30 december 2012

Sommaren 2013s ridläger

Nu har anmälningarna till sommarens ridläger börjat ramla in.

Vi har lekar och tävlingar
Ridläger 2 verkar vara fullbokat och i ridläger 3 finns bara 3 platser kvar.

Jag kommer att skicka ut en bokningsavgift här under februari, till de som anmält sig. Först då räknar jag platserna som fasttingade.


Mer info om ridlägren finns på vår hemsida www.galgbacken.com under fliken ridläger. Sommaren 2013 kör vi med 3 st läger.


Vi rider ut i skog och mark
Vi hoppar över olika hinder


Vi rider och badar

När man går i hästköparfunderingar

Det finns många som önskar sig en häst.  Vad bör man tänka på innan man köper en.

1) Att man ska kunna sätta på hästen en grimma i hagen och leda upp den till stallet

2) Att man ska kunna lyfta alla hovarna och kratsa ur dem

3) Att man ska kunna göra en koll så hästen är hel och oskadad

4) Att man vet hur man ska borsta den

5) Att man kan tränsa och sadla hästen själv

6) Att man kan rida på både böjda och raka spår i alla gångarter

7) Att man inte skriker och gapar om hästen börjar galoppera

8) Att man inte bara provat rida en häst utan gärna har ridit på flera olika hästar

9) Att man om man är barn har stöd och kunskap från hela familjen så att de kan backa upp en och hjälpa till

10) Att man är medveten om att det blir en ganska stor extra kostnad varje månad till (foder,försäkringar;skoning, veterinärer mm)

11) Att man köper en utbildad häst för att få det lättare om man själv är ovan.



Man kan tycka att ovanstående saker är självklara men det visar sig ofta att de tyvärr inte är så självklara som man tror

Svarar du nej på någon av ovanstående frågor så tycker jag att man ska vänta med sitt inköp tills allt det grundläggande sitter i ryggmärgen.

När man väl har köpt sin häst då står man där med de eventuella problem som just den hästen har, tex dålig trav eller vill inte gå på spåret, el drar iväg i skogen osv.. Då måste man själv försöka lösa problemet genom att ta hjälp eller försöka klura ut problemt själv.

Rider man på ridskola så kan man bara byta häst nästa lektion och slipper ta tag i problemt något djupare än just under sin ridlektion.

Har du en egen häst så äger du själv problemet med hästen och det är inte alltid så lätt att lösa.

Mitt råd är att rida många hästar, rida mycket, rida flera gånger i veckan under några år innan man tar beslutet att skaffa sig en häst.

28 december 2012

Ny traktor

Idag har vi köpt oss en ny traktor.  Här skakar Mårten hand på affären med Leipofritids  Niklas Johansson. Länge har vi önskat oss en 4-hjulsdriven traktor så vi hoppas att den kommer att fylla sin funktion här på gården.

Den ska snöröja gårdsplanen, uppfarten och ridbanan lite snabbare än vår gamla är det tänkt. Dessutom ska det bli lättare att föra ut höbollarna till sin hage. En snöslunga kommer också till den och då sprutar nog snön åt alla håll och kanter.

Här på gården har hästarna haft det lite lugnare nu under julhelgen. ´Vi har haft så himla kallt att man inte velat sticka ut näsan i onödan. Men igår tordes vi ut på en jullovsridning. Den första under hela veckan då de andra blivit inställda pga kylan.


De jullovsridningar som är kvar är under lördag och söndag samt den 3 januari. Vi får se om temperaturen har stigit till dess.

De här dagarna har temperaturen pendlat mellan -38 -  -12 som det är just nu.


27 december 2012

Nyårstölten

På nyårsaftonen går nyårstölten av stapeln.

Vi startar klockan 11.00 om det är varmare än - 15 grader

Betalning 200 kr sker på plats av de anmälda och avgiften går till team Galgbacken.




Sista anmälningsdagen är i morgon fredagen den 28 december.

Jag vill ha era anmälingar via mail   till galgbacken@gmail.com

26 december 2012

Terna från Kavelbro och hennes föl

Terna från Kavelbro var vårt fina sto som dog i höstas i någon form av tarmvred.
 
 
 
 
Hon var ett fint avelssto som fick 6 avkommor.


Hennes första föl heter Nattrun från Kambo ägs av Marielle Hed. Nattrun avelsvisades och gick in i 1;a klass exteriör och med en bra 4-gångsbedömning på ridegenskaper

 
Nattrun bor i Vännäs och har tävlats framgångsrikt av sin ägare Marielle.



