30 november 2011
Malin o Ida flyttar
Malin Ågen och Ida från Slätterne kommer inom kort att flytta till småstallen i Gällivare. De flyttar in i Öderyds stall. Flytten innebär att Malin får nära hemifrån till stallet.
Vi önskar dem lycka till i framtiden och här kommer en kavalkad av bilder på Malin och Ida här på Galgbacken. (Några bilder är knyckta från deras blogg islandsekipagen.blogg.se
VECKANS HÄST Vinur från Djurgården
Föddes 2005 uppe hos Birgit och Tommy Stålnacke uppe i Kiruna. Hans pappa är den berömde Falki fra Saudarkroki. Mamman heter Sida fra Hátuni som har tävlats en hel dem med mycket bra resultat bla på SM.
Här är en bild på pappan Falki som skinfaxablog har fotat
Vinur kom hit på försäljning 2009. Vi blev förtjusta i honom och behöll honom själva.
Vinur är lätt i all hantering. Hans tölt är klockren, han har en bra pass. Galoppen är ännu ganska svag och ska tränas mer nu under vintern, samma med traven. Han travar rätt ok med stora steg på raksträckor. Men slår gärna över i grisepass eller tölt inslag i hörnen. Detta ska nu tränas bort så gott det går.
Vinur har en lååång lååång man och är vackert grå. Men han bleks mer och mer för varje år och blir snart en kritvit häst. Han är ca 143 cm hög med långa ben. Han är den smäckrare modellen och är en vacker häst som syns. Vinur har en medelvilja och är inte rädd för något. Han är en häst som alla kan rida ut på, men kan vara lite knivigare att rida gångartsridning med för den ovane ryttaren.
Vinur betyder vän
Regniga ridturer
Hejsan! Nu är det jossan och erica här som passar på att blogga lite medans våra kläder torkar. Idag har vi hunnit med att ge hö och havre åt alla hästar och även hunnit med att mocka lite.
Det blev två väldigt blöta ridturer idag också! Hehe. Först red vi båda Saga som håller på att sättas igång, efter det red jag Draumsyn och Erica red Vinur en kort sväng på banan.
Vi och Saga
Erica och Vinur
Det blev två väldigt blöta ridturer idag också! Hehe. Först red vi båda Saga som håller på att sättas igång, efter det red jag Draumsyn och Erica red Vinur en kort sväng på banan.
Vi och Saga
Erica och Vinur
29 november 2011
Is ridning
Idag tog vi en ridtur ute efter Sakajokivägen. Josefin red med Frenja och jag tog som vanligt lilla Odda. Det blev intervall träning galopp/trav osv...
På tillbaka vägen stötte vi på Malin och Ida.
Tillsammans satte vi av ner till sjön och passade på att rida tölt på isen.
Det gick som smort
Morgonen var kall med - 20 grader men just nu kommer ett lätt snöfall och det är bara -9.
Nu ska tisdagsgruppen ha sin sista ridning före jul.
28 november 2011
Nyårstölt !
Vi ska ha en nyårstölt. Fredagen den 30 december om det inte är kallare än -15 grader ska väl tilläggas....
Uppdelat enligt följande_
10-13 år
14-16 år
17-20 år
21-100 år
Minst 3 ekipage i varje gren krävs för att grenen ska startas...
Du kan anmäla dig till följande
LÄTT TÖLT (1 varv åt bägge hållen valfritt tempo tölt om vi är på ovalbanan, 2 varv om vi rider på ridbanan)
TÖLT (1 varv kort tempo tölt byt håll, rid kort tempo på kort sidorna och öka på långsidorna 1 varv)
TÖLT M ÖKAD TÖLT ( som ovan fast 1 varv ökad tölt tillkommer)
4 GÅNG Du rider 4 gångarter som ska visas (1 varv av varje på ovalbanan, 2 varv om vi rider på ridbanan tölt, trav, skritt 1/2 varv resp 1 varv, galopp )
Endast 1 av töltgrenarna kan väljas... men du kan också välja att vara med i 4 gången
START FREDAG den 30 december kl 12,00
STARTAVGIFT 200:- (INKL 2 GRENAR)
Anmäl via mail eller sms/mob 0706470026 galgbacken@gmail.com
Din anmälan vill vi ha in senast 23 december
och du glöm inte ange ÅLDER, NAMN, HÄST OCH GREN/ar
Jag höll på att glömma. Om man inte har egen häst så finns möjligheter till att låna häst Skynda tinga favorithästen!!
