där lusränna som gör det svårare för pälsätarna att få ett fäste på hästen.

Jag kom inte ihåg att ta några ordentliga bilder så det syns hur det såg ut. Men bilden på den bruna hästen här ovan är ganska typisk tror jag.

Toppen med brandvarnare



I fredagsmorgonen startade med en chock. Tjalve och jag låg i feber och sov rätt tungt. Det skrällde och lät och jag trodde först att larmet på min mobil fått fnatt. Sen ser jag att hela huset är alldeles rökfyllt och att det är brandlarmet som gapar för full hals.


Snabbt upp ur sägen och se vart det brinner, skrikande väcker jag Tjalve som otroligt nog fortfarande sov trots brandlarms sirenen. På med en stor jacka på pojken och ut med han på gården sedan försökta jag i all rök att se vad som hände i huset.

Jag ser ganska snabbt att det inte brinner utan orsaken till röken är en liten lucka i spisen längst ner under ugnen som är öppnad. När den var öppen så drogs inte röken ut genom skorstenen utan all rök hamnade in i huset.


Alla fönster öppnades på vid gavel och Tjalve och jag som frös som hundar eftersom vi hade feber. Vi tog oss ner till baracken och satt där en stund innan vi vågade återvända.




Döden vill påminna oss om att vi inte är odödliga. Genom att då och då peka med sitt magra långa finger åt oss. Hade vi inte haft brandvarnare så hade Lena hittat två lik liggande i sängen när hon kom vid 8-tiden.

Bilderna här ovan har inget med texten att göra.

Det enda som märks nu är att huset stinker av rök. Den lukten går nog inte bort i första taget

Se nu till alla där ute att ni har fungerande brandlarm och glöm inte kolla batterierna med jämna mellanrum


21 februari 2013

Gamla trotjänare och oskodda ridhästar



Med risk för att jag nu får en massa skäll måste jag ta upp några saker som irriterar mig lite. När folk sätter in annonser på hästar, gamla trotjänare som är närmare döden än någon annan. En gammal häst som i alla  år gjort allt för sin ägare och så ska man till varje pris sälja eller ge bort hästen när den är gammal.



Hur tänker man då ? En gammal häst som är där kring 20 eller över, ska den behöva hamna hos någon som rider hästen sönder och samman ? hoppar med den och utsätter den för olika experiment som saknar all kunskap om hästhantering. Helt enkelt använder hästen som en leksak

Jag kanske har fel och är cynisk, men jag tycker det är bättre att avliva en gammal häst än att sälja den vidare. Det spelar ingen roll att man ska ha den som sällskapshäst vem vet vad den nya ägaren gör, han eller hon kan ju sälja hästen.




Detsamma gäller folk som säger att deras hästar kan gå barfota ! visst kan de det när det är vinter och mycket snö, eller som unghästar när vi inte rider med dem. Men jag tror då i alla fall inte på att man ska ha rid/körhästar oskodda. För mig verkar det vara mer en ekonomisk fråga för hästägaren än ett sunt alternativ för hästen.



Många håller säkert inte med mig och hävdar att hästar kan gå oskodda som indianernas hästar förr i tiden. Visst men de hade också vilda flockar som om någon häst var slut efter sådär en 2 år, fångade man helt enkelt en ny häst till sig.



Med det här inlägget tänker jag inte på någon speciell häst/ponny eller människa. Jag läser bara annonser på bla blocket där det ofta står om ovanstående som att det skulle vara någon fördel med få hästen såld med dessa preferenser

Men mitt i allt elände så finns det ju faktiskt hästar som också faktiskt får det bättre hos en ny ägare. En person som tar hand om den och bryr sig om den, och låter den vara ifred och vara häst.

En vacker höst

Hösten har rusat fram september och nu redan är vi i slutet av oktober. Här nere har vi haft varmt och soligt. Hoppas den fina hösten fortsä...