31 januari 2010

Paraboler



Izas öron har rest sig under helgen och nu liknar hon mest en fjällräv med enorma jätteparabol öron.






När "Kattskalle" pojkarna släpptes med de övriga herrarna sprang de runt i hagen. I sin mindre hage uppe på backen blev Bassi alldeles vild och ville också vara med och leka.

Nytt sto till Gällivare




Grattis Inga-Britt till ditt nya fina sto Tá !


Tá kommer hit till Galgbacken någongång i början av februari.

Kul och spännande att få se en sån fin häst.

30 januari 2010

Kattskallarna på Galgbacken

Mirres två hästar Noi och Ari från Kattskallen är nu införlivade i hingstflocken.

Helge från Nangen och Sprettur från Berget kommer att släppas in senare om några veckor istället. Helge och Sprettur ska få stifta närmare bekantskap med varandra och ha med sig en lite äldre herre, Heimdal som kommer att tukta till dem lite. Samtidigt vänja dem succesivt med flocklivet.

Fortsatt kallt ute -26 grader på morgonen och nu på em visar termometern -22.

Usch !











Vi har varit på födelsedagsfest och haft studio 54 som tema. Kul med alla gamla hits som tex knock on wood med Ami Stewart, Boney M, Village People, Donna Summer mfl låtar som man nästan glömt bort. Sist men inte minst var det roligt att träffa folk som man inte sett på flera år,en del hade man inte träffat sen sin ungdom.

Mina fötter värker efter att ha dansat en hel kväll med platåskor på. Imorgon kommer jag nog att ha ont i hela kroppen efter allt dansande.

29 januari 2010

Insläpp i hingstflocken

I morgon lördag FM kommer vi att släppa in 4 st unga hästar till de andra hingstarna/valackerna i vår pojkflock.

Det brukar bli ganska livat värre en liten stund tills alla vet sin plats i rangordningen.

Här har vi ´värre än kallt -35 grader i morse och nu är det nog ännu kallare när det ljusnar.

På lördag ska vi även göra en rensning i ligghallarna och fylla på med nytt färskt spån. Är vi många som hjälps åt så går det fort. Man krattar ut den frusna skiten och sätter allt i traktorskopan.









Ni som har beställt GALGBACKEN HUVTRÖJORNA så har de kommit och jag har dem hemma.
Ni kan få dem vid tillfälle.

Hoppas inte det är lika kallt nästa vecka när ridskolan börjar. Vi har en köldgräns på - 20 grader.

27 januari 2010

Studio 54

Snöstorm över Galgbacken. Igår började ett fasligt oväder. Klass 2 varning ute.

Nu ikväll har stormen lugnat ner sig men det fortsätter att snöa. Mårten ska precis hoppa i traktorn och röjja upp vägen hit upp till oss.




Så här ser vår nya hund ut. Iza kallas hon men kennelnamnet är qetty qarat. Vit som hon är så blir hon lätt synligt smutsig. Man kan se att hon redan sotat ner sitt ansikte.

Hon verkar iallfall att vara väldigt lättsam och enkel att ha att göra med. Fast hon är ju bara 9 veckor än så länge.

På lördagkväll är vi bjudna på maskerad och födelsedagsfest. Temat är STUDIO 54. För er som inte vet eller minns så var det ett disco i New York med sin storhetstid på det glada 70-talet och fram till i början av 80-talet.

Nu får vi söka fram våra gamla paltor. Få se om de passar än. Har svårt att tro dee...

26 januari 2010

Qajsa Qanel som blev Qetty Qarat som blev Isa

Vi har hämtat vår hund. Det blev en vit herdehund. Först skulle vi ha en som hette Qajsa Qanel men efter diverse händelser så blev det hennes syster Qetty Qarat istället som följde med oss hem.

Qetty är lite svårt att säga så vi kommer nog att kalla henne Isa.

Här stormar det hårt och strömmen kommer och går. Har fått tända ljus för att annars blir det helt plötsligt kolsvart i hela huset.

Qetty Qarat alias Isa sover just nu iallafall vid mina fötter

24 januari 2010

Kallt om fötterna

Kallt idag igen. På förmiddagen var det mellan -20- -22 grader.





Har tränat hästar idag. Týr var först ut på morgonen, sedan blev det dax för Vinur och Járnsaxa. Bilden här är tagen i våras....

