29 maj 2011

Tävlingshelg hos Vindur


Ett gäng Gällivarebor har varit ner och tävlat i Skellefteå hos Vindur.




Jessica Lundberg med Odinn från Galgbacken vann V5 = lätt fyrgång och T5 = lätt fyrgång. Nu minns jag ínte hennes poäng i uttagningen men i finalen hamnade hon någonstans på 5,3 och 5,58 har jag för mig. En annan Bifrostare kom 2a och det var Evelina Oscarsson på Thytur som red upp sig bra i finalen och slutade på en andra plats i 4-gången (V5)




Jessicas häst Odinn är bara 5 år gammal och har lärt sig att tölta här kring jul. Det lovar bra för framtiden..

Lilla Odda som jag hade med mig skötte sig över förvantan. Jag red först tölten och fick allt från 5,5 till 4.0. Bäst var korta tölten. I den ökade fick jag inte så höga poäng.

I V2 fick jag 5.5 och 5,0 i de flesta gångarterna förutom i galoppen. Där fick jag 0 av en domare och 2.0 4,5. Odda och en till häst var precis i samma kurva och hon hann kasta sig in i någon slags korsgalopp och sprätte och for innan jag hann justera till detta.






Finaldagen placerade jag mig som 4a i tölten och 3a i fyrgången. Under 4-gångsfinalen fick jag inte riktigt till traven som brukar vara bra och i galoppen kändes hon trött.





Vi är nöjda med resultaten.. Kul rolig helg har det varit. Nu ser vi fram mot nästa helg då vår egen förening har tävling och det är ett 40-50 tal ekipage anmälda.

Odda är så duktig och kul att rida. Det är bra tåga i henne och nu har hon fått nya gröna boots att ha på sig på kommande tävlingar.

26 maj 2011

Collectingring


Jag har blivit ansvarig för att ha hand om collectingring nästa vecka under Bifrosts tävling.

Tävlingen är lördag och söndag.

De som står i Collectingring ska släppa in och ut folk på ovalen. Meddela via walkie talkie till speakern om alla ekipagen finns i collectingring.

Under finaldagen på söndag ska man sätta olika färgband på de tävlande så domarna vet vem som är vem.

Jag har fått Hanna Nilsson Ylitalo som kan sitta där bägge dagarna och Pia Nilsson med sin flicka Linn som kan vara där en del av lördagen.

Nu behöver jag fler frivilliga människor som på ett nära sätt kan passa på att se tävlingen från collectingring och samtidigt vara med i händelsernas centrum.

Ni som läser det här och är lediga hör av er till mig via mail/sms eller annat sätt.


De som tävlar för Bifrost får också vara beredda på att de hamnar som funktionär någonstans. Men det bästa är om vi kan lösa detta utan att de tävlande måste vara i collectingring under sin tävlingsdag.

21 maj 2011

Björnar, vitsvanshjortar, älgar och jackor

Långa ridturer i skog och mark blev det både i fredags och idag lördag. Några regnskurar kom under fredagen men idag klarade vi oss helt torra.

Ni som ska beställa jackor och huvtröjor, bör göra detta denna vecka eftersom jag kommer att beställa dem i slutet av nästa vecka och sedan görs ingen mer beställning på länge.

















Här i skogarna börjar det likna NORDAMERIKA 2 st vitsvans hjortar har dykt upp.!! De planterades in i finland tidigare och har spridit sig norrut och även in i Sverige. Det är första gången jag hör talas om att vi har vitsvans hjortar här. De håller till i grannby Liikvaara och vi kan se dem när vi rider förbi där.












Här i trakten går även en björn och vandrar omkring just nu. Kan vara samma björn som verkar ha hållit till här i några år. Men vem vet kanske detta är en ny en. Iallfall har jag sluppit se den när jag har ridit omkring i skogen som tur är.



Nu kan man se att björkarna börjar skifta i grönt. Små små musöron syns i träden





Snart ska de flesta hästarna ut på bete och först i tur är killgänget. Det verkar bli tidigt i år om det fortsätter så här och gräset växer så det knakar.