26 november 2011
VECKANS HÄST Brenna från Kambo
Brenna är född 2006 och uppfödd/ägs av Gun-May Romar i Björklinge.
Hennes pappa heter Fannar fra audsholtshjaleigu, vilken fått flera högt bedömda avkommor bla Imi från Lindesberg, Frisk från Knubbo och sist men inte minst vår egen uppfödda Járnsaxa från Galgbacken.
Brennas mamma är det fina 1:a klass stoet Byssa från Kirkjubae, som också i flera led bakåt har bra avelslinjer. Byssa är mamma till både BAssi från Kambo, Aron, Adam, Pan, Diva mfl.
Brenna är rödblack och ca 138 cm hög. Hon mycket vilja och gångarter långt över medel. Rumslig trav, stor galopp, fin skritt, tölten behöver ännu stärkas men vi jobbar på det.
Brenna kommer kunna gå långt och inte att ha några begränsningar. Med rätt träning och vägledning kommer hon att kunna nå elitnivå utan problem.
Brenna är en samarbetsvillig häst och gillar att jobba. Hon är den perfekta hästen för den som vill tävla, gå kurser eller användas som avelsto pga av hennes fina stam och gångarter.
Töväder med högklackat
Idag när det varit mildväder och snö har många passat på att rida. Vissa hästar fick styltor i snömodden, fast de hade sulor. Det brukar inte hända, men kanske det var extremt idag då det var + 3 grader.
Här syns Sofie/Bassi, Peter/Drifandi och Nina/Sleipnir samt Annika och Lysingur på banan.
Kerstin o Andreas red iväg på en längre tur och det gick fin fint och inga styltor heller.
Imorgon bitti sticker jag och Mårten och tränar intervaller efter Sakajokivägen. Iallfall om det är några -grader.
Gormur och Ida är tillbaka i sin ordinarie hage med Drifandi och Sleipnir. Allt gick lugnt till hitills.
Här syns Sofie/Bassi, Peter/Drifandi och Nina/Sleipnir samt Annika och Lysingur på banan.
Kerstin o Andreas red iväg på en längre tur och det gick fin fint och inga styltor heller.
Imorgon bitti sticker jag och Mårten och tränar intervaller efter Sakajokivägen. Iallfall om det är några -grader.
Gormur och Ida är tillbaka i sin ordinarie hage med Drifandi och Sleipnir. Allt gick lugnt till hitills.
Äntligen snö !
Nu har det snöat ordentligt. Vi har ca 10 cm snö här i Sakajärvi och allt är vitt och fint.
Två hästar har kastrerats i fredags, och en hel del andra hästar har fått vaccin bla mot tetanus=stelkramp, botulism och hästinfluensa.
Vi har en LEDIG helg och ska julpynta. KULORNA kommer att hänga i granen..
23 november 2011
Jullovs ridning samt Hubertus jakt
Under jullovet kommer vi att anordna uteritter. Vi rider ut 27 - 29 december klockan 11.00. Ridningen tar ca 2 tim. Efteråt dricker vi varm chocklad med marshmallows, eller kaffe/glögg.
Du som ska med på någon av dessa ridturer ska vara minst 10 år.
Förhandsbokning gäller. Maila mig eller ring/sms. Bokningsavgift inbetalas till vår BG 5282-1352. Kostnaden är 400:-/turen ( VARAV anmälningsavg 200:-).
Vill någon boka alla tre dagarna för uteritt så är kostnaden 900:- för alla tre dagar ! (bokningsavgift 300:-)
Anmäl redan nu.... Varför inte önska som julklapp eller köp detta som julklapp till någon...
Vi har även presentkort på olika turer som man kan ge till någon man tycker om...
Är det kallare än - 25 grader ställes ridturen in och man får rida annan gång.
Jag planerar även att ha en HUBERTUSJAKT ( det har man normalt i november) men jag tänkte mig om det inte har blivit för mycket snö att vi kan ha en sådan under tretton-helgen.
VAD ÄR HUBERTUSJAKT ? förut jagade man rävar med ett gäng hästar och hundar. Nu för tiden jagar man en människa som har fäst en rävsvans någonstans som man ska ta. Men jag har räknat ut att de går så hett till så mitt förslag är annat.