Kallt som tusan om fötterna och Snaedis fick inte sin ordentliga genomkörare som hon egentligen hade behövt.






Jessica har satt igång Odinn efter sin viloperiod. Han har stått december och hela januari utan ridning. Han har tränats från marken istället under den här tiden.

Bassi har en tappsko och måste få på den innan man kan sätta press på honom.

Silfrintoppur verkades idag och när vi tog in honom upptäckte vi att han VUXIT sedan sista verkningen i höstas.






Malin, Sofie, Ronja och Jessica har ridit med några hästar och blandannat tagit ut dem i vinterspåret i skogen så de får jobba lite.










Kerstin har ridit med Viktor idag på isen och det gick bra att rida ner efter skoterspåret. Lite problem bara vart hon skulle ta sig uppåt och hemmåt igen. Men går man upp vid Laukkanen/Wallgren eller vid flyghangaren så går det nog bra tror jag.





Kerstin är nu en glad ägare åt Járnvilja.

Inridninsarbetet med Vinur fortsätter. Nu kan han ABC = gå fram, stanna och svänga.
Det går fort framåt och på några gånger till kan man nog rida iväg ut med honom skullle jag tro. Vinur är en stor och mycket vacker långmanad häst.


20 januari 2010

Járnvilja hästen som ville leva mot all odds

Járnvilja vår häst som föddes med krokiga benen kommer att få en ny ägare inom kort.
Hon föddes sent en kall regnig kväll. Annika upptäckte att Terna precis höll på att föda och såg på när fölet föddes. Ganska snart märkte vi att allt inte stod rätt till.


Vi fick lägga henne i en skottkärra och dra kärran med fölet in mot stallet. Det var krokigt,guppigt och besvärligt. Samtidigt var mammastoet alldeles till sig och var inte det minsta glad åt att vi tog iväg hennes unge i en skottkärra.

En fick leda och lugna mamman, och två Annika och Mårten fick kämpa med fölet på skottkärran.

Járnviljas framben var krokiga och vikta från "framknäna" bakåt så hon kunde inte räta ut dem och gå på benen. Jag och Annika hade kämpiga dygn med att delvis mata henne med nappflaska och varannan gång lyfta henne till mammans tissar så hon kunde dia. Det skulle ske ungefär var 25 minut.

Vilka jobbiga nätter det var. Veterinären Peter dök upp på morgonen och rådde oss att försöka linda hennes ben och göra några slags styltor.

Några PVC rör i plast kapades av och gjordes till styltor. Dessa fick läggas om varje dag och vi fick försiktigt tänja ut benen varje dag sakta sakta för att inte senorna skulle gå av. Viktigt var också att se att hästen inte fick skavsår och skador av styltorna.

I början kunde inte Járnvilja lägga eller ställa sig själv så vi fick arbeta i pass under natten för att hjälpa henne att komma upp och ner. Jag, Annika, Staffan och Jonatan arbetade de första nätterna i 3 timmarsskift. Vilket jobb!

Efter en stund så lärde sig fölet att ställa sig själv och till slut även att lägga sig med de stela styltbenen.

Hon sprang och hoppade som andra föl med sina styltben men blev fort trött och fick ligga och vila ganska mycket minns jag.

Det var inte bara benen som var krokiga på henne utan hon hade också ett underbett. Hon såg mest ut som en get tyckte vi. Lite skägg under hakan hade hon också.

När sommaren kom sprang hon som alla andra fast hon var mycket magrare än de övriga jämnåriga kompisarna. Det kan till viss del ha berott på hennes underbett. Hon avmaskades med en dunderkur och efter den kuren så hämtade hon sig sakta och till hösten hade hon fått mer fett på kroppen.

Nu är hon lika fin och fet som de andra. Bara ENORMT stor. Hon är lika hög som sin mamma som är ca 144 eller något sådant. Man ser att hon ännu är mer likt ett föl än en färdig häst. Hon har fölets utseende fast hon är JÄTTEHÖG med enormt långa ben.

Nu har Kerstin som sett och följt henne sedan hon var föl, bestämt sig att hon vill köpa Járnvilja.

De två verkar ha någon slags kemi som stämmer ihop. Bägge gillar varandra. Vi får hoppas att Járnvilja får vara frisk och kommer att hålla som ridhäst i framtiden. Fast det tror jag hon verkar inte ha det minsta problem med sina ben nu.