Förresten ni som kör här mellan Gällivare och söderut AKTA ER det är en stor älgko med en fjolårskalv som håller till alldeles mellan Aitikvägskälet och Liikavaaras norra infart. Lätt att man kör på dem de är där varje dag.


18 maj 2011

lusern=alfalfa=medicago sativa

Den som vill läsa mer om hur lusern kan vara giftit för djur och påverka fostren kan googla på ovanstående. Det finns massor av info men mest på engelska. Där de verkar ha forskat en hel del på nöt och får.

Men man ska komma ihåg att det gäller säkerligen bara stora foder givor och kanske av dåligt kontrollerat vad vet jag.

Läs själva och bedöm.

VECKANS HÄST Járnvilja från Galgbacken


En kall och regnig junikväll som Annika S, körande med sin bil på E10an. Hon visste att Terna skulle föla vilken dag som helst så hon stannade till vid hästhagen och vad får hon se. Jo precis när hon smugit sig ner till hagen (hästar vill ofta föla ifred utan att någon ska se dem) så håller Terna på som bäst med sin fölning.

Ut kommer ett jättelikt stoföl. Men ganska snart upptäcker vi att allt inte står rätt till. Fölungen kan nämligen inte resa sig själv. Frambenen är helt böjda bakåt och går inte att räta ut.

Snabbt transporterades fölet i en skottkärra över stock och sten, enorma grästuvor försökte att välta skottkärran på väg upp till stallet och mamman Terna var hysterisk och fick ledas så gott det gick brevid kärran.




Väl inne i stallet fick jag och Annika turvisas om att hjälpa fölet att dia. Vi fick varannan gång lyfta fölet till juvren och varannan gång ge med nappflaska de vi mjölkade ut ur mamman. Det här fick vi göra var 20 minut ungefär. På morgonkvisten kommer vår veterinär och tittar på fölet. Då konstaterar vi att hon även har ett underbett eller eg en för liten överkäke.

Med hjälp av ett par PVC-rör gjordes styltor till fölet så att hon skulle kunna stå på sina ben. De funkade bra och nu kunde hon strutta runt inne i boxen med styltorna. Däremot kunde hon inte lägga eller ställa sig själv ännu.

Här blev det någon verkligt jobbig natt. Familjen Rosenius/Stenman hjälpte till så vi gick i skift under några nätter för att hjälpa fölet. Vi fick passa det några timmar var så alla skulle få sova lite. Vad hade jag gjort annars ??

Ett jättetack ska de ha för utan deras hjälp och alla andras som hjälpte Jarnvilja under de här dagarna hade hon inte levt idag.

Styltorna fick hon behålla i några veckor och det ena benet blev ganska snabbt ok. Det andra fick hon ha styltan lite längre, men det gick ändå ganska fort så lärde hon sig att springa, resa, lägga sig och att bocka med sina stela ben.

När hon skiljdes från sin mamma i 8 månaders ålder var vi spända på hur hon skulle klara att äta själv med sitt underbett. Men allt gick överförväntan. Hon åt och kunde tom beta själv under sommaren.






Nu är hon 3 år och är jättestor. Hon är säkert 145 cm hög. Hon har tappat sina mjölktänder och nya har börjat växa fram. Underbettet är kvar ännu och vi får se hur det blir nu i sommar med de nya tänderna, eftersom framtänderna har vuxit lite snett bakåt. Det kan innebära att hon får svårt att beta av grässtråna den här sommaren eftersom glappet i käken blivit större.

Benen verkar fungera bra hon travar, galopperar utan problem i hagen.

Hon döptes till Járnvilja pga sin vilja att överleva ! vi får hoppas att hon överlever längre och kan fortsätta att fungera som en normal häst trots sina tandproblem.






Kerstin Heptagyun är ägare till Járnvilja. Hon tyckte synd om henne och kände att det var något speciellt med henne. Så Kerstin var så pass förtjust i Järnvilja så hon köpte henne förra året.