Några gör 2 st banor. Där det placeras ut x-antal rävsvansar. De andra rider enligt en karta/skiss och söker svansarna. Den som kommer först tillbaka med x-antal svansar vinner priset.
Låter det intressant ? vi ser hur mycket snö det är under julveckan och bestämmer mer detaljer då. Det jag vill veta är om någon är intresserad av detta ?
samma gäller här sms/ring 0706470026 eller maila mig på galgbacken@gmail.com
21 november 2011
VECKANS HÄST Lýsingur fra Seljabrekku
är född 1998. Han är född på Island och importerades till Sverige 2007. Han tränades och såldes av Vignir Jónasson till Anna Ylitalo i Kiruna. Hon har tävlat med Lýsingur framgångsrikt. Han har mycket bra gångarter och är en lättväxlad 4-gångare.
Lýsingur kom till oss i sommras. Han hade dessförinnan varit nere i södra Sverige under en tid. Han går fram överallt över alla diken, presenningar och andra hinder som kan komma. I såna lägen är han mycket stabil och orädd. Men Lýsingur är en känslig häst som kan få för sig att plötsligt dra in ändan under sig och tölta eller galoppera iväg en bit till synes utan anledning.
Han är mjuk och fin i munnen så det är ganska lätt att få tillbaka kontrollen på honom. Han rids nu konternuerligt och går tills vidare helt utan problem i alla gångarter. När han kom till oss på sommaren visade han sig oren på böjt spår. Vi tog honom till Boden i augusti och gjorde en spattröntgen men det visade sig att han var helt OK.
Hans pappa heter Feykir fra Hafsteinsstödum och mamman heter Hrefna fra Seljabrekku
Det kan ta tid att fånga Lýsingur i hagen. Han är lite svårflörtad och man får försöka lura honom med havre/morot eller annan godis. När man ska rida på honom så får man ta det i beräkning att ibland tar det LÄÄÄÄNGE innan han låter sig fångas.
Lýsingur betyder "han som lyser" den ljusa hästen
20 november 2011
Galgbackens knytkalas
En ganska kall natt - 16 har det varit. Men vi som var på festen hade roligt och fick smaka lite av varje som lagts på stekhällen. Vi höll till i lill stugan där vi eldat i spisen och fått upp en rejäl värme. Vi var 10 personer i år som var med
Trekktävlingen vanns av Mårten med Sture. Han drog ifrån i poäng genom att han hade störst differens mellan den snabba skritten och den långsamma tidsmässigt.
Svåraste momenten för många av hästarna var draperiet.
Trekktävlingen vanns av Mårten med Sture. Han drog ifrån i poäng genom att han hade störst differens mellan den snabba skritten och den långsamma tidsmässigt.
Svåraste momenten för många av hästarna var draperiet.
18 november 2011
Bland tomtar och riddar ättlingar eller var det vampyrer ?
Dagen började med strul. Mårten åkte iväg med vår bil och körde nerför vår backe. Då märker han att bromsarna inte tar. Utan bromsar susade han nedför vår branta backe. Han svängde ner på vägen och fick till slut stopp på bilen och kunde vända och köra tillbaka på gården. Det vísade sig sedan att någon tätning i bromsoket gått sönder.
Dagen före körde han med firmabilen och plötsligt svänger bilen kraftigt åt vänster och är helt ostyrbar. Det visade sig att däcket lossnat och någon del gått av inne under bilen. Tur i oturen var att de just då befann sig på en stor plan utan andra fordon eller folk i närheten.
Tjalve stiger upp och springer till sitt rum. Han tänder taklampan och PANG ! SÅ EXPLODERAR LAMPAN. Alltså inte hela belysningsdelen utan bara glödlampan. När vi senare úndersöker lampa är hela glödlampan är försvunnen och kvar i lampan är bara sockeln. Hela glasbubblan är spårlöst borta.
Här hemma på gården rustade Sofie, Malin, Eva och jag oss iordning för tomtarnas vinterspel inne i Gällivare. Vi hade lovat att komma dit med lite hästar. Precis när vi ska börja lasta hästarna i transporten, ser jag hur Kerstin H, Andreas och Malin springer som tokar ner till den nedre ligghallen.
