28 januari 2013

Vi söker hjälp till Galgbacken









Just nu är vi i en expansiv fas och  har dessutom många unghästar som ska ridas och ridskolorna drar strax igång. Därför söker vi någon som kan tänka sig att jobba här.



Du bör vara över 18 år ha flerårig dokumenterad hästvana och vara van med att hantera unghästar. Allsidig och kunna ta egna initiativ. Arbetsuppgifterna är att rida olika hästar, hjälpa till med inridning och ha viss lektionsverksamhet.


Arbete på liknade hästgårdar är meriterade eller utbildning på islandshäst gymnasium, Strömsholm eller annan likvärdig utbildning.
B-körkort erfordras. Kan du dessutom köra traktor är det ett plus.

Lön enligt ÖK tillträde enligt ÖK, verkar det intressant maila till mig galgbacken@gmail.com




27 januari 2013

Odda i pass

Oddur

En kall söndag idag. Tempen har varierat från - 14 på morgonen till -26 som det är nu på kvällen.

Jag har blivit barnsligt förtjust i att göra filmsnuttar. Tyvärr fattar jag inte riktigt hur jag ska få musik till filmsnuttarna så idag fick jag ta en instrumental låt som redan fanns på datorn.
Odda


Ebba och Sofie fick filma mig idag med Odda när jag red i tölt och pass. Jag har klippt den lite och här ser ni hur det ser ut när Odda går i pass. Hon är liten och naggande god. Ja och sadeln har åkt för långt fram, ser man tydligt på den senare delen av filmen.



Hennes pappa heter Oddur fra Selfossi och han har fått fram flera bra 5-gångshästar. Vi får se om jag har möjlighet att tävla 5-gång med både Odda och Skrida. Det känns lite stressigt att ha 2 hästar i samma gren så vi får se.

Sofie har tränat lydnad och ridit ut med Bassi. Ebba hjälper till att hålla igång lite hästar. Idag var det Joras tur. Jora är fin och lydig och vi ska göra en ny film på henne också så ska ni få se.

Cecilia har tömkört sin Snaefari och Wilma red Phytur på ridbanan, men det var kallt om kinderna sa hon.



Cia var här med sin storasyster (inte Åsa som är bortrest) och tittade till Laufi. Laufi går i hagen med unghingstar och yngre valacker. Där i hagen är Tyr äldst och bestämmer han är 7 år har jag för mig.

Ebba o Sofie rider, filmar o jobbar

Brenna har promenerat ut ur sin hage igår eftermiddag och tog med sig Heimdal. Nu får de vara inne till vi har satt ett nytt aggregat till deras staket i hagen.

Även Heimdal och Brenna kommer att filmas inom kort. Jag är förstås beroende på att det finns fler folk här på gården som kan filma medan det är ljust ute.


Galgbacken håller på med att flytta en firma i Gällivare. Vi tömmer och kör bort en hel del grejjer samt att vi har städningen av lokalerna efteråt.

Nu börjar jag att fundera igen på vilka hingstar man ska betäcka ston med i sommar. Vi har en blupare här hemma som heter Kolskeggur från Kambo, men jag ska nog vänta med honom till nästa sommar. Funderar lite på Stakur från Kaggestorp till Odda och kanske även Kraftur fra Bringu. Han har gett många fina avkommor.

Det finns många olika alternativ och jättemånga fina hingstar. Vi har under veckan som gått haft veterinären Peter här och han har tagit blodprov på Náma, Snaedis och Bending för att se om de är dräktiga. Vi håller tummarna !

Vi har 2 hästar av vår egen uppfödning som har stor chans att kvala in sig på SM iår. Det är Odinn  och Járnsaxa. Bägge är 7 år i år och om de får vara friska så har de stor chans att ta sig till SM.



















25 januari 2013

Sakajokiridtur för snöfräsarn och Prins.

Nu när vi äntligen har snabbare internet uppkoppling, så kan vi göra filmsnuttar härifrån Galgbacken.

Idag har jag passat på att filma lite när Cecilia Nilsson med Snaefari och Marie Nordström som red med Prins var ute och red efter Sakajokivägen.


Uterittt vinern 2011
Mer filmer kommer hädanefter lovar jag er. En del är säkert inte så bra men det kan vara roligt att se istället för stillbilder. Oftast är det ju inte heller någon superkvalite direkt.