Varför Járnvilja blev så ”missbildad” vet man inte riktigt. Det kan bero på en foderförgiftning tex ett visst gräs som bla finns i lusern (som kan ge fosterskador iallfall på kor/kalvar) har man forskat fram.

Det kan vara genetiskt eller det kan också vara så att det varit för trångt i magen. Eller att den var lite prematur för tidigt född. Men det senare verkar inte troligt. Man kan bara spekulera….

17 maj 2011

Nu ligger Galgbacken filmen ute på Youtube.....

http://www.youtube.com/watch?v=T3lLIcDrrkg

Det finns fler filmer som vi filmat om man söker på Adam och Aron och på Tyr från galgbacken samt Odinn från galgbacken

Det börjar bli grönt


Här Mirre ser du de första blommorna som kommer upp här i Gällivaretrakten. Inga vitsippor eller tussilagor här inte. Sedan nästa gång blir det midsommarblomster, smörbollar och smörblommor. Sommarens sista blomma är blåklockan.

Förra veckans praktikant Klara rider här med finfina Brennna





Brenna är halvsyster till vårt sto Járnsaxa från Galgbacken. De har samma pappa Fannar, men Brennas mamma heter Byssa fra Kirkjubae och JS pappa heter Terna från Kavelbro. JS är just nu hos Johanna Elgholm och vi hoppas på en visning till midsommar.

I år är det sorkar överallt. På alla gamla ängar är det fullt av sorkgångar och bon.


Här tar Katten Kattis sig en smakbit av en jättesork

15 maj 2011

Skandaltävling för Nordvall

På söndag har vi haft en klubbtävling för islandshästar här i Gällivare. Jag var med med 3 hästar och det gick dåligt med alla tre.

Lilla lilla söta Odda var den som jag red ut först med. Här i första omgången så fick jag inte henne att galoppera rätt för hon tog fel galopp och sprang sedan i ökad tölt innan jag till slut efter nästan 1 varv lyckades få rätt galopp. I sista momenten skulle ökad tölt ridas och här vägrade hon och ville galoppera eller trava istället. Så i 4-gången nollade jag ökade tölten och fick superdåligt för galoppen också. Inte populärt....

Med vita vackra skimmel Snaedis fick jag en tölt som var trist och passaktig och sedan ingen visad trav. Här vägrade hon att trava helt plötsligt. Så här blev det noll för traven. Inge kul...






Bassi var den som nästan tog rätt gångarter. Han gjorde i princip som han skulle förutom att han bara grisepassade i korta tölten och slängde med skallen och var spännd. Det gav inga höga poän i princip 1.0 och 2.0 för korta tölten. Den ökade var lite bättre, där lyckades jag få honom att gå ganska bra på bortre kortsidan men annars var det också stel och passaktigt. Inte min dag alls. Dessutom fick jag varning för GROV RIDNING. Jag röck i tyglarna i tölten för att hindra honom för att trava. Inte bra....

Om man bara tittar på enstaka poäng så låg jag på 5.5 i trav, galopp och skritt som bäst och det var med Odda och Bassi. Sen var kasten stora och var allt från 0-5.5 för dessa två.

Snaedis fick 0 för traven som annars är hyfsad och ganska dåligt för sin tölt någo´nstans mellan 4-4.5 för tölten. Hennes andra gångarter galopp och skritt fick hon 5.0. Vilket är ganska dåligt tycker jag. Men det är inte hennes fel utan helt mit eget som inte värmt upp hästen nog innan, eftersom hon är av den modellen att det behövs en hel del sidvärtsförflyttningar och lösgörande övningar för denna jättedam.








Nåja det är bara att ta nya tag och satsa framåt igen. Snaedis kommer nog inte att tävlas på ett tag eftersom planen för hennes del är att hon ska betäckas i sommar. Bassi måste tränas mer för att tölten som är klart svagaste gångartern ska släppa mer. Odda den lilla rackarn är så rolig och behöver stärkas och fortsatt träning. Hon är inte riden speciellt mycket här under vintern eftersom hon har haft sitt föl som togs ifrån henne här under våren och först då har hennes träning börjat.