Där inne ligger draumsyn och har fastnar med bägge hovarna in i väggen ! Där det var ett stor hål som hon måste sparkat upp. Hon kom inte lös och levde om där nere på spånbädden i ligghallen. Efter någon liten stund tog hon sig lös och verkar ganska ok just nu. Hon står inne under natten så får vi se hur hon ser ut i morgon.
Andreas och Kerstin fick ta hammare och spik och börja repa väggen medan vi lastade hästarna för att åka. När vi kommit nerför backen upptäcker vi att stödbenet till transporten ramlat ner. Vi kunde inte få upp benet för det hade blivit lite skevt.
Vi fick ringa en vän.... som snabbt kom på plats och kunde dunka till stödbenet och med hjälp av lite stockar och kubbar fick vi iordning på stödben och transport.
Nu fortsatte vår färd till centrum i Gällivare där 54 st glada ungar fick rida på den bästa hästsorten av dem alla nämligen islandshästen. Med i transporten hade vi Náma, Odda och Snaedis. Tyvärr var Snaedis inte på något humör att bära något barn på ryggen. Hon hade en sån där hoppig dag och skulle absolut inte gå lugnt och bli ledd. Där fick hon istället stå och se vacker ut. Vi får väl se om det dyker upp bilder med henne någonstans för hon var ett flitigt fotoobjekt.
Med lite luft i däcken på transporten bestämmde vi att vi skulle fylla mer luft i dem på OK. Sagt och gjort alla däck fick ca 2,9 kg luft. Men när vi lastat ur alla hästarna hemma och burit bort alla grejjer, så kommer Mårten och konstaterar att vi har punktering på ett av transportens däck. Det var i tusenbitar ! vilket vi inte alls märkt av.
Nu är det kväll och vi hoppas att inget mer händer. Imorgon ska vi förbereda för treck tävling och galgbacken fest.
I övrigt har det visat sig att en flitig besökare här på Galgbacken är av adligt släkte. Och som om det inte vore nog så, i flera generationer var de bla riddare i skottland. Där några av anfäderna enligt sägen spärrade in ett barn i ett igenmurat rum på ett slott. Det gick nämligen hemska rykten om att ett barn i varje generation av denna adliga släkt skulle födas till VAMPYR ! Det passar ju ganska bra i dessa tider när vampyrer är på högsta modet. Många spännande historier om denna släkt finns att läsa. Det kan säkert hända att fler Gällivarebor är släkt med ovannämnda riddarsläkt från skottland.
Kanske bäst att testa med lite vitlök i framtiden... för att se om man är säker
Dagen före körde han med firmabilen och plötsligt svänger bilen kraftigt åt vänster och är helt ostyrbar. Det visade sig att däcket lossnat och någon del gått av inne under bilen. Tur i oturen var att de just då befann sig på en stor plan utan andra fordon eller folk i närheten.
Tjalve stiger upp och springer till sitt rum. Han tänder taklampan och PANG ! SÅ EXPLODERAR LAMPAN. Alltså inte hela belysningsdelen utan bara glödlampan. När vi senare úndersöker lampa är hela glödlampan är försvunnen och kvar i lampan är bara sockeln. Hela glasbubblan är spårlöst borta.
Här hemma på gården rustade Sofie, Malin, Eva och jag oss iordning för tomtarnas vinterspel inne i Gällivare. Vi hade lovat att komma dit med lite hästar. Precis när vi ska börja lasta hästarna i transporten, ser jag hur Kerstin H, Andreas och Malin springer som tokar ner till den nedre ligghallen.
Där inne ligger draumsyn och har fastnar med bägge hovarna in i väggen ! Där det var ett stor hål som hon måste sparkat upp. Hon kom inte lös och levde om där nere på spånbädden i ligghallen. Efter någon liten stund tog hon sig lös och verkar ganska ok just nu. Hon står inne under natten så får vi se hur hon ser ut i morgon.
Andreas och Kerstin fick ta hammare och spik och börja repa väggen medan vi lastade hästarna för att åka. När vi kommit nerför backen upptäcker vi att stödbenet till transporten ramlat ner. Vi kunde inte få upp benet för det hade blivit lite skevt.
Vi fick ringa en vän.... som snabbt kom på plats och kunde dunka till stödbenet och med hjälp av lite stockar och kubbar fick vi iordning på stödben och transport.
