30 november 2010

Äntligen varmare

Äntligen så stiger temperaturen och man kan börja rida igen och vara ute längre stunder.




Här syns Terna från Kambo bilden är tagen i somras av hennes uppfödare Gun-may Romar.
Vi hoppas och tror mycket på Terna alias Diva som ett bra tillskott för vår avelsverksamhet. Mamman 1.a klass Byssa fra Kirkjubae undan Trostan fra Kjartanstödum och pappan heter Divar från Lindnäst undan Omi från Stav och Diva från Gategården. En spännande och vacker häst.

Förresten så hjälpte löken och jag har inget ont i örat något mer

28 november 2010

En lök i örat

Idag har jag en lök i örat..

Ja det är sant en liten liten lökbit som är inlindad i bomull. Det sägs vara bra när man har ont i örat som jag just nu har. Hmm vi får se.

Agneta Sjöberg har varit i Gällivare och haft kurs i centerad ridning och det var några härifrån Galgbacken som gick kurs. Det var Sara med Saeta och Lena som lånade Skjona samt jag med Snaedis.

Efter den här superkalla veckan har alla hästar varit ivriga och glada att få komma ut och röra på sig. En snabbtur i skogen och upp på berget blev det på söndag, mycket tölt, trav och galopp med på turen var Bassi, Sture, Ida och Vinur.

Dessutom är vår dator ännu på lite uppdatering och jag får låna andras datorer när jag ska blogga, göra räkningar kolla mail mm. Hmm hur har man klarat sig utan dator ??? men på tisdag ska jag få den tillbaka igen (med större minne också hoppas jag)

24 november 2010

Terna dräktig




Terna ska få föl till sommaren med Aron efter Askur, men Skjona gick tom igen. Hon är säkert för gammal för att få föl nu. Hon är 21 år och hädanefter provar vi inte mer med henne.


Aron från Kambo



Här i Sakajärvi har vi återigen superkallt i morse -29 grader. Hojja ! inte vill man sticka ut näsan i onödan.



Onsdag och måndagsgrupperna har ridit färdigt sin ridskola termin 4. De flesta grupperna slutar med en 2 timmars uteritt. Tisdagsgrupperna och torsdagsgrupperna har 3 timmar kvar av sin ridning. Vi siktar på en 2 timmars ute ritt för de flesta (utom barngruppen på torsdagar) och veckan därpå 1 tims avslut med repetion på höstens övningar.

Blir det så här kallt även under nästa vecka försöker vi att rida turen under helgen på dagtid då de möjligen är lite varmare. Vi får hålla tummarna.

22 november 2010

Grattis Andreas och Kerstin !



Hästen Tinna är såld åt Kerstin Heptagyn och Andreas Hinzer. Grattis Grattis säger jag ni får en TOPPEN fin häst. Tinna är så vacker stor svart och smäcker med fina rörelser.(Det var hon som jag var med på Bifrosts höstjippo med) och som jag gick in åt fel håll till höger med istället. Hon har haft en skada och har svårare åt höger än åt vänster men det gick ändå hyfstat och hon fick 5.0 för alla gångarter förutom tölten som låg på 3,5 om jag inte minns helt fel. Slutpoång 4,6 med det sämre varvet.

Onsdagsgrupperna har ridit sin termin 4 klart och vi har avslutat tillsammans med dem under helgen. De fick dela upp sig och rida ut en 2 timmars tur i djupsnö. Bra träning av galopparbete och balans.

Nu i veckan ska vi ha ute ritter för de flesta grupperna med lite varierat hur vi rider och hur länge. Vi håller tummarna att det inte blir så kallt igen som "vädergubbarna" har lovat ner mot -25. Just nu hade vi bara -6 grader på morgonen.

18 november 2010

1:a tävlingen för Odinn från Galgbacken



Jessica Lundberg har tävlat i veckan med sin bara 4-år gamla häst Odinn. Det var Dillegård som arrangerade en icke officiell tävling för islandshästar.

Jessica kom 2.a med bägge hästarna. I tölten fick hon 4,80 med Bending och placerade sig som 2.a och med Odinn fick hon 5,4 i 3-gång

Odinn och Jessica fick 5,5 för skritt och galopp och 5,0 för traven. Jessica berättade att Odinn var stressad när andra hästar dök upp bakom honom så han hade inget jämt tempo i traven utan tempot varierade kraftigt och i galoppen hade han stått och hoppat på stället ibland.

Men det var inga dåliga poäng för en bara 4 år gammal häst. Domaren trodde att det kommer att bli en häst med stora chanser att bli riktigt riktigt bra.

Vi håller tummarna och hoppas att vi får se dem igen nu år 2011. Då är Odinn 5 år och kan vara med på fler tävlingar.

Amanda tävlade inte. Hon har varit sjuk och haft lunginflammation. Idi och hon har tillbringat sin tid hos Camilla och Hjalti i Tullus.

16 november 2010

Skimmlar

En skimmel är en häst som föds som brun,svart fux eller annan basfärg och som senare avbleknar och blir först grå och sedan vit. Det här med avblekningen brukar ta några år.