19 januari 2010

Hästarna är fria


Chockstart på morgonen, vid 5,30 tiden väcktes vi att lamporna på gården tändes. Vi har rörelsevakter, så när något rör sig på gården utanför hagarna tänds det lampor.

Jag tittar ut genom fönstret och ser Járngrima springa omkring på gården. En hel del andra hovtramp hörs också.

Nu var goda råd dyra. Snabbt in i kläderna, utan underkläder och sockar fick jag på mig skoteroverallen och skoterskorna.

Hästarnas svansar syntes bara när de sprang nerför backen. Mårten och jag hoppade snabbt i bilen och förföljde rymmarna.

De 7 hästarna sprang rakt ut på E10 och fortsatte söderut. Mårten körde bakom hästflocken med varningsblinkersen på och jag hoppade av och tog hand om Terna som inte orkade hänga med de andra rymmarna.

Mårten motade in hela hästflocken på nästa infart mot byn och då sprang gänget som tur var hem igen. Där han stängde in alla i vår rundvolt.

Jag gick som sagt med Terna efter vägen och det är låångt när man inte har sockar i skoterskorna. Mina fotknölar ser inte ut som de gjorde innan, utan är mer som två stycken råa köttbullar.

Nåja allt gick bra och alla hästar var tillbaka hemma igen efter ca 20 minuter.

Varför kunde de då smita ? jo igår kväll tog Mårten in batteriet från den hagen där vi inte har ström utan batteriaggregat som elförsörjning i trådarna. Batteriet behövde laddas. Járngrima med sin tjocka päls testade ju förstås genast tråden och såg att den gick att spränga vid grinden och resten följde efter.


Nu får vi hädanefter stänga grinden nere vid vägen också så de inte tar sig ut från gården om de smiter igen.

Tur att allt löste sig bra och att vi klarade alla 7 hästar på 2 personer.

18 januari 2010

http://www.lakareutangranser.se/gava/

Varje dag tänker jag på de stackars människorna som bor på Haiti och är drabbade av jordbävningen.

De saknar grävmaskiner för att kunna gräva fram folk som ligger och skriker under nedrasade hus och annat bråte.

De saknar en massa saker som skulle behövas.

http://www.lakareutangranser.se/gava/

Här ovan finns en länk till LÄKARE UTAN GRÄNSER som hjälper till överallt i världen där det behövs en insats.

Läste just om en 5-årig liten flicka som de fått amputera armen på UTAN BEDÖVNING.

Skänk en gåva ! man kan göra det online på adressen ovan

17 januari 2010

De börjar bli tungt i skogen




Idag var det besvärligt i skogen. Mycket snö och smala spår gjorde att hästarna hade det jobbigt.De sjunker igenom långt ner ibland. Man får ta det lugnt och skritta nästan hela tiden. Idag hade vi ett gäng från Hamburg som var och red. De tyckte att det var så tyst och fint i skogen.

Det är klart att det är helt annat än vad de är vana med från sin hemstad.




Nästa vecka kommer det 3 nya hästar till Galgbacken. De kommer på fredag och ska slussas in i hingstflocken. Vi kommer att behöva placera ut fler höbollar där så att alla kan få äta sin del, nu när de blir fler.

Hönshuset har fått sig en ny värmelampa. Den ska lysa upp och värma de eventuella kycklingarna som finns i äggen. En av hönorna Ida-Maria ligger och ruvar just nu.
Blir det något så gissar jag att de kläcks den här veckan. Vi väntar och ser.


15 januari 2010

Levande nålar







Nu efter 3 ggr med akupunktur är jag mycket bättre i ryggen, man kan säga att jag är helt bra i ryggen igen. Tjalve kallar Lenas nålar för
levande nålar. Mamma har levande nålar i ryggen. Så här kan det se ut





Mårten har fotat på Järnvilja och Ragnarök från Galgbacken.



Jarnvilja är så lik sin pappa Bassi tycker jag.







Ragnarök är en av våra vackraste hästar och hon rör sig med en enorm lätthet. Hon flyger fram över snön.

Det finns en liten hund som vi kommer att köpa och ta med oss hem, hon heter Qajsa Qanel.




