26 september 2010

När man inte kan stopp och start !

Jag brukar tjata om att man ska försäkra sig om att hästen man rider på kan ABC.
Dvs Start, Stopp och Svänga. Ibland händer det (ganska ofta med vissa hästar) att man måste repetera detta om och om igen.


Vi håller på att göra en ny hage och borrar ner lite mer stolp. Vi använder en 4-hjuling som drar ett litet släp där alla stolpen ligger på. Nu var det så att jag hoppade upp på 4-hjulingen och körde glatt iväg med den och när jag kommer till vår
BRANTA uppförsbacke så upptäcker jag att jag inte har någon aning om var BROMSEN är.

Den var inte där jag trodde !!! och istället blev det friläge och 4-hjulingen rullade fortare och fortare med det stora släpet efter sig med stolparna på. Hela ekipage hoppade och studsade och for i rasande takt rakt ner på byavägen. Där fick jag snabbt se mig om åt båda hållen för att kolla så det inte kom någon bil körande. I såna fall hade jag fått väjja i diket snabbt som ögat.
´



Till slut stannade vi iallfall en bra bit bort på byavägen. Skriken tystnde och allt blev fruktanstvärt tyst. Grannarna hastade sig nerför vägen och Mårten, Tjalve, Vilma och Jessica sprang nerför backen till Galgbacken för att se vad som hände och om jag levde.

Men det var ingen större fara jag lever i allra högsta grad ännu. Under helgen har vi hämtat hem fler hästar från beten och ska så göra under hela den här veckan. Hästarna ska sättas in i nya flockar (alla utom några som gått ihop hela sommaren).
Kan bli lite turulens får vi räkna med men alla bakskor ska tas av och så får de gå utan bakskor så länge det behövs, kanske 2 veckor eller något sådant.

22 september 2010

Höstfest

En höstfest här på Galgbacken har efterfrågats. Lördagen den 16 oktober kommer vi därför att vokka och rocka här på Galgbacken.

Vi tar fram stor muurikkan och fräser kyckling, fläsfilé, oxfilé, svampar,lök, paprika och annat smått och gott.

Vi dukar i nya stalldelen ett jätte LÅÅÅNGT bord så alla som vill får plats. Det är bra om man meddelar vilka som vill vara med så vi vet hur mycket platser vi måste göra.

Kanske dagen kan börja med ridturer eller prova lite olika hästar. Stafetter och lekar är inte heller fel. Varför inte dela in oss i olika lag och kämpa mot varandra.

Ridskole termin 3 lider mot sitt slut och termin 4 börjar vecka 41.

De som INTE tänker fortsätta på termin 4 som är från oktober tom november bör meddela mig snarast så jag vet om det blir platser över i någon grupp.

21 september 2010

FÅNG !!!

I år verkar många hästar ha fått fång ! nedanstående information om fång hittade jag på hastspecialisten.se


Fång är en relativt vanlig åkomma som orsakar allvarligt lidande hos ponnyer och hästar. Sjukdomen kan ses som ett syndrom där en systemiskt påverkad individ visar karakteristiska symtom på smärta och hälta i samband med en inflammation i hovens lamellager och suldel. Även om fång, under olika namn, varit beskrivet i litteraturen i 1000-tals år är veterinär- och forskarkåren inte helt ense om hur och varför sjukdomen uppstår. Ofta ses den som en följd av att djuret har ätit ett fodermedel som direkt eller indirekt orsakat en metabolisk störning som i sin tur föranleder en försvagning i hovens lamellager. Fång kan också ses i samband med andra sjukdomar såsom Cushing´s sjukdom,enterit, kolik, kolit eller metrit till följd av kvarbliven efterbörd. Trots intensiv forskning på området är det i cirka 50% av kliniska fångfall svårt att finna en misstänkt primärorsak till fånganfallet.