Vad har jag lärt mig nu då ??? ja om man har tre hästar med sig som alla ska tävlas inom en kort tid på några timmar, så ska det planeras bättre. Vi hade de stående i vår transport så det blev helt klart rätt stressigt med att hinna borsta, sadla, tränsa få på dem boots och in med den ridna hästen i transporten. Byta plats med de som stod där för att nästa som skulle ridas stod ytterst.

Ingen annans fel än mitt eget som valt att vara med med alla utan att ens ha en stallplats på anläggningen. Inte smart.....


Kvällen innan var på på galafest i värsta vilda västern stil.
Något pris blev det inte här heller! Vi var nominderade till årets landsbygdsföretag. Priset gick till ett turistföretag utanför Nattavaara. Fast vi hade kul och kvällen avslutades med hemfärd i en knöckfull Chevrolet Impala i gryningen.



Inte bra att roa sig på kvällen och sova för lite innan tävling

13 maj 2011

VECKANS HÄST Skjóna Frá Hjardarhvoli


Gårdens äldsta häst föddes på island 1989. Där bodde hon ute på vidderna ända tills hon var 6 år gammal. Hon var otjämnd, rädd och relativt hispig när hon dök upp i Sverige. Maria Berg importerade henne och använde henne som en av 5 hästar när hon gjorde sitt unghästprov.

Maria har berättat att hon inte var lätt att jobba med hon var en nervös och känslig dam. Några år och några föl senare hamnade hon hos mig uppe i Gällivare. Då var hon i 10 års åldern.

Hon var en ren 4-gångshäst från början som sedan helt plötsligt visade sig vare en 5-gångshäst med en hyfsad pass. Liten och känslig som hon är så är hon kanske inte den enklaste att rida på. Nu när hon med ålders höst rids mer sporadiskt så har hon lugnat ner sig något och går ibland på ridskolan.

Skjóna har fått flera föl. Två av dem har vi avlat fram och det är Frodi från Andra sidan som nu bor någonstans i mellan Sverige och Odinn från Galgbacken som för tillfället är här hemma på Galgbacken men ägs av Jessica Lundberg.

Skjónas pappa var på sin tid en av islands bästa avelshingstar Ótur fra Saudarkroki. Han såldes till Tyskland som 20 åring trots protester från många islänningar, som tyckte att det var som att sälja bort en nationalklenod.

Nu hoppas Skjona få en trygg och lugn ålderdom och slippa det mesta av arbete i framtiden.

Fast ännu hör hon till några av gårdens piggaste hästar och när hon var ung så var det inte många som hängde med i svängarna, när hon fräste på.


Hon är en av gårdens populäraste hästar för de som går på ridskola, för att hon är så lätt att få i tölt. (då kan traven vara knivigare) men när hon travar så gör hon det med stora och bra steg. Bästa gångarten hennes är skritten, där hon brukar ligga på höga poäng på tävlingar.




Hon har varit med på flera olika tävlignar bla hopptävlingar. Här finns en bild som Annika Hagstedt tagit på sin dotter Jessica Engman som hoppar med henne på någon Trec tävling på ridklubben.


Och Sara Östman som fräser med henne på ett ridläger i vem springer snabbast upp för backen....





Och slutligen i pass efter Sakajokivägen med en annan Jessica i sadeln.




Skjóna betyder skäcksto

10 maj 2011

SANDRA MARIN KURS i september..

Skynda att anmäla några platser kvar till SAndra Marin kurs den 10-11 september.

4 ridpass. Här gäller först till kvarn...

pris 1600:-/per ekipage. Bindande anmälan

se Sandras hemsida www.hestanet.net

Klara...färdiga gå...

Den här veckan har jag en praktikant från Luleå som heter Klara Öqvist. Hon ska hjälpa till här och se hur det går till på en hästgård. Visst jag Frida... jag fick inte säga praktikant... utan APU elev heter det visst.