Här kommer lite info från Wikipedia om skimmlar.

Jag visar även hur min häst Snaedis såg ut som 2 åring och hur hon ser ut som 8 åring




Avblekbar skimmel [redigera]
Fölet föds med en vanlig färg ex. svart, brun, fux, isabell. Med åren bleknar färgen bort med början på huvudet (runt ögonen) och ersätts med vita skyddshår. Man och svans bleknar också och blir vita. Hos avblekbara skimlar som har vita tecken på huvud och ben syns tecknen inte när hästen bleks av utom i skinnet, som under tecknen är opigmenterat.

Ett vanligt exempel är Lipizzanerhästen som ofta föds mörkt brun eller svart men så småningom blir helt vit. En avblekbar skimmel blir efter ett tag helt vit. Runt 10-12 års ålder brukar de flesta avblekbara skimlar ha blivit nästan helt vita, men detta varierar kraftigt hos olika hästar.

Apelkastad skimmel [redigera]
Apelkastad (alt. apelgrå) kallas en skimmel som har äppelstora ljusa fläckar (kan också uppfattas som mörka ringar) i hårremmen. Apelkastning är mycket vanlig hos skimlar och kan också finnas på andra färger. De flesta skimmelfärgade hästar är någon gång i livet apelkastade.

Flugskimmel [redigera]
Flugskimmel kallas en häst med små bruna eller svarta stänk i vit hårrem. Stänken utvecklas med tiden alteftersom hästen bllir vitare.

"Blodig skuldra", (även "blodmärken"), syns vanligast på arabiska fullblod och innebär att hästen har en stor koncentration av "flugskimmelprickar" på ett litet område. Trots namnet så kan blodig skuldra finnas varsomhelst på hästens kropp. Blodmärken är vanligast på Engelska- och Arabiska fullblod

Fölfärger [redigera]
Föl som kommer att bli skimlar senare i livet föds ofta med en klarare färg än föl av andra färger. Till exempel föds bruna föl med ljusa ben och en blekare version av den färg de kommer att ha som vuxna. Skimmelföl med brunt som basfärg föds ofta med en "vuxen" variant av brunt. Föl kan också födas med varierande "skimmelfaktor", ibland har de t.ex vita ringar runt ögonen eller annat vitt, oftast på huvud och ben. Det finns till och med fall då fölet fötts som helt utblekt skimmel, och även hästar som inte börjat blekas förrän mycket sent i livet.

Konstantskimmel [redigera]
Konstantskimmel är en beteckning på färgen stickelhårig. Namnet kommer av likheten mellan de båda färgernas fenotyper (vita hår instuckna med färgade). Färgerna har annars ingenting med varandra att göra, en häst kan t.ex. vara både stickelhårig och skimmel, då föds den stickelhårig och de färgade håren blir sedan gradvis vita de också.

Skimmel och stickelhåriga hästar kan lätt skiljas åt genom enkla jämförelser. Stickelhåriga hästar har mest vita hår på korset med mörkt eller helfärgat huvud och ben, till skillnad från skimlar som börjar skimla av runt huvudet och sedan resten av kroppen för att till slut bli helt eller nästan helt vita.

Genetik [redigera]
Skimmel (G) är ett dominant anlag; hästen måste ha minst en skimmelförälder för att bli skimmel.

Skimmlar är fina så länge de är gråa tycker jag och även som helvita. Perioden där emllan är de kanske inte lika snygga. Men det är förstås en smaksak.

Det finns ett annat problem som dyker upp bland dessa vackra skimmlar och de är att av någon anledning får de lättare tumörer. Tumörerna börjar oftast dyka upp i området kring svansroten och känns som små små knutor.

15 november 2010

Helgridning



Både lördag och söndag var det kallt.. Brrr men vi var ute och red iallfall och så här kan det se ut när vi kommer tillbaka efter en ridtur.

Det gäller att ha varma skor och varmt om händerna. Hästarna tycker det är roligt och är framåt och positiva.

På onsdag kommer veterinären och då ska vi se vilka hästar som är dräktiga och någon ska veterinärbesiktas och andra få sina vacciner. Även hunden Isa ska få sin vaccination.

10 november 2010

Kallt brr...Ridskolorna termin 4 slutar vecka 47 (för de flesta)




Ridskolorna går mot sitt slut för den här terminen (nr 4. De flesta rider sin sista gång vecka 47. 22-26 november. Några grupper har kvar ridning tom vecka 48 då deras ridning blivit inställd av ngn anledning.

Planering för vecka 46 är galoppfattningar och galopparbete för några grupper, tempovxl för andra grupper.

Vecka 47 ska det vara månsken och då har jag planerat uteritt för de flesta grupperna.

Den här veckan har tisdagens grupper blivit inställda då vi hade -24 grader Brr och måndag/onsdag ska ha halsringsridning barbacka.

För övrigt har vi fel på vår dator hemma och jag kan bla inte uppdatera hemsidan.




Sadlar är ett evigt problem. De flesta hästägare vet vilket dilemma man kan ha över dessa tingestar som bara verkar ställa till besvär. Nu är det dax för oss att hitta en sadel till bla Idi och Bending. Gärna någon som de bägge kan ha ???