Symtom: i det akuta skedet känner man att hästens hovar är mycket varma och hästen har en tydlig puls i blodkärlen på båda sidor av kotan. Den kraftigt drabbade hästen står i klassisk fångställning dvs med kroppsvikten förskjuten bakåt, framhovarna placeras framför kroppen och bakhovarna inunder kroppen. Hästen har mycket svårt att röra sig och är ovillig att göra så, den vill heller inte lyfta ett ben om man ber den om det. Vissa fånghästar får så ont att de bara vill ligga och har svårt att resa sig. Lindrigare fall kan se lite stappliga ut i trav och i vändningar.
Nedan följer en förenklad sammanfattning av de olika typerna av fång och behandlingen i stora drag.

Foderförätning: den mest välkända orsaken till fång. Hästen/ponnyn kommer åt att äta stora mängder kraftfoder eller släpps på ett kraftigt grönbete, detta leder till störning i tarmfloran och efterföljande fång.

Förlossningsfång: ston som inte släpper efterbörden inom 3 timmar efter förlossningen löper risk att drabbas av förlossningsfång. Detta uppkommer eftersom efterbörden "ruttnar" i livmodern och släpper ut bakterier och toxiner (gifter) i blodcirkulationen som i sin tur påverkar cirkulationen i hovarna.

Belastningsfång: hästar som är kraftigt halta på ett ben under en längre tid kan drabbas av belastningsfång på det tidigare friska benet. Detta uppstår pga att när hästen inte kan belasta det ena benet kan den inte skifta vikt mellan benen som den normalt gör för att cirkulationen i hoven skall fungera.

Dessutom kan hästar få fång om de drabbas av kolik eller diarré - detta är också tillföljd av en störd tarmflora.

Behandling: Behandlingen av fång är i stort sett den samma oavsett grundorsaken. Till att börja med skall hästen stallas in och stå i strikt boxvila på mjukt, torrt underlag, helst en tjock spånbädd. Halm och torvbäddar blir aldrig lika mjuka och sviktande för hästen att stå på som en spånbädd. Allt kraftfoder tas bort och hästen ges endast hö att äta, gärna ett sent skördat hö som innehåller mycket fiber och lite protein. Om sådant hö ej finns att tillgå kan en del av högivan ersättas med halm. Undvik också att ge morötter, äpplen, melass etc. Om hästen har diarré kan med fördel ett tarmflorestabiliserande medel ges. Veterinär skall tillkallas eftersom hästen bör få smärtlindrande medicin utskrivet.

Det är inte tillrådligt att transportera akut insjuknade fånghästar varför jag brukar rekommendera att hästen stabiliseras hemma i några dagar innan transport sker, detta kan gälla för till exempel röntgenundersökning.

Veterinären avgör hur länge hästen behöver vila i box och hur länge den behöver behandlas med smärtlindring. Ibland kan hästen få gå ut i en liten boxhage efter några dagar, hagen kan vara ca 5x5 meter om en sådan kan ordnas på mjukt sandunderlag.

När hästen har tillfrisknat gäller för de flesta fånghästar att regelbunden motion för att hålla nere vikten och hålla igång cirkluation och ämnesomsättning är nyttigt.

Den "friska" fånghästen har alltid en större risk att få fång igen jämfört med en fullt frisk häst, därför är det viktigt att tänka på några saker i skötseln av fånghästen.

Hästen skall hållas i ett normalt hull, den får inte bli överviktig men skall naturligtvis inte heller få magra av. Foderstaten skall så långt det är möjligt vara baserad på grovfoder. Ett sent skördat hö är att föredra då det är mer fiberrikt och mindre proteinrikt än ett tidigt skördat hö. ANALYSERA grovfodret! Helst skall hösilage och ensilage undvikas. En häst som har svårt att hålla hull kan få ett "bättre" hö. Om hästen kräver kraftfoder (gäller till exempel hårt arbetande hästar samt digivande och dräktiga ston) bör man välja foder med mycket fiber i, fråga fodertillverkaren om råd.