Nu fortsatte vår färd till centrum i Gällivare där 54 st glada ungar fick rida på den bästa hästsorten av dem alla nämligen islandshästen. Med i transporten hade vi Náma, Odda och Snaedis. Tyvärr var Snaedis inte på något humör att bära något barn på ryggen. Hon hade en sån där hoppig dag och skulle absolut inte gå lugnt och bli ledd. Där fick hon istället stå och se vacker ut. Vi får väl se om det dyker upp bilder med henne någonstans för hon var ett flitigt fotoobjekt.
Med lite luft i däcken på transporten bestämmde vi att vi skulle fylla mer luft i dem på OK. Sagt och gjort alla däck fick ca 2,9 kg luft. Men när vi lastat ur alla hästarna hemma och burit bort alla grejjer, så kommer Mårten och konstaterar att vi har punktering på ett av transportens däck. Det var i tusenbitar ! vilket vi inte alls märkt av.
Nu är det kväll och vi hoppas att inget mer händer. Imorgon ska vi förbereda för treck tävling och galgbacken fest.
I övrigt har det visat sig att en flitig besökare här på Galgbacken är av adligt släkte. Och som om det inte vore nog så, i flera generationer var de bla riddare i skottland. Där några av anfäderna enligt sägen spärrade in ett barn i ett igenmurat rum på ett slott. Det gick nämligen hemska rykten om att ett barn i varje generation av denna adliga släkt skulle födas till VAMPYR ! Det passar ju ganska bra i dessa tider när vampyrer är på högsta modet. Många spännande historier om denna släkt finns att läsa. Det kan säkert hända att fler Gällivarebor är släkt med ovannämnda riddarsläkt från skottland.
Kanske bäst att testa med lite vitlök i framtiden... för att se om man är säker
17 november 2011
Trekk tävling på Galgbacken
De moment som kommer att ingå i Trekktävlingen på lördag är följande.
1) Draperiet (rida igenom)
2) Presenningen (rida över)
3) Trekanten (hästen ska stå kvar)
4) Lådan (kliva upp på hästen utan stigbyglar)
5) Öppna en grind
6) Skritta så fort resp sakta som möjligt på viss sträcka(störst differens vinner)
7 Tölt den som har mest vätska kvar i glaset efter viss stäcka
Troligast så delar vi in oss i lag 3 om 3 och räknar de 2 bästa poängen !!!!
Lagen delas ut innan tävlingen genom lottning !
1) Draperiet (rida igenom)
2) Presenningen (rida över)
3) Trekanten (hästen ska stå kvar)
4) Lådan (kliva upp på hästen utan stigbyglar)
5) Öppna en grind
6) Skritta så fort resp sakta som möjligt på viss sträcka(störst differens vinner)
7 Tölt den som har mest vätska kvar i glaset efter viss stäcka
Troligast så delar vi in oss i lag 3 om 3 och räknar de 2 bästa poängen !!!!
Lagen delas ut innan tävlingen genom lottning !
VECKANS HÄST Vera från Vallby
Vera är en långbent fux med strimbläs. Vi köpte henne för några år sedan i Kalix. Vera är född 2001 och uppvuxen i mellansverige.
Vera har lika lätt för trav som tölt. Bra galopp och är en mycket pigg och rolig häst att rida. Mjuk och fin i munnen och lydig. Hon är 4-gångare
Vera har råkat ut för lite av varje. En gång höll hon på att drunkna i ett dike/bäck som vi har här på gården. Hon hade ramlat ner och kom sig inte upp då hovarna bara sjönk längre och längre ner i dyn. Till slut hamnade hon på rygg i det kalla vårvattnet. Men efter några minuters slitgöra så fick Mårten upp henne ur vattnet. Till hjälp hade han en gren som stack ut och där kunde han placera Veras bakhov så hon fick stöda att häva sig upp. Det tog några år innan hon kunde gå över diken och bada utan problem. Hon blev lite rädd för vatten kan man säga.
I sommars fick hon något i ögat och fick behandling 5 ggr dagligen under några veckors tid. Vi hade henne nere på betäckning hos Reynir. Skadan hade redan skett här uppe i Gällivare, men då trodde vi att hon blivit bromsbiten i ögat. När ögat aldrig läkte fattades det misstankar och en veterinär tillkallades. Nu är ögat bra igen. Hon ser med ögat fast tittar man riktigt noga så ser man en blå prick inne i det bruna.