Hästen Tinna är förmodligen SÅLD och kommer att veterinärbesiktas under nästa vecka då farbror veterinären dyker upp här den 17 november.

8 november 2010

Välkommen Prins och Rjómi

Nu har Marie och Jessica efter många om och men hittat sin dröm”prins”. En stor vacker skimmel som passande nog heter just Prins. Mirjam Horn har köpt sin ”prins” Rjomi och bägge Prinsarna är nu tillsammans i hingst/valackflocken.


Jag har fått frågan om en 4-gångare kan ha en passaktig tölt.

Naturligtvis kan den det även om det är en 4-gångare. Likaväl som en 5-gångare kan ha en travaktig tölt.

I vissa lägen när man tränar in tex traven på femgångare eller tölten på 4-gångare så kan den bli åt det motstatta. Hästen som aldrig visat sig passaktig ,utan alltid slagit mot travtakt går helt plötsligt i klockren grisepass.

Man kan kanske se det som något positivt för tillfället eftersom hästen bara gått i det diagonala benrörelsemönstret innan och nu helt plötsligt hittat det laterala.

Hästar kan också förstås bli passaktiga pga av att de är stela så även 4-gångare. De behöver jobbas mer med lösgörande övningar för att få dem mer smidiga och mjuka.

Man kan dela in gångarterna i en skala där tölten är i mitten, traven längst åt höger och så passen längst till vänster. Målet är att hästen ska vara i mitten i sin tölt alltså klockren. Men ofta slår den över till antigen det ena eller det andra.

En 4-gångare slår nästan alltid mot travtakt och en 5-gångre mot passtakt men inte ALLTID. De kan ofta ha olika variationer i sitt rörelsemönster


Det kan bero på många saker att en häst helt plötsligt ändrar sitt rörelsemönster.

Att den inte är nog lösgjord

Att den håller på att lära sig en ny gångart

Att den har tex ont i ryggen

Sen finns det hästar som i flera år varit ”klockrena” 4-gångare, men helt plötsligt visar det sig att man har en 5-gångare istället.

Med 5-gångare så menar jag inte de som ständigt går i grisepass utan de som har fart fläkt och SVÄV i sin pass.

Vilka är att föredra ? Ja det beror på från häst till häst eller från person till person. Jag brukar iallafall tycka att det är lättare att hitta tölten hos de som är 5-gångare. Den finns liksom närmare till hands att plocka fram.

Sen är det samma jobb med dem alla att hålla dem så rena som möjligt att rensa bort travtakt eller passaktigheten, med lösgörande arbete.

2 november 2010

Dubbelgångare





Många gånger under årens lopp har jag och min syster blivit fel tagna för varandra.
Oftast när vi var yngre, men det förekommer ännu i denna dag att folk tar fel på oss.

Vi har förstås vant oss under årens lopp och fattar genast galoppen att de tar fel på person.

Ibland händer tom att folk inte ger sig utan envist hävdar att man är den andra personen.

De här kanske alla råkar ut för. Alla kanske har någon dubbelgångare någonstans eller ett syskon som liknar en själv väldigt mycket.

Min farbror som numera bor i Uppsala råkade ut för en liknande sak när han en gång stod och väntade på tåget på vår järnvägsstation här i Gällivare.

En för honom helt främmande kvinna kom flygande om halsen på honom och kramade om honom ordentligt. Hon trodde nämligen att det var min pappa visade det sig senare.

(Det var inte min mamma) utan någon annan gammal flamma som tog fel på bröderna.

Ibland känner man sig riktigt dum när man inte vet riktigt hur man ska bete sig när någon kommer fram och pratar och pratar och verkar så bekant, men man kan för sitt liv inte komma på vem personen kan vara. (Tänk om det är någon man känner och man plötsligt fått hjärnsläpp). Fast oftast tror jag det är så att de tar helt enkelt fel person.

1 november 2010

Nya bilder samt kort rapport från Bifrosts höstjippo

Nya bilder finns inlagda på hemsidan bla under Hem, Aktiviteter och Nyheter. Bilderna tog vi under vår ridtur på söndag.

På Bifrosts jippots övriga resultat för de andra ekipagen kan man läsa på www.bifrost-norrbotten.se

Malin och Ida från slätterne fick fel galopp i uttagningarna, men lyckades ta sig till B-final som hon vann. Hennes gångarter i grunden låg på mellan 5,0-5,5 för allt utom galopen som hon nollade.

Hanna och Vera fick någonstans mellan 4,3-4,6 i uttagningen och tog sig till B-final där fick hon fel galopp och nollade

Sofie/Náma hamnade också någonstans där Vera hamnade. De red B-final

Jag var inte på plats och har lite dålig koll på exakta poäng och placeringar. Men bäst av dem som nämndes i tidigare blogg gick det nog för Idunn från Fagerland med Frida Persson vann travgrenen iallafall (har jag för mig).

En vacker höst

Hösten har rusat fram september och nu redan är vi i slutet av oktober. Här nere har vi haft varmt och soligt. Hoppas den fina hösten fortsä...