En del fånghästar klarar inte av att gå på gräs överhuvudtaget, men många klarar det om man är mycket försiktig vid invänjningen, låt hästen ha kvar sitt grovfoder under invänjningen på gräs, undvik nattbete då sockerhalterna i gräset är högre under natten. Undvik också att hålla hästen på proteinrikt spätt gräs, hellre då på en uppvuxen vall med gammalt gräs. Se till att hästen får regelbunden motion.

Halvhalter

Veckans ridskolegrupper kommer att ha halvhalter på temat. Halvhalter hör till en av de viktigaste knepen man ska använda sig av i ridningen.



Frakkur skulle ha tävlat med Isa nere hos Eidfaxi i helgen, men Isa blev sjuk och fick stryka sig helt från tävlingen.

19 september 2010

Avelsvisning i Nordnorge

Vi har nyss kommit hem från en avelsvisning i Nord Norge. Det är Norska islandshästföreningen NIF som var arrangörer och den hölls i Målselv på Nord norsk Hestesenter.

Resan tog inte speciellt länge det är 38 mil så man är där på ca 4 timmar. Pices of cake för en norrlänning.

Tillsammans med Ofelas islandshästar (Matti och Kerstin) hyrde vi en liten stuga som vi bodde alldeles vid en jättefors som heter Målselvsforsen.

Hästarna visades exteriört inne i ridhuset först och sedan ute på en stor travbana, de som uppvisades under ryttare. Något sto fick 1.a klass egenskaper för sin exteriör. Tyvärr var det lite äldre hingstar som visades denna gång. Den äldsta var en 3 åring efter Skorri fra Blöndousi som enbart visades exteriört.

Jag har glömt programbladet ute i bilen så jag har inte några namn på hästarna i huvudet.

Men det var roligt och vi får hoppas att det blir fler gånger. Tullen i Norge ställer däremot till besvär för svenskar som vill åka över med häst på såna här visningar. Mycket besvärligt och mycket dyrt blir det. Nu ska det iallfall börja utredas och forskas i hur/om/vad man ska göra för att göra det här lättare i framtiden. Som regelverket är nu kan vi inte åka över med hästar på avelsvisning utan att det blir mycket mycket dyrt. Visserligen får vi igen pengarna sedan men man ska ju ligga ute med 10 tusentals kronor om det vill sig illa.

Vi pratade också om att träffas igen föreningarna på nordkalotten och prata om ett tätare samarbete med tex tävlingar och annat kul man kan göra tillsammans. Norrmännen i nordnorge har också långt till sina kollegor i södra Norge och har därför lättare att komma över till Sverige för tävlingar mm

En sak är viktig när man åker över till vårt grannland i väster. GLÖM INTE ATT TA MED DIG Norska pengar. (Det kan hända visakorten inte fungerar) och några svenska pengar vill de inte ha..

En unghästmönstring här i Gällivare planeras nu lite som smått. Flera verkar vara intresserade och det skulle då gälla hästar från föl upp till 4 år. Man får en enklare bedömning (som inte hamnar i WF) om sin häst för att höra hur den ser ut JUST DÅ ska väl tilläggas. De växer och ändrar sig ganska fort. Men iallfall får man en någorlunda koll på vad en avelsdomare tycker om sin häst. Den ska även ledas fram och tillbaka i skritt och trav för att man ska kunna se benställningen.

Sedan släpps de lösa i ridhuset och ska springa i valfri gångart för att man ska se vilken gångart hästen väljer och hur den rör sig.

(De här unghästvisningarna har inget att göra med en riktig avelsvisning som den i Målselv, där resultaten hamnar på World fengur.

15 september 2010

Regn rusk och höststormar


Hösten är här med regn rusk och höststormar. Trädens fina gula och röda löv börjar att ramla av.

Bending och Idi ska resa ner till Dille gård på fredag. Amanda ska ta med Idi igen och Jessica får ta med sig Bending. På så sätt kommer de att ridas ordentligt under vintern och få sin träning.

Här hemma har jag fullt upp med ridandet av andra hästar. De som jag främst försöker rida själv är Snaedis, Bassi och Tyr. Nu kommer det även under hösten att bli Brenna och Tinna så länge de är kvar här hos oss.