Hennes andra föl heter Járnsaxa från Galgbacken och hon ägs av Galgbacken men rids och tävlas av Isa Gustafsson. Hon har också avelsbedömts och gått in i 1:a klass exteriört och fått en bra 4-gångsbedömning. Hon har tävlats och fått som bästa resultat nu som 6 åring på 5,77 tror jag det var.

 
 
 
 
Jarnsaxa är ett otroligt flott och stiligt sto om än lite "lurig" i skallen och lite svår att bemästra.
Vi hoppas att Isa får henne lite lugnare så hon kan ha roligt med henne även denna tävlingssäsong.
När Jarnsaxa föddes var det ett otroligt åskväder. Det var som om himmelen öppnade sig och blixtar och dunder hördes i hela Norrbotten. Rulle Mårtens pappa ringde på morgonen och meddelade att ett beige föl var fött i hagen. Yippee tänkte vi en rödblack !



Hennes tredje föl heter Járnvilja från Galgbacken. Den ägs av Kerstin H. Den blev lite missbildad vid födseln hade krokiga ben som vi fick spjäla. Hon fick gå med dessa spjälor de första veckorna i sitt liv. Med hjälp av Annika Stenman med familj lyckades vi rädda henne till livet, eftersom hon inte kunde gå och stå från början.Vi fick hjälpa henne att dia och lägga sig igen efteråt.Vi fick rådet att avliva henne. Men vi beslöt att kämpa på för att få henne att överleva. Var det rätt ? man kan undra ibland ?


 Hon har dessutom ett stort underbett som gör att hon har svårt att äta när gräset blir för kort eller under vårvintern då hon alltid faller ur och dessutom visade det sig att hon fick sår och inflammationer när Sara Ellevik hästtandläkare var och tittade på henne i våras.


Jarnvilja som 1 åring

Jarnvilja i feb 2012

Jarnvilja och Ragnarök

 På sommaren blomstrar denna häst upp igen och blir fet och fin på hösten. Hoppas Kerstin lyckas med den svåra uppgiften att hålla henne i hull även under vårvintern. I våras föll hon ur som vanligt och trots att hon fick extra mycket mat och en dunderavmasking så tog hon sig inte.
Vi får hoppas att hon håller sig i hull och att detta bara tillhörde hennes tillväxt period. Det var också extra svårt i våras att hålla henne i hull eftersom ägaren ville longera och träna att ha henne henne som handhäst rätt ofta.


Hennes fjärde föl heter Hel från Galgbacken,. Mjuk och smidig som en katt. Mest lik sin mamma  av alla fölen. Lång vacker man och svart stor och ståtlig. Gummibollar under fötterna gör att hon liksom studsar sig fram. Hon ägs av Galgbacken








Hel fyller 3 år 2013 och ska nu börja tränas genom longering, tömkörning och handhas från marken.




Det fjärde fölet är Bergelmir och han är STOR ENORMT STOR Påminner om Jarnvilja i storlek och färg. Men Bergelmir är ännu större än vad hon var vid samma ålder. Han travar med stora stora steg och liksom älgar sig fram i hagen. Bergelmir blir 2 år till sommaren och ägs av Galgbacken.








Unghingstarna där Bergelmir är den största och yngsta






 
Ternas 6;de och sista föl heter Hild från Galgbacken. Hon blev utan sin mamma 4 månader gammal men adopterades av de andra stona i flocken. Hon är svart och kommer nog mest att bli lik Hel skulle vi tro. Mycket man och ganska stor. Hon är ett helsyskon till Järnsaxa här ovanför. Detta kommer att bli en bra avels och tävlingshäst bara hon får vara frisk och kry. Hon verkar var lugnare,stabilare än sin storasyster som är yster.

Vi har haft tur som fått äga ett sånt fint avelssto som Terna. Vi får tacka Gun-May Romar för att vi fick äran att köpa henne. Det tar lång tid att få fram fina hästar och se om man lyckats, men av de 2 första som kommit till bedömning och båda blivit stamboksförda får man väl säga att det lyckades med Terna. Det ska bli roligt att kunna följa hennes avkommor i framtiden och se hur de kan bli på tävlingsbanor, avelshästar, ridhästar och annat som de ska användas till

Isas nya bädd

Isa har fått en ny bädd i julklapp.