En vit herdehund = en vit schäfer. Hennes föräldar är riktigt fina hundar och hon själv ser ut som en riktig liten isbjörn.



Hållbara och högpresterande hästar

Är en föreläsning av Per Michanek som är VETERINÄR och ägare av högpresterande galopphästar. Han har forskat under flera år om hästar och deras välbefinnande.

Per anser att det är förkastligt att stänga in hästar i boxar och stall.

Hans galopp hästar har gått på utedrift dag som natt i över 25 år vinter som sommar.

För hästarnas bästa ska man hålla dem i lösdrift. Varför har vi dem då i stall ?

Jo av gammal tradition tex militären ville fort få tag på sina hästar för att kunna använda dem och inte behöva jaga dem ute på någon äng och detsamma med forna arbetshästarna.

Dessutom råder det stor OKUNSKAP bland hästägare och normalt folk och man tycker synd om hästarna och vill hålla koll på dessa och stallar därför in dem i små boxar.
Vilket blir en paradox för det är då det kommer problem med bla

LUFTVÄGAR (förekommer inte om du har utegångshästar) Stallen har nästan alltid för dålig ventilation och folk försöker värma upp sina stall vilket resutlerar i ännu sämre luftkvalitee för hästarna. Det är bättre med ett kallt och oisolerat stall med drag.

Öppna upp era fönster och ventilatoner i stallen och dra ner värmen eller ta bort värmen helt och hållet.

PROBLEM MED LEDER hästar som står inne har ofta tjocka ben och leder för de är inte skapta att stå inne och inte röra sig. UT MED DEM SÅ DE FÅR RÖRA SIG DYGNET RUNT.
Ledvätskan nyttjas inte i den mån den ska och kan också förtvina av för mycket stillastående

MATSMÄLTNINGSPROBLEM som kolik och andra tarmåkommor minskar drastikt och försvinner nästan helt om hästarna kan röra sig hela tiden. Deras stora tarmsystem mår bra av att hästen rör sig (inte står stilla i en box)

BEETENDE STÖRNINGAR förekommer också hos hästar som får stå inne för mycket. De tar givetvis med sig störningen om de släpps ut för problemet är redan skapat i inomhusmiljön.


Ovanstående är lätt att åtgärda man måste bara se till att man värmeisolerar sina Vatten installationer.

När det är -26 grader ute så har hästen det lika bra som om vi människor vid +27 grader. De har en sån kropp och päls som är väl anpassad till att skapa en förträfflig värmebalans. (Detta gäller inte nyrakade hästar förstås)

Vi människor måste lära oss och acceptera att HÄSTAR TÅL KYLA !!!

ETT DJURS VÄRMEBALANS GÅR ATT BERÄKNA. DE FÖLJER FYSIKENS LAGAR OCH ÄR INTE EN FRÅGA OM ÅSIKTER.

Jag får ofta höra: men klarar sig verkligen hästarna ute när det är så kallt.

Okunskapen är stor och ofta för vi över våra mänskliga känslor på våra djur.

Detsamma gäller med täckandet enligt Veterinär Per Michanek. Sätt ut era hästar fast de är svettiga i köldgrader det spelar ingen roll för hästen. De kan vara blöta och svettiga men sköter det själva. De torkar innifrån och ut och kan vara blöta och isiga längst ut men det spelar ingen som helst roll enligt tester med olika hästar.

Ibland vill vi sätta på hästarna ett fleece täcke innan de går ut för att de ska torka fortare. Ja hästarna blir torra och vi har ett blött täcke som måste torkas någonstans. Men för hästen har det som sagt inte det minsta betydelse.

SLUTSATS

Släpp ut era hästar ! eller åtminstonde öppna upp fönster och ventilerna i stallet och försök inte värma upp stallen det blir bara problem.

Det finns varma stall som fungerar men då måste man ha en HISKELIG ventilationsanläggning som kostar mycket mycket pengar. De allra flesta stall har alldeles för dålig ventilation som orsakar hästarna mycket lidande med luftvägsproblem.

Det är det fina fina dammet som är problemet i dåligt ventilerade stall

Ur djurskyddssynpunkt borde alla hästar hållas i lösdrift !!!

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=2152320&BroadcastDate=&IsBlock=

här finns en radiolänk med Per lyssna på den

11 januari 2010

Nya hästägare på Galgbacken








Vi gratulerar Rjómis nya ägarinna Veronica och hoppas att hon får stor lycka med honom på tävlingsbanorna i framtiden.