Här har Amanda tagit några bilder på mig och Tyr.




Hästarna som går med på ridskolan behöver också ibland att man sitter upp och känner igen dem för att veta vad som behövs för att förbättra dem.

Det finns alltid något som kan bli bättre. Det är lättare att försöka stävja ett litet problem innan det hinner växa och bli ett större.

Min hals värker och mina öron trycker så det verkar som om jag håller på att bli sjuk..

12 september 2010

Brenna och Tinna




Under helgen hann vi rida lite igen på Brenna och Tinna.

Brenna är 4 år och kommer att kunna gå högt på tävlingsbanorna. Tinna är 8 år och har klockrena gångarter. Hon är en häst som de flesta kan rida och kommer också att kunna prestera bra tävlingsbanorna. På bilderna nedan är Tinna oskodd.








Tinna är svart stor och smäcker. Bra tölt och trav med hög fin resning, enkel att rida och svarar bra för sätet. Hennes pappa är Askur från Håkansgården

Brenna är ca 138 cm hög, med bra stamp i benen rödblack och har både 1.a klass mamma med bra bedömning som 5åring och en 1.a klass pappa Fannar fra Audholtsalegiu

Dessa ston kommer att säljas om passande köpare dyker upp

Kapten Kantola rider för seger


Vi har haft tävlingshelg med våra islandshästar här i Gällivare och klubben Bifrost.
Mårten har tagit över 800 bilder på hästar, funktionärer, ryttare och publik.

Några lägger jag ut här.

Amanda Kantola som red Idi från Börön vann både T3 B-klass och V2 B-klass ungdom. Hon fick någonstans över 5 i bägge uttagningarna igår och idag fick hon 5.44 i tölten och i 4-gången någonstans kring 5,2 har jag för mig. Alla resultat kommer nog senare på Bifrosts hemsida för den som är intresserad.





En häst som väckte mycket uppmärksamhet var Hanna Oscarssons fina sto Glydra som hon red T8 (lätt tölt) och V5 (lätt 4-gång) ungdom med. Här får seniorerna säkert se upp nästa år då Hanna går upp i Senior klass. Hanna fick hela 6,8 i tölten av en domare. Hanna har dessutom köpt stoet först nu i sommar så hon har inte hunnit ha hästen speciellt länge.









De tre hästarna som utmärkte sig mest under tävlingen (enligt mig iallfall) var alla skäckar. Det var Sylvia Huuvas Demantur från Minni-Borg och ovannämnda sto Glydra som
ägs av Hanna Oscarsson och vår egen Idi från Börön.

I övrigt flöt tävlingarna på bra förutom att det var flera ekipage som fick varningar för sår i munnen på hästarna. Det var bettrelaterade skador konstaterade domarna bekymrat.



Amanda tävlande även med Bending fra Sperdli och placerade sig som 3.a i uttagningen i T3 med henne. Amanda tyckte att Bending kändes trött och strök sig ur finalen på söndag.







Evelina Oscarsson lillasyster till Hanna med Glydra fick 6,0 för skritten på sin häst Phytur


Här kommer ett litet bildkollage med några av helgens ögonblicksbilder











10 september 2010

Vacker morgon över Sakajärvi



Här ser ni hur det ser ut när dimman börjar lätta en vacker septembermorgon i Sakajärvi. Tornet som syns ligger i Aitikgruvan



Tinna och Terna leker i hagen.





Tinna





A-K och Amanda rider på Brenna från Kambo



6 september 2010

Kambohästarna


Nu har det kommit in nya hästar till Galgbacken. Efter en blixtvisist nere i Stockholms trakten under helgen har vi tagit upp dessa. Det är inte ofta man hittar såna här hästar till salu........





Terna från Kambo en vacker isabell efter Divar från Lindnäs ee Omi från Stav och Diva från Gategården,
mamman är Byssa fra Kirkjubae 1.a klass sto som är släkt med både Raudhetta fra Kirkjubae och en massa andra topphästar. Denna Terna ska vi behålla själva för att använda i avel samt få henne avelsbedömd i framtiden.