En annan filur gillade också bädden och tog genast sin plats i den






Men de är ju kompisar så de kan dela och vara tillsammans i nya bädden kom Isa på efter en liten stund. En rolig liten papperstuss fångade deras uppmärksamhet




25 december 2012

Varför rider vi ?

Ibland funderar jag varför olika folk rider. Det finns säkert lika många anledningar som det finns personer.

- En del vill ha rekreation. Lugna ner sig från ett stressigt jobb

- En del vill träna/tävla och prestera

- En del behöver det som sjukgymnastik

- En del vill komma över sin hästskräck

- En del rider för att vännerna rider

- En del vill ha det sociala nätverket som uppstår bland hästfolk

- En del vill ta sig ut i skog och mark på ett lätt sätt

- En del vill förverkliga en ungdomsdröm om att rida iväg i solnedgången

Anledningarna är många, men det finns det som gör mig lite fundersam.


Vissa människor rider mycket sällan med sina hästar och det är upp till dem tycker jag, men är det rättvist för hästen ?Den som sällan rids,  bara rida när det är kurs/tävling och tro att  hästen kan göra underverk ?


Vem rider man egentligen för ? rider man för sin egen del  eller för att några på läktaren ska tycka att man är duktig och har en fin häst ? eller för att imponera på någon instruktör ?

Söker vi bekräftelse och genom att få höra vilken fin häst man har eller hur duktigt man är man osv.








Vad är det vi vill visa och uppnå med vår ridning ?  Ska man kunna visa upp ett bra ridprogram oavsett om det gäller hoppning, dressyr el gångartsridning så gäller det att träna och träna  och träna.'
'

Få skäll ! få veta vad man gör för fel inte bara höra att man är duktig ! Vad leder det till ?  Givetvis måste man få ros också om man gör något bra och rätt.

Det spelar kanske inte så stor roll för vem man rider bara man har ett felöga som vet vad man ska titta på. Hur hästar ska tränas och hur ryttarens sists är.

Man måste ockå ta stor hänsyn till HUR MYCKET hästen är riden och hur stark den är, innan man tränar sönder den.

En kraftig och fet häst kommer att få problem med gångarter och svung i steget. Det tar på leder och ben och en mager häst kommer inte att ha nog med muskler för att kunna prestera.


Tanken är att man ska ha ett långsiktigt mål och det vi tränade på i sommras och nu under vintern är grunden för nästa sommar.


Lite julfunderingar från mig här i smällkalla vintern på Galgbacken



23 december 2012

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR !

Här kommer vintriga hälsningar från oss på Galgbacken


Yippe ! vi slipper vara i stall !!



22 december 2012

Hejda Heida

Vi har ett föl som är efter Reynir fra Hólhusum och Snaedis från Mosfellsbae. Det är ett vackert långmanat skimmelsto. Hon skulle heta Heid, efter en häxa i mytologin men namnet blev inte godkänt så vi fick sätta till ett A på slutet och då godkändes namnet.

(De isländska hästarna ska ha isländska namn som anknyter till trad. el redan finns upptagna i WF man kan tycka att Heid anknyter till traditionen men nu har reglerna blivit hårdare med att få namnen godkända)

Heid är den som varit svårast att vacccinera, den som är absolut vildast och den som just nu sedan igår tar sig in och ut i hagen utan problem. Vi misstänker att det är Heid som lockat ut hingstarna ur sin hage i natt.

Så nu har vi ett nytt uppdrag och det är att HEJDA HEIDA från att ta sig ur sin hage och locka ut andra hästar ur sina hagar.

Hingstarna på nattlig tur







 
-35 grader och hingstarna ute på en rundtur klockan 0200.



Plötsligt hör vi hovtramp och gnäggningar alldeles utanför huset. En snabb blick ut genom fönstret och mycket riktigt, vår flock på 5 hästar med 3 hingstar och 2 ny kastrerade valacker på språngmarsch över gården.

Nu var goda råd dyra snabbt på med kläderna. Hoppa in i ridoverallen på med skoterskorna, var är handskarna och skorna ??

Vi har en smal väg som leder upp till vår gård och ibland har det hänt att hästar tagit sig lös och sprungit iväg ner efter vägen och ut på byn. Här gällde det att snabbt stanna flocken. Jag ställde mig resolut mitt i backen och som tur var så sprang hela hästflocken in i rundvolten. De blev så rädda vid åsynen av min fasansfulla gestalt som stod och viftade med armarna och håret på ända där mitt i deras flykt väg.