Även Ida har hittat sin ägare och hon heter Kristin.





Gratulerar till dem bägge och all lycka i framtiden önskar vi dem.


Hanna som står här med sin häst Phytur ska åka iväg och jobba på en hästgård i Jämtland. Hanna lämnar oss imorgon och tar troligen ner sin häst lite längre fram under våren för att ha honom på plats hos sig därnere.

Lycka till Hanna med ditt nya jobb och bostad.










Här syns hennes häst Phytur som 2 åring.





Klartecken från LÄNSSTYRELSEN med att fortsätta med våra ombyggnationer i stalldelen. Det är Malin Larsson som ska ha en av dessa platser.











Hon har en häst på island som är på bild här ovan. Det är en hingst som heter Maur. Just nu tränas den av Sandra Marin och Ragnar Stefansson. Vi får se om hon tar hem den till hösten. Det blir spännande.



Även Mirjam kommer med sina 2 hästar till oss. Den ena är efter Askur och den andra är efter Omi från Stav. Kul för hingstflocken att få lite nya lekkamrater.

Annika kommer att ta några av sina hästar till sin gård i Tornedalen. Där ska hennes ena son och sambo ha hand om några av deras ston.

10 januari 2010

Glöm inte dra handbromsen, annars kan det hända grejjer





På morgonen skjutsade jag Amanda till bussen som ska ta henne ner till Östersund.

Vi stannade till utanför OK här i Gällivare och vi bägge sprang in för att snabbhandla lite. När jag kommer ut igen ur macken så är bilen FÖRSVUNNEN.

Efter en stund ser jag hur den har rullat iväg nerför en liten backe och fastnat i en stor snöhög. Jag hade glömt att lägga i en växel eller dra handbromsen.

Stressad skyndade jag mig dit för att så snabbt som möjligt backa bort den från snördrivan utan att någon skulle hinna se det hela. Men Men där satt jag fast.

Amanda fick komma och hjälpa till att knuffa den bakåt och ner för snökanten och då gick det bra. Bilen var lös igen och verkar vara oskadad.


Här är några bilder som jag tagit under dagen.

Mårten passar på att köra bort snö med snöslungan och vår gamla traktor.

Malin och Sofie som varit här hela dagen är på väg in och värma sin mat.

Annikas föl är gulliga.

Snaedis har blivit vitare

9 januari 2010

Iris Elise Aurora

Heter en liten flicka som döptes idag i Gällivare kyrka. De stolta föräldrarna Zaff bor i en grannby Sourvanen. Elise tog allt med fattning och förblev lugn under hela cermonin i kyrkan och även under resten av tillställningen då hon med ett förnöjt leende vaggades av olika famnar under eftermiddagen.

Eftersom jag har haft värk i ryggen ett tag så fick jag idag prova på AKUPUNKTUR för första gången i mitt liv. Lena Sjötoft från Sourvanen har blivit en mästare på att hantera nålar och fick ge mig en omgång.

Efter behandlingen kändes det skönt och varmt i ryggen och just nu har jag inte längre ont i ryggen.

På förmiddagen tog jag och Amanda Kantola en ridtur genom djupsnön och for upp på berget.




Solen syntes faktiskt idag och det var så vackert ute i skogen.


Nu är det bara -1 grad och i morse var det - 21 det svänger snabbt.

Katten Kattis hade kommit hem från sin friarresa och verkar trivas bra nu när hon är hemma igen. Det borde bli kattungar under första veckan i mars

6 januari 2010

Trettondagen






Av nyfikenhet gjorde jag en liten test för att se hur många besökare vi fick till Galgbacken under 1 vecka (utan ridskola) och när vi har varit hemma nästan hela tiden.

Det visade sig att det var 86 st tisdag till tisdag. Genomsnittet blev 11 om dagen.
Ändå har det varit kallt mellan -20- -30 grader denna vecka. Vi har inte haft några turer eller ridlektioner heller under denna kalla vecka.

Idag när det var lite varmare har vi passat på träna lite med både Jarnsaxa, Vinur och Tyr.