Tinna från Kambo Svart stort vacker sto med Askur från Håkansgården som pappa och mamman heter Tibra från Kavelbro och är i sin tur efter Flipi från Österåker. Smäcker högrest häst med klipp i stegen. (8 år)

Brenna från Kambo Rödblack häst som redan charmat alla här på gården. (4 år) Hennes pappa är Fannar fra Audholtsaleigu och samma 1:a klass Byssa fra Kirkjubae som Terna här ovan.











Vi har hämtat dessa hästar från Gun-Maj som fött upp dessa fina hästar samt en hel del andra topphästar. Vi kommer att ha dem till försäljning och de kommer att finnas att titta på i olika omgångar här på gården.

Vi anser det viktigt att hitta rätt häst till rätt köpare !!!

3 september 2010

Häst massage på Galgbacken


Galgbacken har haft besök av Nina hästmassör.

Några hästar gick kändes igenom och på vissa hittade man lite spänningar.

Blandannat hade någon en väldigt spänd nacke, en annan ett dåligt musklat knä. Kanske av tidigare trauma mot knäet eller ? vad vet man egentligen




Några hade sadlar som inte satt bra över deras ryggar, de visade att de var lite ömma i ryggslut och manke.



En annan ständig diskussion som vi har här på Galgbacken är HOVAR !!! och olika skoningar. Jag anser att många ponnyskor sina islandshästar. Vad menar jag med ponnyskoning. Jo de har för SMÅ hovar, de verkas ner som en liten ridskoleponny och tas ner i trakten. Nu menar jag inte att alla islandshästar ska ha jätteblaffor till hovar med jättetrakt.

Men de ska ha STÖRRE hovar än man ser på de flesta här uppe och de ska också ha en högre trakt. Många är dessutom trångskodda. Det finns flera olika verksamma hovslagare här uppe i norr och jag kan inte svara för hur alla gör för det har jag ingen aning om.

Men jag vill tillägga att på MÅNGA nästan de flesta jag sett har för små hovar till sin storlek och för låga trakter.

1 september 2010

Skorstenen på Gällivare sjukhus



(Det gamla sjukhuset)

I morse när jag åker iväg med vår pojke Tjalve till hans (inte dagis) men väl 6-årsgrupp på Sjöparkskolan i Gällivare, fick jag en flashback.

När jag själv var ca 6 år gammal så var byggruschen i Gällivare i full gång. Man byggde bla ett alldeles nytt stort fint sjukhus. Det skulle heta Gällivare Lasarett, minsann och bli norrbottens finaste och modernaste anläggning.



Det brydde vi småbarn oss inte det minsta om, men det som intresserade oss väldigt, så till den milda grad att vi gick man ur huse (iallafall alla barn) från Fjällrosvägen och Vallmovägen mellan 4-15 år för att titta på den SPEKTAKULÄRA ENORMA STORA SKORSTEN som rest upp över nejden. Där det förut bara varit träskmark och en liten älv som slingrade fram genom slyn, reste sig nu en enorm skepnad mot himlen. Nästan som om Gud själv hade rest upp detta mästerverk som ett pekande finger i mot skyn.




Jag minns inte vem som hämtade oss men det var med andan i halsen vi samlades där det nu ligger ett område som kallas Silverbrandshöjden. Där stod vi stumma av förundran över hur något hus överhuvudtaget kunde ha en sån ENORM skorsten. Något likande hade vi aldrig skådat i Gällivare iallfall.

Min pojke Tjalve pratade också om den när vi passerade sjön Noulajärvi frågade han mig plötsligt. Men mamma vad är det där för högt torn. Det tog en stund innan jag förstod att det var samma skortsten som hans mamma skådat med stora ögon 40 år tidigare.

En vacker höst

Hösten har rusat fram september och nu redan är vi i slutet av oktober. Här nere har vi haft varmt och soligt. Hoppas den fina hösten fortsä...