Jag har Linnea Widmark till hjälp nu när vi håller på att rida in Diva. Hon har haft sadel och träns och tränas i volten med stopp och start. Nästa vecka blir det ridbanan. Kanske vi kan få se en filmsnutt på detta då.


Brenna


Kallare väder har vi här idag nästan - 19.  De flesta dagar försöker jag hinna rida med flera av gårdens hästar, men idag har jag hitills bara hunnit med 1. Igår var jag med hästen Brenna på ridklubben och red ridlektion för Carola. Brenna är ganska hetsig häst med mycket motor. Det var lite jobbigt att få henne att trava lite mer sansat.

Under de här torsdagsridningarna kommer jag att försöka ta med lite olika hästar från gården så de kan träna sig samtidigt att vara i ridhus.

23 januari 2013

Kolik och födelsedagar

Här hemma går dagarna sin gilla gång. Hästar tränas och rids. Vi håller bland annat på att rida in  Diva från Kambo. Hon ska väl gå att sitta på inom kort och ridas ut med också.

Anton min äldsta pojke fyller 20 år idag och jag hoppas vi kan få träffas och ta en god matbit ihop.

Äntligen har vi fått igång vårt bredband via imeganet. Nu kan jag tom lyssna på youtube och ta titta på korta filmer. Spotify provade jag ladda ner igår men det tog nog för länge, så jag får ta datorn in till stan och göra det eller prova igen om det var ngn vajsing med nätet.

Jag testade att filma lite med mobilen när jag longerade Ragnarök. Det var supersvårt att hålla i linorna samtidigt som jag försökte filma. Jag ska prova lägga ut den så den går att titta på men jag har inte kunnat lägga in musik till filmsnutten och det är trist.

http://www.youtube.com/watch?v=8X2M8juQr_Y&feature=youtu.be

Filmen är inget märkvärdig alls, men det är kul att testa sig fram lite. Hoppas jag kan göra fler filmsnuttar härifrån Galgbacken under våren.



Här i Gällivare området är det ovanligt många hästar som har fått slängar av kolik. En del har det gått riktigt dåligt för som vår Terna som fick någon slags tarmvred. Jag rekommenderar att alla hästägare har minst 2 liter paraffinolja/per häst hemma. Man vet aldrig när det kan behövas. Har man oljan hemma och ser att hästen har kolik kan man själv mata i den oljan och förhoppningsvis slippa ringa ut veterinären sedan.

Det har räddat många hästar.Vi brukar ge dem oljan med en stor plastspruta som vi har klippt av toppen på för att det ska gå lättare att få i oljan i truten på hästarna. Trots att vi har så många hästar är det mycket sällan de har drabbats av kolik. Vi får hoppas att det fortsätter så. Jag tror att lösdriften kan vara en orsak. De rör sig mer och håller igång magen än en häst som står inne på box. Det är min teori iallfall.

19 januari 2013

En härlig ridtur

Idag lördag var vi ett stort gäng Galgbackare som stack iväg på en uteritt. Vi var 12 st som red iväg till berget Sakavaara.

Solen lyste och solen sken man fick en riktig vårkänsla av den fina dagen. Hästarna var glada och spralliga och människorna var lika glada.

En av ryttarna fyllde år och det var Erika Boman, så vi säger Grattis till henne ! Jag tror hon fyller 15 år ? men är inte säker.

Här kommer några av bilderna som idag togs med mobilerna de flesta bilder är tagna av Marie Nordström men någon är tagen av Cecilia Nilsson.






















Djuren på gården

Vi har höns, en tupp och 3 katter och hundar på vår gård. Vi brukar döpa dem efter folk som vi känner och som brukar vara här på Galgbacken.

Jag kan ta några exempel. Vi har och har haft tuppar som heter Kapten Kantola efter Amanda, Herr Nutti efter Ida-Maria. Våra katter heter Katten Kattis, Mirre efter Mirjam Horn och Ove efter en annan bekant. Vår hund heter Isa efter Isa. Ett gäng hönor som heter Malin, Sofie, Forsmo och hönan Jessi.

En del av dem har dött och så kommer det nya, bla en av våra tuppar blev anfallen av en hund och ihjälbiten.


'
Hönor har inte heller speciellt lång livstid men de är verkliga personligheter. Alla är olika och beter sig på olika sätt.

17 januari 2013

Hästtandläkare på besök

Igår var det dags för 7 hästar att få tänderna genomgångna av Sara Ellevik veterinär och hästodontolog.