Nu är det dags igen för att beställa tröjor huv och jackor. Vilka vill ha skicka mail eller sms till mig om färg storlek mm. Huvtröjorna finns bra i svart med orange tryck se bild




Huvtröjorna finns från small till xxl och kostar 350:-/st






Galgbackenjackorna kostar 450:-/st

finns i small-xxl ev större också och även i vissa färger i centilong röd och blå har jag för mig.

9 maj 2011

Funktionärer efterlyses

Islandshästföreningen Bifrost har en liten klubbtävling på söndag. Det behövs folk till alla möjliga poster som kan hjälpa till på olika sätt.

tex domaresekreterare = sitter vid domaren och skriver det som sägs och räknar ut poängen som varje ekipage får. Här har man papper, listor miniräknare och pennor.
Den som sitter här lär sig massor av saker. Mycket intressant och lärorikt.






Collectingring = här släpper man ekipagen in och ut på banan, talar om för speakern att alla har kommit som är kallade. Man håller koll så ingen tar hjälp av utomstående i när man är i collectingringen. Man bistår även domarna när de ska mäta skor,hovar kolla bett mm. Här har man bord, stolar, listor, + en massa saker som domarna behöver vid hovbeslagskontrollen. Här har iallfall FANNY LUNDQVIST lovat att hon kan ställa upp. Men fler behövs

Bärare till staketen = någon av kvällarna från tors-lördag ska plaststaketet bäras undan och det lilla sättas upp. Det går ganska fort bara man är många minst 8 st så man kan dela in sig i bärlag. Sedan ska staketet på plats igen på söndag em.

Staketet är lätta, men är lite långa och otympliga därför behövs mycket folk.

Ett möte hålls i småstallen vid ridklubben på tisdagkväll 17,30 tror jag det var. Ni som kan gå gärna dit och få mer info annars kan ni kontakta mig eller se på bifrosts hemsida

www.bifrost-norrbotten.se


PASSA PÅ ATT TITTA PÅ TÄVLINGEN OCH LÄR ER MER OM ISLANDSHÄSTTÄVLINGAR

här ser man varför staketet måste bort eftersom domarna som ska se allting sitter inne i mitten av ridbanan.

8 maj 2011

Helgerna går fort




Týr och Adam kutar i hagen och Andreas som var och red på sin häst Tinna passade på att ta några bilder idag igen.



Heimdal vill också vara med och leka ibland







Även under helgen har vi varit och tränat på ovalbanan i Gällivare. Lite varmare har det blivit och fåglarna sjunger överallt. Till och med att man kan se lite grönska nu på ängar och gräsmattor. Tjalve är förkyld och har hosta och hög feber. Han har i princip varit sängliggande hela fredag/lördag.





Nu på söndagskvällen verkar han börja piggna till lite, men än blir det ingen skola.

En ridtur till Linaälven hanns också med på söndag. Varmt och svettigt blev det och alla bäckar var ganska breda för att det var så högt vatten. Någon där inne i den mörka skogen var ännu istäckt och svåra att ta sig över





Rulle och Majja håller på med att såga ner björk i vår lilla skog. Jag hjälper till med att släpa/bära/dra dem i högar så de ska torka. Tungt och svettigt jobb.

6 maj 2011

VECKANS HÄST Saeta från Sakajärvi.

Att Saeta kom till var det ingen som hade någon aning om. Bara någon vecka innan Saetas mamma fölade, så uppdagades det att Saeta fanns där inne i magen. Hon var resultatet av en kastrerad hingst som när den sattes in med ett sto förmodades vara valack. Vilket den givetvis var men den hade ändå ett skott kvar och det tog.


Saeta föddes hos en granne här i byn och bodde där i något år innan hon såldes vidare till Boden trakten. Därifrån hamnade hon söderut och var där under flera år. Ett upprop på facebook om en häst som skulle säljas fick mig att ringa till kvinnan som sålde hästen. Hon bodde söderut någonstans mellan Göteborg och Stockholm. I de där obekanta trakterna neröver.