Vera är efter en hingst som heter Haleggur från Oskarslund och mamman heter Rönd fra Eyrarbakka. Bägge de hästarna har en enorm vilja och framåtanda. Det är säkert därför Vera tillhör de piggare hästarna.
Hon är lydig i ridningen och lätt i all hantering. Hon är en häst som de flesta kan rida på. En mycket omtyckt häst här på gården.
Nu hoppas vi att hon är dräktig och att hon får ett litet föl till sommaren.
Vera betyder Sanning på latin...
14 november 2011
Ridskolan vecka 46
Den här veckan ska vi rida mycket i serpentinbågar och böjda spår i både skritt, tölt och trav.
Måndagsgrupperna och onsdagsgrupperna har sin näst sista gång och rider sin sista gång på termin 4 vecka 47.
Tisdagsgrupperna och torsdagsgruppen rider tom vecka 48. Fredagsgruppen tom vecka 49.
Dagridgrupperna tisd/tors rider sin sista gång v 49 och fredagsgruppen vecka 50.
Om det inte skulle råka bli kallare än -20 grader så ställes ridningarna in och vi rider igen när det är varmare. Fast det verkar som om kylan dröjer i år. Vi får hoppas att vi fick nog av den under förra året.
Måndagsgrupperna och onsdagsgrupperna har sin näst sista gång och rider sin sista gång på termin 4 vecka 47.
Tisdagsgrupperna och torsdagsgruppen rider tom vecka 48. Fredagsgruppen tom vecka 49.
Dagridgrupperna tisd/tors rider sin sista gång v 49 och fredagsgruppen vecka 50.
Om det inte skulle råka bli kallare än -20 grader så ställes ridningarna in och vi rider igen när det är varmare. Fast det verkar som om kylan dröjer i år. Vi får hoppas att vi fick nog av den under förra året.
13 november 2011
Galgbackens knytkalas
Lördag den 19 november ska vi ha knytkalas på Galgbacken, som det bestämdes på vårt stallmöte för några veckor sedan.
Vi träffas klockan 18.00 och steker på vår muurikka. Alla tar själv med sig vad de vill äta. Vi kan sedan duka som vi brukar så alla kan få smaka av vad som bjuds.
Egen dryck tas med.
Alla över 18 år är välkomna.
De som är intresserade av att vara med på en Galgbacken TREKK tävling ca klockan 16,00 samma lördag kan höra av sig till mig. Vi håller enbart till på ridbanan och på gården.(samspel mellan häst o ryttare)
12 november 2011
En vacker kristall klar lördag
Karin Åberg har varit på Galgbacken och sålt sadlar och annat till hästar. Här fick hon idag sälja 3 st sadlar och lite annat smått och gott. Bassi fick en ny sadel, Tinna fick en ny sadel och även Idi. Någon köpte islandsstång och andra köpte annat smått och gott.
Under lördagen var flygplats personalen här och red. Vi tog en 2 timmars tur i det vackra vädret. Alla var glada och nöjda och efteråt tog vi en kopp kaffe med dopp i lillstugan.
Imorgon kommer ett nytt gäng. Denna gång från dialysen på lasarettet. Nu är det kallt ute men fortfarande ingen snö. Vi har - 7 grader och kallare lär det bli.
Några bilder togs under dagen från Mårtens mobil. Håll till godo
Under lördagen var flygplats personalen här och red. Vi tog en 2 timmars tur i det vackra vädret. Alla var glada och nöjda och efteråt tog vi en kopp kaffe med dopp i lillstugan.
Imorgon kommer ett nytt gäng. Denna gång från dialysen på lasarettet. Nu är det kallt ute men fortfarande ingen snö. Vi har - 7 grader och kallare lär det bli.
Några bilder togs under dagen från Mårtens mobil. Håll till godo
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
En vacker höst
Hösten har rusat fram september och nu redan är vi i slutet av oktober. Här nere har vi haft varmt och soligt. Hoppas den fina hösten fortsä...
-
Jag har varit på resande fot och bott på stadshotellet i Luleå. Vi skojjade innan på jobbet och jag sa att jag gärna ville bo i det berömda ...
-
Utanför Gällivare ligger en liten ödeby som heter Nuortikon. (och då menar jag inte Nuortikon station) Här bodde mot slutet av 1800-talet...
-
Ridbanan är hal som is och det är lite svårt att rida och träna där trots att man har broddar. Men vi har fullt upp med olika hästar o...