Ingen av hästarna som undersöktes och behandlades hade några defekter annat än rester av roten på en vargtand. Vargtand är en liten konstig tand som sitter längst framför de andra tänderna. Det är inte alla hästar som har denna lilla utväxt, men de som har den, kan få besvär med att ha bettet på rätt plats i munnen och följden blir ofta att de slipar ner sin tuggyta på tänderna längst fram. Tänderna slipas ner för att hästarna för bettet högre upp i munnen för att undvika att bettet tar i vargtanden.




Tidigare tog man ofta en mejsel och högg ut vargtänderna, men nuförtiden är det vanligast att man opererar ut dem (skär bort dem)

Sara undersöker hela munhålan och då kan man ibland se att vissa hästar har blåmärken eller småsår i mungipan. Det kan bero på att man har ett bett som inte är bra anpassat till hästen, tex för långt eller för kort.
Givetvis är det också handen som håller i bettet som påverkar sådant. Har en häst haft sår i mungipan sedan tidigare och det har bildats ärrvävnad är det mycket lättare att det blir sår igen och att ärrvävnaden spricker upp. Huden är känsligare och hårdare där och tål därför inte lika mycket belastning.

Det är bra att variera bett ofta och att då och då rida bettlöst speciellt om man redan har en skada i munnen så den får läka ut helt och hållet.




Hästar som har över/underbett är ganska vanligt. En del har bara felet på sina framtänder där de ska bita av gräs och andra har över hela käken hela vägen bakåt. Hos såna hästar uppstår ofta stora problem med att tänderna växer ut snett och det bildas hakar och ibland sneda tänder som växer ut och trycker på tandköttet så inflammationer och sår uppstår. Såna hästar bör kontrolleras i munnen minst 2 ggr/år medan hästar med normala bett inte behöver en tandkontroll speciellt ofta. Speciellt inte om man inte har   något problem med  hästens tuggande eller under ridning. Unghästar tappar tänder i olika omgångar till de är 4-5 år. Under den perioden kan det hända mycket.Nya tänder ska växa fram och de gamla måste kunna ge plats för de nya. Har hästen redan ett problem med sitt bett, så är det ofta under den här tillväxt perioden nya problem kan uppstå för hästen och dess munhåla.







14 januari 2013

Laufi trivs i sin nya flock

Laufi trivs i sin nya flock. De leker och stojjar. Han har en rolig färg som kallas isabell skäck om jag inte minns alldeles fel. Här ovan är en bild från när Jamila Berg hade honom till salu.

Týr är högst i rang i hagen och bestämmer över de andra smågossarna.


Näst högst i rang är än så länge Arngrim Bärsärk, men Laufi är ju äldre så vi får se om han ger Arne en "propp"



Det är spännande och kul att se de olika hästarnas roller i flocken. Nu är det snart dags för inridning av nästa gäng unghästar. Det är Diva e; Divar från Lindnäs, det är Arne e; Sedill fra Holum,  det är Kolskeggur e; Adam från Kambo.

Fortsatt ridning/ träning av Ragnarök, Heimdal och Brenna. De ska stärkas och byggas upp konditionsmässigt. Alla hästarna är olika, men de kan alla flytta sig för skänkel, ridas på böjda spår, rygga, framdelsvändningar och andra enklare dressyr övningar. Alla 3 har stora rörelser med bra aktion och en trevlig form.

Ragnarök hoppas vi ska komma till visning under året. På en avelsvisning tittar domarna som är 3 st på hästens exteriör och gångarter. Bedömningen ligger sedan till grund för om man får hästen stamboksförd eller tom 1.a klass bedömd. Det spelar egentligen ingen roll om man har en valack. Men för en hingst är det viktigt att få den bedömd så man ser vilka svagheter och starka sidor den har, samma gäller för ett sto som ska användas i avel.