Men sa hon när jag ringde, hästen är från dina trakter och heter Saeta från Sakajärvi. Hoppsan hoppsan.


Dessutom så stod Saeta inte alls i södra Sverige som jag trodde utan hon var hos systern till hon som annonserat hästen utanför Boden. Saeta ägdes av en flicka som bodde i Boden men hade hästen i Harads alltså hos systern till den som annonserat hästen. Hänger ni med ??

Sagt och gjort vi hoppade i bilen Sara som hyr en liten stuga här på gården och jag och åkte iväg.
Sara provade hästen och slog till. Henne ska jag ha ! och på den vägen är det Saeta är tillbaka till sin födelseplats. Där hon en gång föddes en dag i maj 2005.

Samtidigt med bara några dagars mellanrum fick vi också ett föl. De var så lika tyckte alla nästan samma teckningar och färg. Den ena hade vit svans och Saeta hade svart. På det sättet kunde vi skilja på fölen. Nu när de vuxna så är de inte alls som kopior något mer. Saeta är mycket mindre och med mer massa i kroppen. Tyr är den andra hästen han har mycket längre ben och mer spolformig kropp.

De kanske minns ännu hur de lekt med varandra som små föl.


Saeta betyder den söta...

5 maj 2011

WEEKENDRIDKURS 11-12 juni





På mångas begäran kör vi en till weekend ridkurs här innan sommaren. Den kommer att ske helgen den 11-12 juni.



Vi rider 2 pass per dag.

Vi tränar på framförallt tölten men även de andra grundgångarterna. Stort focus på ryttarens sits och inverkningar.

Kostnad 1000:-/helgen inkl fika




Egen häst 800:-/helgen inkl fika





Ingen annons kommer på denna kurs och några platser är redan uppbokade.

Är ni intresserade skicka sms eller mail till mig




Vill man ha sin häst kvar här över natten går det också bra.









I hingsthagen går det hett till nu när vårkänslorna svallar. Här drabbar Adam och Heimdal samman









Aron från Kambo och Heimdal funderar och så en huvudbild på Aron








Här kan man verkligen tala om träning. Vilka muskler de bygger i bakkärran när de jobbar på det här sättet pojkarna

3 maj 2011

Sandra kommer och Silverringar hittade


3 ringar i silver låg på vårt hallgolv. Inte mina och inte någon av de folk jag frågat under dagen verkar ha tappat dem.

De har förmodligen ramlat ur någons ficka eller om nån har tvättat sina händer och tappat ringarna i den vevan. De bör ha tappats under de senaste dagarna skulle jag tro.




Om du som läser det här saknar ringar så kan du kontakta mig så får du tillbaka dem mot beskrivning.(det är inte ringarna på bilden)

Denna vecka har ridskolorna hoppning på schemat. Iallafall de flesta grupperna.



Här hoppar Sandra Ylitalo-Nilsson med Frekja under förra våren.

Sandra Marin kommer hit i september. Antingen en helg i början av september och har helgkurs eller så kommer hon och tar PRIVATLEKTIONER under 2 kvällar under andra veckan i september. Nu är frågan VAD SÄGER NI SOM HAR HÄSTAR HÄR ELLER NI ANDRA SOM HAR HÄSTAR PÅ ANDRA STÄLLEN OCH VILL RIDA FÖR SANDRA MARIN se www.hestanet.net




Bilden här brevid är tagen från Sandra o Raggis hemsida se adress här ovan

Jag vill att ni mailar eller meddelar mig på annat sätt om ni vill ha en helgkurs eller privata kvällslektioner. Det går även bra att rida med någon av Galgbackens hästar för den som vill detta. Kan vara bra tillfälle att träna innan ex hösttävlingarna drar igång.

En vacker höst

Hösten har rusat fram september och nu redan är vi i slutet av oktober. Här nere har vi haft varmt och soligt. Hoppas den fina hösten fortsä...