5 januari 2010

Tjalve klippt



Nej vi har inte klippt Tjalve korthårig. Men han är för första gången i sitt 5-åriga liv klippt över huvudtaget. Igår har vi klippt hans toppar lite lite grann. Hans hår sträcker sig som en ljus matta ner över ryggen och ända ner till stjärten.

Visst hans pannlugg är klippt någon gång för att inte hänga ner i ögonen.

Idag är det ännu jättekallt - 29 grader.

Det kommer middagsgäster och vi håller på att kocka till maten här i köket och en god doft sprider sin arom.

.

3 januari 2010

Tyr busar







Det är bara att passa på och försöka hinna rida så mycket som möjligt de här dagarna man är ledig och termometern visar temperaturer varmare än -20 grader.

Hoppas hela veckan blir varmare så hästarna hinner tränas och ridas ordentligt.

Här ovan är en bildserie som vi tog i dag. Det var ganska kallt så givetvis gäller overallen och tjocka kläder.

2 januari 2010

Kattis löper


Katten Kattis var bara tjockare än normalt och fick inga ungar före jul som vi hade hoppats. Men nu löper hon och går omkring och skriker. Därför passade vi på och tog henne i en liten korg och åkte snabbt iväg med henne till Nangens fina katt Nisse.

En enormt stor röd katt med lurvig lång päls. Bilden här ovan är knyckt från www.nangen.se, där han finns att beskåda.

Katten Kattis är en otroligt klok och lugn katt. Den kommer när man ropar och är mer som en hund än som en katt. Dessutom är hon allergivänlig och man blir inte det minsta allergisk mot henne konstigt nog.





Blir det kattungar som vi hoppas på så är de leveransklara i maj månad för de som är intresserade. Vi tror att katten Kattis är en norsk skogskatt blandning. Hon har lång päls och tofsar på öronen men är pytte pytte liten. Fast vi har ju hittat henne ute i skogen och då vägde hon bara 1,5 kg och det efter några veckors matande. Då kan ni tänka er att hon bara var skinn och ben.

Morgonen var normalkall men sen smällde det till mitt på dagen och blev -25 grader igen. Det blev longering av några hästar istället för ridning idag. Nu på kvällen är det något varmare igen -20 och det kommer stora snöflingor.

1 januari 2010

2010 välkommen

Årets första dag börjar gå mot sitt slut. Hästarna har varit lite nervösa idag och det var lite besvärligt med ridningen av vissa av dem.

Det beror nog på de raketer som skjöts upp under natten. Vi skjuter inte några själva men det skjuts här runt omkring så både hästar och vår hund blir stressade och rädda.

I går var vi 7 personer som fick försöka få in hästar på olika ställen inför nyårsnatten. Några får vara i en ligghall som går att stänga igen och vi in 13 hästar i stallet och några fick vi sätta in i transporterna.

Vi har många av hästarna på lösdrift och då ryms inte alla samtidigt in i stallet. En del fick vara kvar i hagarna och då får man dela upp sig och vakta så de inte händer en fruktansvärd olycka med hästar som spränger staketen i hagen och ger sig ut på stora vägen och orsakar en trafikolycka eller något annat hemskt.

Jag måste säga att jag inte är någon vän av nyårsrakter och smällare.

Det mesta är ju över på några minuter men de där minuterna kring midnatt då det sprängs som mest är inte roliga och jag vågar nog påstå att det är årets jobbigaste dag och det är tur att vi får hjälp av folk under nyårsnatten.

Vi får se hur länge vissa hästar som är känsligare kommer att reagera och vara rädda för varenda ljud som låter annorlunda. Snaedis är en sådan och hon hoppade och studsade och stegarde sig idag när en fågel sjöng eller när en kedja i traktorn rasslade osv.




Här är årets första bild på Tjalve han ville posera lite och om man tittar riktigt noga så ser man att han har ett stort blåmärke i pannan. Det fick han igår när han sprang rakt in i en stor skärbräda som jag precis höll på att torka av. Den fick han rakt i planeten.




Här är fullmånen som lyser över Galgbackens hästhagar. Det börjar bli mörkt ute och bara månens sken lyser upp världen. På den ena bilden ser man att det kommer en bil på väg E10. Man kan se bilens lysen i bakgrunden

En vacker höst

Hösten har rusat fram september och nu redan är vi i slutet av oktober. Här nere har vi haft varmt och soligt. Hoppas den fina hösten fortsä...