13 januari 2013

Resultat inomhustävling för islandshästar

UTTAGNING
T8 = lätt tölt

1 Jessica Johansson/ Prins       5,5
2 Lena Maria Öderyd/ Assa    5,3
2 Elina Lingman/  Drift           5,3

3 Ebba Olofsson/Draumsyn     4,8
3 Emma Östman/ Bassi            4,8
3 Jessica Johansson/Lettir        4,8

4 Sofie Kangas/ Bassi               4,5
4 Ellinor Eriksson/Drifandi      4,5
4 Nikki Brundin/ Gnyr             4,5

5 Cecilia Nilsson/Snaefari        4,3
5 Malin Johansson/ Vinur         4,3

6 Malin Ågren/Ida                    4,0
6 Linnea Holmgren/Leikur       4,0

7 Elise Åhl/Ertla                       3,5

T3 = Tölt

1 Anna-Karin Nordvall/Odda    4,8
2 Jennifer Öderyd/Halastjarna   4,7
3 Anna-Karin Nordvall/Skrida  4,3

T1= Tölt A-klass
Annika Forsmo/Lysingur         5,8

V5=Lätt fyrgång

1 Elina Lingman/Drift              5,1
2 Sofie Kangas/Bassi               5,0
3 Jessica Johansson/Lettir        4,9
4 Emma Östman/Bassi             4,6
4 Ebba Olofsson/Draumsyn     4,6
4 Ellinor Eriksson/Drifandi      4,6
5 Nikki Brundin/Gnyr              4,5
6 Linnea Widmark/Tyr             4,4
7 Linnea Holmgren/Leikur       4,1
7 Malin Johansson/Vinur          4,1
7 Cecilia Nilsson/Snaefari        4,1
8 Elise Åhl/Ertla                        3,9
9 Malin Ågren/Ida                     3,0

V2 = Tölt samt V1 Tölt A-klass

1 Jessica Johnsson/Prins              4,8
2 Anna-Karin Nordvall/Odda      4,5
3 Jennifer Öderyd/Halastjarna     4,1

1 Annika Forsmo/Lysingur          5,6  A-klass ekipage

F2 = femgång

1 Anna-Karin Nordvall/Skrida     4,2
2 Lena Maria Öderyd/Assa           3,5
3 Emilia Gustafsson/Hrund           3,1

FINALER REDS I T8 OCH I V5 OCH BLEV FÖLJANDE RESULTAT

T8

1 Elina Lingman/Drift                5,25
2 Jessica Johansson/Lettir           5,00
3 Lena Maria Öderyd/Assa

V5
1 Sofie Kangas/Bassi                 4,9  domarens röst
2 Elina Lingman/Drift                4,9
3 Jessica Johansson/Lettir          4,6



Vi vill tacka vår domare Carro Wintzell, speaker Annika Hagstedt, allti allo Sussi Östman, in och utsläpp Carola Mörsare, domarsekreterare Marina Jönsson & Britt-Marie Mallfors, insläpp publik Ronette Roshag & Johanna Sundling, Musik Rebecca Bergman, domarfika Marina Kangas, skötsel av tävlingshästar Enya&Vanessa samt alla andra som hjälpt till på det ena eller andra sättet under tävlingsdagen. Samt inte att förglömma alla fina tävlingsekipage vi fått se under dagen

Vi hoppas att det blir fler tävlingar inom kort och att vi träffas igen.

Ny häst på Galgbacken

Åsa Olaussons fina valack Laufi från Kaggestrop, har flyttat till oss på Galgbacken.

Åsa köpte honom i höstas genom Jamila Berg och har haft honom på Ridklubben under några månader. Laufi är bara 5 år i år och tycker om att leka och stojja. Därför passar det bättre för honom att gå i större hagar med kompisar som han kan leka med och vara häst.

Bilder kommer senare. Just nu laddar vi inför kurs och tävling så vi får se hur det går.

11 januari 2013

Solen återvänder




Nu börjar solen att synas ordentligt. Den har tom lyst in genom vårt köksfönster här i dagarna

Hästarna i hagarna  är glada och ystra. De springer och leker. Passade på att ta några bilder under dagen.

Mestur
Håll tillgodo här kommer bilder på några av gårdens hästar


















Vad händer ? grabbarna funderar






Tvärmodska

Se så glad Tyr var idag





Prins är svår att se i den vita snön

Prins   Skrid    &  Lysingur

Ragnarök som vi kallar RR

Kung Sture

Snaefari

Mattehus

Mamma och son

Prins
Heid föddes i sommar



Gubbarnas hage

Fölen var busiga 

Casper

Arngrim Bärsärk är en riktig buse

Ebba och Linnea i likadana overaller

Heid är ett riktigt riktigt vilt föl och brevid springer Mestur

Hild som blev moderlös har en enorm trav

Hel är Hilds halvsyster

Kolskeggur och Arne tävlar

Kolskeggur ska sparas som hingst, så ser vi vad det blir av honom









En vacker höst

Hösten har rusat fram september och nu redan är vi i slutet av oktober. Här nere har vi haft varmt och soligt. Hoppas den fina hösten fortsä...