Arngrim Bärsärk är flockens ledare

Bergelmer och Arngrim Bärsärk. Bergemlmer är STOR han
kommer att bli en bra bit över 1,50 han är redan som
1 åring större än 3 åringarna. Bergelmer = en jätte i nordisk mytologi


Där stängdes de in och nu får de stå i stallet denna dag iallfall till vi kunnat fixa till grinden i hagen som verkar ha varit där de tog sig ut.

21 december 2012

2012-12-21

Idag sägs jordens undergång komma ! Vi väntar här på Galgbacken. Vi står och spanar mot skyn om vi ska se någon jättemeteroit närma sig i hög hastighet, eller är det ett super mega UFO som kommer och bombar oss sönder och samman.



Nej jorden har sagts att den ska gå under i alla tider och under olika tidsepoker. Jag tror nog att vi hänger med ett tag till.

Men om jordens skulle gå under vad skulle man då göra en sån här sista dag i livet ?

Det kan man fundera lite över här när man ligger på kökssoffan och vippar med tårna. För ute går det inte att vara idag, annat än att ge hästarna mat och vatten förstås.  Vi har -32,4 grader just nu i skrivandets stund.



I Spisen sprakar en eld hemtrevligt och här inne är det varmt och skönt. De här dagarna kring jul har ett speciellt sken precis precis innan det skymmer. Det är för vackert måste jag säga och svårt att beskriva. Himmlen är liksom rosa/röd och det lyser liksom ett blåaktigt sken över all den vita snön.




Tjalve var ut och tog en bild på vår granne AITIKgruvan idag och så här såg det ut just då
En vacker kväll denna jordens sista ???


Fölet Hild som blev utan mamma har adopterats av de andra stona i flocken och får sin mjölk av dem. Ännu en fördel när man har en bra sammansatt flock, då tar de ofta andra hästarna hand om den moderlösa.

Godkväll alla där ute vi får se om vi vaknar imorgon

19 december 2012

CAROLA IGEN NR 144444

Carola Mörsare från Porjus som även vann  på nr 77777 satt på tåget på väg ner till Kalmar.  Där hon satt och surfade på nätet upptäckte hon att det bara var 2-3 nr ifrån 144444.

Vi säger GRATTIS till Carola som nu har både en älvtur och en valfri ridtur att följa med på.  Kanske hon bjuder sin älskade sambo till att följa med på en ordentlig ridtur i skog och mark.

Den som lever får se.

GRATTIS IGEN CAROLA !

16 december 2012

Nästa Isa kurs lördag den 2 mars

Isa skor hästar under måndag och tisdag. Hon har haft kurs under söndagen och kommer igen
lördagen den 2 mars för att ha kurs igen. Isa rider då först hästen ca 30 minuter och sedan lägger vi upp eftermiddags träningen under lunchen, på vad just din häst och du behöver träna på.

Isa tar 8 st deltagare på nästa kurstillfälle. De som vill vara med får anmäla sig från 18 december via mail. Kostnad 1000 kr inkl lunch och teori.

Först till kvarn....








15 december 2012

Lucia till häst

Ett gäng tjejjer har tränat och planerat Galgbackens Lucia show. Vi bjöd på glögg, varm choklad och pepparkakor i kuren och här kommer bilder från dagens Lucia ritt.




Åskådarna börjar samlas


Linnea och Tyr var tomte och tomtehäst
Årets Lucia var Ebba Olofsson
med hästen Idi
Sofie red med sin häst Bassi


Wilma var Tärna och red med Phytur
Kristin var gängets ljudtekniker och stod för musiken
Under Lucia ridningen hade flickorna dispens att rida utan hjälm. pga att Lucians
krona inte fick plats under hjälmen. Men naturligtvis så använder vi och alla andra
hjälm här på Galgbacken.


Ronette böt häst i sista stund och tog Vinur

 Linnea/Tyr  Emma/Leikur  Sofie/Bassi    Ebba/Idi        Vilma/Phytur  Ronette/Vinur   Johanna/Náma




Emma och Leikur
Vem som blev besökare 1444444 ? Det gick fortare än jag trodde och nu på em när jag går in och bloggar ser jag att någon haft nr redan. Hitills har jag inte fått något mail av någon men i går eller idag bör någon ha haft rätt nr. Vi får se om personen ger sig till känna

En vacker höst

Hösten har rusat fram september och nu redan är vi i slutet av oktober. Här nere har vi haft varmt och soligt. Hoppas den fina hösten fortsä...